Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Widok kontrolowany

 

Czas czytania: ~2 min


ekjSiFyKtcumalUvZn6s5a3R7Ozxjwev18HlgGiBVehtUTTJk8mU8IfAZY1H_tajwan.jpg

Kolejny projekt UNStudio zostanie zrealizowany na Dalekim Wschodzie. Będzie to dom towarowy Ta Lee Plaza w Kaohsiung, drugim pod względem wielkości mieście Tajwanu.

ys2JZ53lyvYPyVVte26LZ7EedqpZimZFCiblacSTAN5MqUsRgqgOtxUrUb8L_tajwan2.jpg

Istniejący w tym miejscu dom handlowy został zamknięty na początku roku, ale, po zakończeniu rozbudowy według projektu holenderskich architektów, reaktywuje się jako jeden z największych domów towarowych w kraju. Będzie miał powierzchnię 25,5 tysiąca m², a parkingi dla jego pracowników i klientów – 11,1 tysięcy m². Budynek stanie na działce o powierzchni 28 tysięcy m².

Podobnie jak w przypadku domu mody Louisa Vuittona w Tokio, tu także pojawi się ciekawe rozwiązanie fasady, a we wnętrzu obiektu – spiralnie zorganizowana komunikacja.

Przeszklone elewacje obiektu pokryte są ekranami słonecznymi, ukształtowanymi na wzór żaluzji. Horyzontalne elementy tworzą na powierzchni budynku charakterystyczną kratownicę, której wygląd zmienia się w zależności od punktu obserwacji i oddalenia patrzącego. Dzięki takiemu rozwiązaniu, obła bryła domu towarowego z każdego miejsca w mieście będzie wyglądać inaczej. Znaczenie tych przesłon nie ogranicza się jednak tylko do kreowania wyglądu zewnętrznego – wyznaczają one pole widzenia klientów, przemieszczających się ruchomymi schodami, określając widoki, jakie się przed nimi rozciągają.

Wnętrze budynku zorganizowane jest wokół centralnej, pustej przestrzeni – atrium, sięgającego do 10 piętra. Otaczają je, ułożone spiralnie ruchome schody. Koncepcja wnętrza domu towarowego wynika z ambicji stworzenia luksusowego sklepu na każdym jego poziomie. Żeby zapewnić swobodny dostęp do powierzchni handlowych z wielu punktów, ciągi komunikacyjne zostały pomyślane jako kontynuacja przestrzeni pięter. Dzięki zachowaniu pustej przestrzeni wertykalnego atrium, klienci mają nieograniczone pole widzenia na witryny sklepów znajdujących się na wielu kondygnacjach oraz wydarzenia, mające miejsce w przestrzeni publicznej. Atrium pełni więc również rolę punktu orientacyjnego i drogowskazu. 

Autorzy projektu: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Ger Gijzen, Christian Veddeler, Mirko Bergmann, Albert Gnodde, Sebastian Schott, Freddy Koelemeijer, Katja Groeger, Jirka Bars, Andreas Drink.

IwcfxtOgCcgOYBBQLMf8JIMi3UCeuZrAJZKxoVyllzfbNiD3PxsSjstnWTi0_tajwan3.jpg
xt5JD7WOlnNDd7cYmjzwtu1qg4GCKnz4Mw9t5y0eMen4u4rk2xi5h7f9LOYN_tajwan4.jpg
x8ygMMBF7xy3CeMIRtPnjoStGd1L12iBy6PFKnD3NEKL3lPiC9zF57WGtrmP_tajwan5.jpg
vlOCwMpCRFUSYUg8muI0RrCrPq7gziWR6UGIuUNl9NmmS0ewzwnXyutYomD0_tajwan6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera