Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kulturalna wieża

 

Czas czytania: ~3 min


cYiiPBvzRpvGWQ68G4oXn5iSFjKxmDrAXXDpFVVbhBZ6SldfM773NCf1ag7u_infinity.jpg
W Incheon w Korei Południowej powstanie nowy wieżowiec. I nic w tym dziwnego. Jednak tym razem nie będzie to ani apartamentowiec, ani biurowiec. Nowy budynek nie ma być też symbolem pozycji ekonomicznej i postępu technologicznego. A przynajmniej nie tylko. Czym więc będzie? Wieżowcem z misją. Konkurs na projekt Cheongna City Tower został rozstrzygnięty w marcu tego roku. Jego przedmiotem była koncepcja nowego punktu orientacyjnego w mieście, który jednocześnie będzie centrum kulturalnym, tarasem widokowym oraz będzie mieścił funkcje społeczne i edukacyjne. W konkursie wzięło udział 146 uczestników z całego świata, a zwyciężyła koreańska pracownia GDS Architects, która przedstawiła projekt „Wieży Nieskończoności”. Punktem wyjścia było założenie że Cheongna ma się różnić od „standardowych” wieżowców zarówno pod względem przeznaczenia, jak i przesłania. Mierząca 446 metrów konstrukcja ma ilustrować skromność, niewinność. Czyżby nikt nie zwrócił uwagi na to, że supernowoczesna, strzelista budowla niewiele ma wspólnego z powściągliwością czy umiarem? Charles Wee – główny projektant GDS Architects wskazuje, że we współczesnym świecie zbyt często buduje się wieżowce, by podkreślić narodowe ambicje, poziom rozwoju gospodarczego i ekonomicznego czy stać się przedmiotem zawiści. Zamiast włączać się w nieustanną rywalizację o stworzenie kolejnej ikony architektury i postępu albo jeszcze jednej „najwyższej wieży obserwacyjnej”, woleli reprezentować Potęgę Nieobecności i Siłę Nicości, o których często mówił Louis Kahn. Wieża będzie miała ponad 110 tysięcy m² i będzie mieścić centrum kultury i performance’u, muzeum, kryty park wodny, sale gimnastyczne i kluby fitness, miasteczko dla dzieci, przestrzenie handlowe oraz platformę widokową na wysokości 392 m, co da jej drugie miejsce na świecie. Do stworzenia warstwy edukacyjnej budynku użyte zostaną najnowocześniejsze technologie i innowacyjne rozwiązania. Dzięki nim powstanie przestrzeń, łącząca możliwości eksperymentów i doświadczania oraz nauki. Autorzy tej sfery projektu – Michael Collins i Scott Callihan, wyjaśniają: Podzielamy wiarę w społeczną misję edukowania i wychowywania młodzieży, ale za wszelka cenę chcieliśmy uniknąć budowania kolejnego typowego parku tematycznego, oferującego te same komunały. Chcieliśmy stworzyć miejsce bardziej stymulujące i dające zwiedzającym znacznie większą satysfakcję. Doskonale widać to w części Widoki Świata. Na ścianach budynku prezentowane będą widoki miast i wieżowców z całego świata tak, że poruszający się ruchomymi schodami widzowie będą mogli zobaczyć, jak wyglądają inne miejsca na kuli ziemskiej na wysokości odpowiadającej tej, na jakiej się aktualnie znajdują. W ten sposób chcemy zachęcać ludzi do podróżowania, odkrywania nowych miejsc i kultur”. W opinii konkursowego jury można przeczytać, że projekt GDS został uznany ze względu na ciekawe połączenie dynamicznej, efektownej formy, która stanie się nowym punktem orientacyjnym w tkance miejskiej z lokalnością i funkcjami edukacyjnymi. Sędziowie podkreślili nie tylko przesłanie budynku jako „okna otwartego na świat”, ale przede wszystkim prestiż inwestycji, która może się stać prototypem nowego miejskiego punktu widokowego, a nawet zostać uznana za najlepszy wieżowiec na świecie. Czyżby więc jurorzy nie do końca zrozumieli założenie architektów, dystansujących się od wszelkiego współzawodnictwa i tworzenia pomnika „dumy narodowej”? Budowa wieży ma ruszyć w 2010 r., a jej ukończenie jest przewidywane na 2013 r. W konkursie na projekt Cheongna City Tower brało też udział polskie biuro projektowe – BudCud z Krakowa. Architekci przedstawili projekt wieżowca, będącego metaforą kamienia. Na trzonie o owalnym rzucie w niejednakowych odległościach nanizane są trzy formy krystaliczne o przekroju nieforemnego ośmioboku. Ta nieregularność i odrzucenie idealnej geometrii są nawiązaniem do przypadkowości procesów zachodzących w naturze.
yjrq0mOgH09jki02R4C0PlYDSbZOjlC7Jglxsr3j9SdMITSqNy30znyXKgEz_infinity2.jpg
dmQutK1oAxmBniDE8f1bnFJIk19Yj8qIU0OhfkUuZDq6Jm4QsZTRDaelDPj2_infinity3.jpg
i06XIH1n15Th6njbL8VhdYShXIClK5GKUayhjWybRxw24NQYfFs7cS1UCwry_infinity4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera