Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek pasywny dla Politechniki Wrocławskiej

 

Czas czytania: ~2 min


Pasywny budynek we Wrocławiu

 

WWW7VpKHZ7MHz8MQuFBoobGUClZFcL4yDQyPpAnlpjnvDelM3ZYxLDyJJKvs_archiwum-politechniki-wroclawskiej02.jpg

Budynek pasywny, a więc wymagający do funkcjonowania wyjątkowo mało energii, przyjazny środowisku i tańszy w utrzymaniu niż tradycyjne budynki gmach Archiwum Politechniki Wrocławskiej powstanie za dwa lata przy ulicy Czerwonego Krzyża w samym centrum Wrocławia. Projekt architektoniczny nowej inwestycji wyłoniono w przetargu, który wygrała propozycja pracowni F-11 z Krakowa.

czR2kszDOyrBXYwQTDmOS1OjRJDC3YZTYeLvwztXZpyjKNiHXzgpKtBcjoFt_archiwum-politechniki-wroclawskiej01.jpg

Nowe budynki dla uczelni
Wrocławskie uczelnie od lat dynamicznie się rozwijają. Rozbudowuje się kampus, rozlokowany w okolicy Placu Grunwaldzkiego, rosną nowe obiekty nad Odrą, w okolicy Wybrzeża Wyspiańskiego. Nowoczesne i funkcjonalne bryły poprawiają jakość nauki, urozmaicają też krajobraz miasta.

Politechnika Wrocłąwska wzbogaciła się ostatnio o kilka nowych budynków, m.in. na terenie kampusu przy Placu Grunwaldzkim stanęła w 2013 roku Środowiskowa Biblioteka Nauk Ścisłych i Technicznych na potrzeby Innowacyjnej Gospodarki Politechniki Wrocławskiej „BIBLIOTECH”.

Pasywny, czyli tańszy
Budynek pasywny Archiwum Politechniki, którego budowa ma się wkrótce rozpoczną mówi się „ekoarchiwum”. Gmach będzie bowiem energooszczędny, a więc przyjazny dla środowiska i tańszy w utrzymaniu. Czterokondygnacyjny budynek pomieści nie tylko przestrzenie do przechowywania, katalogowania, digitalizacji i udostępniania zbiorów czy sala konferencyjna, znajdzie się tu także serwerownia - Zapasowe Centrum Danych Politechniki Wrocławskiej.

Obecność serwerowni zostanie wykorzystana do... ogrzewania. Ciepło, produkowane przez serwery ogrzeje pomieszczenia w budynku. Pojawi się tu system nocnego chłodzenia czy odzyskiwania ciepła. Super-szczelna konstrukcja budowli nie pozwoli na straty energii.

Budynek, nie magazyn
Od technicznej strony budynek będzie obiektem pasywnym, energooszczędnym, ekologicznym. Nie bez znaczenia pozostaje jednak przecież także jego forma zewnętrzna. Jak piszą sami architekci: „ Głównym założeniem ideowym jest „ubranie” funkcji magazynowej w bryłę o wyważonych proporcjach, korespondującą z sąsiednimi zabudowaniami. Projekt ma uzupełniać urbanistyczny ubytek przy ulicy Czerwonego Krzyża”. To niełatwe zadanie w śródmiejskiej przestrzeni stworzyć gmach, który choć głównie magazynowy, będzie wyglądał jak obiekt miejski. Bryłę archiwum architekci chcą skomponować z czterech porozsuwanych prostopadłościanów. Jak dodaje dr inż. arch. Marcin Furtak z krakowskiej Pracowni Projektowej F-11: „Będzie to pierwsze w Polsce archiwum uczelni wyższej, wybudowane w technologii energooszczędnej i dostosowane do standardów budownictwa pasywnego”.

Archiwum Politechniki Wrocławskiej
Lokalizacja: Wrocław, ul. Czerwonego Krzyża 2
Inwestor: Politechnika Wrocławska
Projektanci: Pracowni Projektowa F-11
Projekt: 2013
Realizacja: 2014 – 2016
Powierzchnia terenu objętego projektem: 4 000m2
Powierzchnia zabudowy: 800 m2
Powierzchnia obszaru biologicznie czynnego : 1 500 m2
Powierzchnia użytkowa: 3500 m2
Koszt inwestycji: ok. 18 mln zł
Źródło ilustracji: http://f-11.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera