Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowa stara willa

 

Czas czytania: ~2 min


Wyniki konkursu w Gdańsku

 

FjgsU25cQamOeFXHbw4afyWq7XvmVls9X1YqATxptll3SNONq1NTKenOBfno_eureka-gdansk-i-nagroda04.jpg

W latach 1912-1919 przy ulicy Emilii Plater w Sopocie, w reprezentacyjnym miejscu przy nadmorskim bulwarze stanął Hotel Plażowy. Gmach w formie przypominający dużą, elegancką willę wzniesiono w stylu secesji i art deco. Przez lata budynek zmieniał swoją funkcję, nie poddawany stosownym remontom nieco zatracił swój urok. Dlatego też władze Politechniki Gdańskiej, do której należy obiekt zdecydował się na jego modernizację. W połowie 2014 roku ogłoszono konkurs architektoniczny na przebudowę „Eureki” w nowoczesne centrum szkoleniowo-konferencyjno-rehabilitacyjne.

FSCQDnIEHMWkHt9I5JxbYYC0VGaCuxlRWa7FK9nksudwZ9F3EI0s4Kvm1obQ_eureka-gdansk-stan-obecny01.jpg
GI5P9ECPBYFaajetLcbcb5zMS5yONzboIftJDU53AIkcORffbq1Ksmdu72HS_eureka-gdansk-stan-obecny03.jpg

Jak można się było dowiedzieć z zapisów regulaminu konkursu, w Eurece zaplanowano poszerzenie oferowanych obecnie usług hotelowo-gastronomicznych o zaplecze konferencyjne i centrum rehabilitacyjne. „Pokoje hotelowe powinny zostać dostosowane do standardu trzech gwiazdek. Uczestnicy konkursu mają również za zadanie uwzględnić potrzebę przystosowania Eureki dla osób niepełnosprawnych (w budynku pojawią się windy i uproszczone ciągi komunikacyjne). W części obiektu, która stanie się centrum rehabilitacyjnym, zaplanowano gabinety konsultacyjne oraz salę do fizykoterapii”. Architekci, zgłaszający swoje propozycje mieli za zadanie zaprojektowanie przyszłości samego budynku o powierzchni użytkowej 2380m2 oraz otaczającej go działki wielkości 4195m2.

loRkEXM9vsqZupkUTKnAjcwOOZMMoob4eCGMzDtFiDETZ4ZdaadCyt1YGKGg_eureka-gdansk-i-nagroda01.jpg

W wyniku konkursu, który rozstrzygnięto w październiku 2014 roku wybrano najlepsze opracowanie architektoniczne, które stanie się podstawą do wykonania dokumentacji projektowej i specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Qv93ZKTFSLTM3SjUflrTPJkWcOYDHjA0Os8MxE50MulKZqk6YWcGfLhQVaec_eureka-gdansk-i-nagroda02.jpg

Sąd konkursowy w składzie: dr hab. inż. arch. Antoni Taraszkiewicz, dziekan Wydziału Architektury – przewodniczący Sądu Konkursowego, prof. dr hab. inż. Kazimierz Jakubiuk, prorektor ds. rozwoju i jakości Politechniki Gdańskiej, mgr inż. Piotr Iwańczak, zastępca kanclerza ds. zasobów technicznych Politechniki Gdańskiej, dr hab. inż. arch. Lucyna Nyka, prodziekan ds. nauki Wydziału Architektury, prof. sztuki Jan Buczkowski, prodziekan ds. twórczości Wydziału Architektury, mgr Dariusz Chmielewski, pomorski wojewódzki konserwator zabytków w Gdańsku, mgr Joanna Cichocka-Gula, wiceprezydent Sopotu, dr Danuta N. Zasławska, konserwator zabytków w Sopocie, mgr inż. arch. Katarzyna Grzybkowska, kierownik Działu Inwestycji i Remontów, dr inż. arch. Rafał Janowicz, Katedra Technicznych Podstaw Projektowania Architektonicznego na Wydziale Architektury – sędzia referent oceniali pięć zgłoszonych projektów.

lvfga8evJiM2SLXxmtuNaC6tU4wFMiuD9GADnaTFtVh21n3MGiVmZQn7H9ZK_eureka-gdansk-i-nagroda03.jpg

Najwyższe noty i pierwszą nagrodę otrzymała propozycja, nadesłana przez pracownię KD Kozikowski Design z Gdańska. Wysoko oceniono szacunek, z jakim architekci podeszli do kontekstu kulturowego; fakt, że wydobyli charakterystyczne elementów detali architektonicznych (Eureka znajduje się pod opieką konserwatora zabytków); sprawne zaprojektowanie wysokiej jakości miejsc noclegowych.

Drugą nagrodę w tym konkursie otrzymała Grupa 68 Architekci S.J. z Krakowa, trzecią zaś pracownia projektowa Wojciech Kolesiński z Poznania.

Źródło informacji: media.pg.gda.pl, pg.edu.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera