Stonehenge do mieszkania - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stonehenge do mieszkania

 

Czas czytania: ~2 min


vhEEpa4HeDCKxBF36os7rjBIBz7psxEHsdJLXpkmu8iyYrT7vzizRHn51Oon_mvrdv-tirana-rocks.jpg
Holenderskie biuro architektoniczne MVRDV zwyciężyło w konkursie na projekt kompleksu mieszkaniowo-biurowo-hotelowego w Tiranie. Ich koncepcja zakłada realizację zespołu monumentalnych brył, przypominających potężne kamienie.
Ek3sjtyICwhlLF0yPmUbda1LkiyCcuRyHenaSNZKGSLczsuXGD5tQPnkf4Zi_mvrdv-tirana-rocks2.jpg
MVRDV:

„Przedmiotem konkursu było opracowanie koncepcji nowego zespołu miejskiej zabudowy w południowej części miasta, na brzegu jeziora Tirana. To jeden z najbardziej wartościowych obszarów zielonych w mieście, dlatego ważnym aspektem było zastosowanie rozwiązań ekologicznych. Projekt przewiduje urbanistyczną regenerację 20-hektarego fragmentu miasta poprzez wprowadzenie tu gęstej zabudowy, urozmaiconej parkiem, wysokiej jakości przestrzenią publiczną i terenami rekreacyjno-sportowymi.

Stojące, leżące i pochylone prostopadłościenne bryły zawierają różnego typu mieszkania, przestrzenie handlowe, biura i hotel. Ułożone w stosy, skręcone i ustawione pod różnymi kątami, tworzą spektakularną przestrzeń publiczną i wprowadzają zaskakujące perspektywy. Pokrycie elewacji okładziną z lokalnego kamienia sprawi, że zintegrują się z krajobrazem jako zespół „skał” (stąd nazwa „Tirana Rocks” czyli „Skały Tirany”). Z kolei dzięki włączeniu w program założenia terenów zielonych, w naturalny sposób włączy się on w łańcuch parków, otaczających jezioro. Drzewa zapewnią mieszkańcom naturalny cień i będą niewątpliwą ozdobą zespołu – znajdą się w nim bardzo długo i pięknie kwitnące jakarandy, które sprawią, że park będzie wyglądał jak wielki, błękitny obłok. Ciągnąca się wzdłuż brzegu promenada będzie zachęcać do spotkań i aktywnego wypoczynku”.

Projekt MVRDV, jak wiele podobnych założeń, kładzie duży nacisk na integrację z otoczeniem. Na formie kompleksu w istotny sposób zaważył charakter miejsca – z myślą o wpisaniu się w naturalny krajobraz zastosowano tu lokalne materiały, nawiązano do górzystego ukształtowania terenu Albanii oraz zachowano rozległe tereny zielone. Silne przywiązanie do kontekstu nie oznacza jednak zachowawczości – ekspresyjna kompozycja brył nadaje „Tirana Rocks” oryginalny wyraz, choć nawiązanie w formach budynku do skał też jakby już skądś znamy…

„Tirana Rocks” to drugi projekt MVRDV, który będzie zrealizowany w stolicy Albanii. Pierwszy to Toptani Square Complex – centrum handlowe, mieszczące również biura i apartamenty, którego projekt zwyciężył w konkursie w 2005 r.

Budowa ma się rozpocząć w 2010 r. Przewidywany koszt realizacji to 600 mln euro.


Podepnij swój artykuł

tagi

Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce
Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce

Nowoczesny dom jednorodzinny projektu Łukasza Lewandowskiego stanął kilka lat temu w Rybniku. Na pro ...

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera