Bunkier w centrum Berlina - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bunkier w centrum Berlina

 

Czas czytania: ~2 min


C79jDyRTf8DBwoYOvZxk7vNr4MuTei58dS8m7iwz0PJZFfmSAKCFGRLcYvQr_berlinbunk1.jpg
Z zewnątrz – czarna, betonowa bryła o ekspresyjnej, agresywnej formie. W środku – białe, zaciszne, luksusowe apartamenty. To L40 – nowy projekt architektoniczno-artystycznego tandemu Rogera Bunduschuha i Cosimy von Bonina. Bunkropodobny apartamentowiec, w którego projekcie kluczowym pojęciem jest kontrast, powstanie w Berlinie. Budynek stanie na niewielkiej, trójkątnej działce przy historycznym placu Róży Luksemburg w Berlin-Mitte i będzie miał powierzchnię 2,5 tysiąca m². Zrywając z dawnymi, surowymi przepisami planowania urbanistycznego, architekci zaproponowali rozczłonkowaną, uskokowo ukształtowaną strukturę z głębokimi wnękami i typowym dla berlińskich bloków mieszkalnych wewnętrznym dziedzińcem. Dzięki niemu wnętrze ciemnej bryły wypełni się światłem i powietrzem. U podstaw projektu leży stworzona przez Bunduschuha i von Bonina plenerowa rzeźba, będąca konstrukcją, zwieńczoną wielkim billboardem. Kiedy została usunięta, miejsce, w którym stała postanowiono dołączyć do innej, większej działki, tworząc w ten sposób teren pod zabudowę. Jego nieregularny, zbliżony do trójkąta kształt zdeterminowała relokacja przylegającej do niego ulicy na jej miejsce z 1900 r. (była to część planu renowacji, mającej na celu przywrócenie tkanki miejskiej Berlina sprzed drugiej wojny światowej). Projekt budynku, choć operuje znacznie większą skalą, zachowuje rzeźbiarskie podejście i abstrakcyjny kształt bryły, czyli cechy charakterystyczne dla oryginalnego projektu. Czarny, wyeksponowany beton nadaje budynkowi archaiczny, monolityczny charakter, a solidna konstrukcja jest jednocześnie dynamiczna i statyczna. Z jednej strony, wchodzi w interakcję z gorączkowym ruchem miejskiego skrzyżowania, z drugiej, za sprawą optycznego ciężaru i trwałości, jest stabilna i silnie zakotwiczona w otoczeniu. Z czarnym i szorstkim zewnętrzem kontrastują równie surowe, ale lśniące i białe wnętrza apartamentów. W ten sposób powstaje dynamiczne napięcie między zewnętrzem i wnętrzem budynku. Jest ono potęgowane przez wielkie, pozbawione okien powierzchnie zewnętrznych ścian, za którymi jednak kryją się zaskakująco jasne wnętrza. Światło wpada do nich przez umieszczone w dachu świetliki. W obrębie budynku nie ma dwóch takich samych apartamentów. Podczas gdy niektóre mają zamknięty, intymny charakter, inne wielkimi przeszkleniami otwierają się na otoczenie, stanowiąc kwintesencję współczesnego miejskiego stylu życia. Cały budynek jest dźwiękoszczelny, dzięki zastosowanej w ścianach izolacji. Żaden apartament nie ma bezpośredniej styczności z podłożem, przez co w mieszkania są oddzielone od zewnętrznego zgiełku i wibracji. Dzięki osiągniętemu w ten sposób „oddaleniu” udało się stworzyć wewnętrzny mikrokosmos i spokojną przestrzeń, która również składa się na ostateczny efekt kontrastu i dynamicznego napięcia.
eCfjZnkWeRRriOSrtX5BjYTJ7Tle0NJfjri03btHGXJ8Qkq8wwJhQckzpbHN_berlin2.jpg
gAe4rB68Zzab1bzGFLdQzWykg0BnjfjemfQlJv0Rra7Wp4fc6gbX4HNbIkRY_berlin3.jpg
5pjGxw6OvkAHN7OJpcfWJcsxIMWPPwpO5ZqUiMPH31pdjjQin67yFVuRpLfj_berlin4.jpg
ObmytdAEVYyWOebU34jjpbFkJHx5E6sg7rJpi7TCH9zdEkyKVzD6XXG6yJFk_berlin5.jpg
ChLfoToXUDYTFayHBhVv1hqFwIbx21bpMdggW1p2I2Xb5dUdcR2UdkGhBfXl_berlin6.jpg
A8vLH4Jz0lWLyDXVcEMyWNoIjE3ap0Zx8YyYjR9r4GbZXGd8XuWiZ6ECDXEa_berlin7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera