Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stodoła Spotkań

 

Czas czytania: ~3 min


Centrum rekreacji Stodoła Spotkań

 

LuGani0ByAnV694IOj68BIDwVBsU8f12i0IcSeBivgClLe0DUpNbZhctgftM_stodola-spotkan01.jpg

W podkrakowskim miasteczku Ryglice powstaje duży, ogólnodostępny teren rekreacyjny, założony na skraju parku krajobrazowego, nad stawem, wśród łąk i lasów. Nowy park będzie oferował mieszkańcom miejsca do grillowania, odpoczynku, uprawiania sportów. Architekt Bogusław Barnaś wylicza atrakcje nowego parku: „Program funkcjonalno-przestrzenny parku przewiduje lokalizacje następujących obiektów: utwardzonych ścieżek żwirowych, placów żwirowych z ławkami parkowymi, boiska do siatkówki plażowej, małej architektury, mini siłowni parkowej, oświetlenia parkowego, miejsc postojowych dla samochodów osobowych oraz czasowych sanitariatów”.

fgbHUjT7W3cVhahiX1W1pLvkVTSrCkKeeWXm8ZQz0l2xZnZm5afcDZhxIuh3_stodola-spotkan02.jpg
VTnVaCzdojn6Y1FsEZ5nMR65s0aR1zgOW3KsDEVCkTkCJMRk5rgoZKHSfwDM_stodola-spotkan03.jpg

Jednym z najważniejszych elementów tego założenia ma być Stodoła Spotkań, ogólnodostępny pawilon, uzupełniający ofertę parku. Kameralna altana ma służyć organizacji imprez, wspólnemu biesiadowaniu. Do użytku mieszkańców będzie budynek z kominkiem oraz rozległym, zadaszonym tarasem – Stodoła będzie więc mogła być użytkowana niezależnie od pogody.

kbSnWu4gegiDmOmEwcjKUMbHLT1LCINZbygPcgg0bjRWwVg2hvbsTxF0MlcE_stodola-spotkan04.jpg

Jednym z kluczowych zagadnień, jakie musiał rozwiązać projektujący Stodołę zespół była forma architektury obiektu. Pawilon stanie na osi biegnących przez park alejek – będzie więc łatwo do niego trafić; jednocześnie bezpośrednie otocznie budynku stanowić będzie park i staw, a więc krajobraz naturalny. Nową budowlę architekt postanowił jak najlepiej wkomponować w to otoczenie, by go nie zaburzyć. W tym celu sięgnął po formy tradycyjnej, lokalnej architektury drewnianej. „Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz obiektów takich jak stodoły. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce” – pisze Bogusław Barnaś.

Dwuczęściowy pawilon składa się z wyposażonego w kominek wnętrza oraz tarasu, który za pomocą rozsuwanych drzwi łatwo można połączyć z wnętrzem.

miDgtxYOOOiBPa2GURSrf9k4hVDYC7qJYTflcX6kREUXPMGRd5qER1ektZDJ_stodola-spotkan05.jpg
PLx00qdXHU3whyz9b0C5l47YttAeTiKXij2m6TP3B1XmAyAbVLCdkVNtlh1N_stodola-spotkan06.jpg

Na bazie historycznych form architekt ukształtował podzieloną na dwie strefy bryłę. Obie części pawilonu przekryto dwuspadowym dachem, krytym gontem; do wybudowania stodoły użyto drewna i kamienia – aby jednak nie „udawać” starej zabudowy i całości nadać współczesny rys, do przestrzeni altany wprowadzono dodające „dramatyzmu” stalowe słupy, podtrzymujące dach. Tak swoją koncepcję opisuje sam architekt: „Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

5gkZke2y7lNcX6sKyT8R77l2FyhNxbzIUfInizwWsP0cQxunwf0jEc9fMIJu_stodola-spotkan09.jpg
75qjMCupvNb0YY6HBYrMH69uscSjIX9DTqeddazOI2lCKpLRQG8slPiJoiTU_stodola-spotkan10.jpg

Altana zostanie również wyposażona w designerskie oświetlenie oraz meble, które nie tylko wprowadzą kameralną atmosferę obiektu, ale również podkreślą współczesny charakter Pawilonu Spotkań”.

Centrum rekreacji Stodoła Spotkań
Lokalizacja: Ryglice
Inwestor: Miasto Ryglice
Projektanci: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS decor Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Konst.RA Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Drogi: Rafał Dziedzic
Wizualizacje i grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś, MOSS decor Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Projekt: 2013-2014
Powierzchnia terenu: 112 705 m2
Koszt inwestycji: 220 780 PLN


Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

SLAS zwyciężają w konkursie w Rybniku
SLAS zwyciężają w konkursie w Rybniku

Pracownia SLAS Architekci zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie, którego celem było znalezienie najle ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera