Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Konkurs na budynek w miejscu kina Fama we Wrocławiu rozstrzygnięty.

 

Czas czytania: ~2 min


Centrum Biblioteczno-Kulturalnego we Wrocłwiu zamiast kina Fama

 

dPCITtn60dIHefvZxFpWQtg4q4lU8kS6uoRDtdH2BByC3JMpC0eWBNIMNQjG_centrum-fama-wroclaw-i-nagroda3.jpg

Konkurs na budynek w miejscu kina Fama we Wrocławiu rozstrzygnięty. Przy ulicy Bolesława Krzywoustego, we wrocławskiej dzielnicy Psie Pole jeszcze nie tak dawno temu działało Kino Fama. Mieściło się w przedwojennym, jednokondygnacyjnym budynku o charakterystycznych różowych elewacjach. Budynek powstał na potrzeby gospody – istniała tu przed wojną; w latach 90., gdy z budynku wyprowadziło się kino działał tu sklep meblowy. Jakiś czas temu budynek rozebrano – teraz w jego miejscu ma wyrosnąć inna placówka kulturalna - Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama. Zachowanie nazwy niegdysiejszego kina jest oczywiście ukłonem ku tradycji i przyzwyczajeniu mieszkańców.

0yQyNpm9kCQ5me9KbsSe2Voex1xHTgR7jv20ZTHI3nyCJd96z1XiIn5hdoC0_centrum-fama-wroclaw-i-nagroda4.jpg

Jesienią 2013 roku rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na projekt nowego budynku w miejscy kina Fama. Zadanie nie było łatwe: architekci otrzymali do dyspozycji niewielką działkę, zaś budynek musieli podporządkować wymogom konserwatora zabytków, który sprawuje piecze nad całą okolicą pełną historycznej zabudowy.

„(...) zgodnie z wytycznymi konserwatora zdecydowaliśmy się na zabudowę pierzejową i oszczędną w wyrazie formę architektoniczną” - mówił przy okazji ogłoszenia wyników konkursu Rafał Sokołowski, szef i założyciel pracowni ENONE Architektura i Design, która trzymała pierwszą nagrodę w konkursie.

zSdb4qdNEapykAdRo4nN9cs5ZYtHhmimilVoY5qG2mHwZ1oL1FTvCiMvyRPi_centrum-fama-wroclaw-i-nagroda.jpg

Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama otrzymało formę minimalistycznego, wydłużonego prostopadłościanu. Czterokondygnacyjny gmach ciągnie się od narożnika w głąb ulicy, nie narzucając swojej obecności. Gładkie, jasne ściany budowli mają zostać wykonane z betonu architektonicznego. Elewacje przebite zostaną dużymi oknami, a monotonię ścian przełamie też zróżnicowanie faktur: niektóre płyty betonowe mają być karbowane.

Na parterze budynku ma działać biblioteka, na pierwszym piętrze powstanie wielofunkcyjna sala do koncertów, pokazów, spotkań. Drugie piętro zajmie pracownia muzyczna, ostatnie – sale dla miłośników plastyki i fotografii.

WGLVYTzuZ4J7eBRffxJ1HiNHd1HWaFpbxi2D6v3RA1hVGT7IoPPJd46zk1on_centrum-fama-wroclaw-i-nagroda2.jpg

Rafał Sokołowski przyznaje, że inspiracja były dla niego formy modernistyczne, proste, klarowne, powściągliwe. Jednak Fama nie ma być zamkniętą bryłą – ma przecież służyć mieszkańcom. Dlatego też architekt z fasadę wkomponował ławkę, na której będą mogli przysiąść przechodnie, od strony podwórka powstanie plac z drzewami, ławkami, stojakami na rowery. Posadzka placu ma być wyłożona grafitowymi płytami.

„Nagrodę przyznano za minimalistyczną i skromną formę obiektu oraz konsekwentne stosowanie materiałów - beton, szkło, aluminium, wpisującego się w „małomiasteczkowy” charakter miejsca, za czytelny układ funkcjonalny spełniający oczekiwania przyszłego Użytkownika oraz dający możliwość niezależnego funkcjonowania poszczególnych przestrzeni Centrum” - jurorzy konkursu na projekt Centrum Biblioteczno – Kulturalnego Fama tak uzasadniali wybór projektu Rafała Sokołowskiego.

Budowa Centrum Biblioteczno – Kulturalnego Fama na Psim Polu we Wrocławiu ma kosztować 7 milionów złotych i trwać do końca 2015 roku.

Źródło informacji: wroclaw.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera