Projekt rewitalizacji zabytku: tym razem w Zabrzu
Data dodania: 15.06.2015 Czas czytania: ~2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 15.06.2015 Czas czytania: ~2 min
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych Maćko w Zabrzu opracował zespół z pracowni BAAR
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych „Maćko” w Zabrzu opracował zespół z pracowni BAAR w składzie: Adam Radzimski, Karolina Rączka, Kinga Kędracka, Karolina Korzyńska. Tematem opracowania było nadanie nowych funkcji liczącym sobie ponad sto lat budynkom wieży i chłodni.
Projekty rewitalizacji zabytkowych obiektów poprzemysłowych są w Polsce realizowane od lat. Wiele z nich stało się głośnych zarówno ze względu na ciekawe rozwiązania architektoniczne, łączące starą architekturę z nową, jak i ciekawe rozwiązania funkcjonalne, dające szansę na drugie życie zabytkowym obiektom. Do takich udanych projektów rewitalizacji zabytkowych budynków poprzemysłowych zaliczyć można m.in. dawną elektrownię, zamienioną w muzeum sztuki w Radomiu, starą papiernię – dziś budynki mieszkalne we Wrocławiu, nieczynną kopalnię, przemienioną w centrum kultury w Wałbrzychu czy fabrykę, obecnie prężnie działające centrum artystyczne w Łodzi.
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych „Maćko” w Zabrzu powstał na zamówienie prywatnego inwestora, który w 2012 roku kupił nieczynne i od 20 lat popadające w ruinę obiekty. Architekci z biura BAAR opracowali wizję, w której przy zachowaniu maksimum zabytkowej tkanki i postindustrialnego charakteru da się wykreować nowe, wielofunkcyjne przestrzenie.
Projekt rewitalizacji wieży i chłodni w Zabrzu zakłada powstanie tam m.in. sali bankietowej, sali konferencyjnej, strefy handlowo-usługowej. W wieży miałaby powstać restauracja z przeszkleniami, otwierającymi widok na miasto. Mimo że konieczne w projekcie było powiększenie i zmodernizowanie przestrzeni użytkowej zabytkowych budowli, architekci postanowili pozostawić je w prawie niezmienionym kształcie. Rozbudowa ma zostać wykonana bez konieczności ingerencji w kształt historycznych obiektów. Co ważne – nowe części kompleksu będą łatwo rozpoznawalne, bo nie będą miały form, naśladujących przeszłość. Zgodnie z etycznymi zasadami, przyjętymi na całym świecie, architekci projektując w sąsiedztwie zabytku tworzą formy współczesne, nie udające tych z przeszłości.
Projekt rewitalizacji zabytkowych zabudowań dawnych zakładów mięsnych „Maćko” w Zabrzu może mieć wiele zalet. Nie tylko może przynieść dochód inwestorowi, a gościom zaoferować nową restaurację. Nadanie nowe funkcji pozwoli żyć dalej zabytkowym obiektom, a więc przedłużyć trwanie historycznej tkanki miasta. A użytkownikom nowych obiektów – jak mówią architekci – pozwoli to na „doświadczania swoistego eklektyzmu kulturowego”.
Przebudowa wieży i chłodni
Lokalizacja: Zabrze
Inwestor: Multus
Projektanci: BAAR, Adam Radzimski, Karolina Rączka, Kinga Kędracka, Karolina Korzyńska
Projekt: 2012
Powierzchnia: 3900 m2
Źródło ilustracji: baar.pl
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Mający pomieścić 76 lokali kompleks mieszkalny Kapitanat Garbary stanie tuż za budynkiem starego Kap ...
W ostatnich latach kolor stał się bardziej popularny. Po inspirowanej modernizmem modzie na biel i m ...
Weź udział w Plebiscycie Polska Architektura XXL 2023 i oddaj swój głos na najlepszą realizację arch ...
Po raz kolejny przyznano wyróż...
Mający pomieścić 76 lokali kom...
Inwestor, Grupa Capital Park j...
Forest Line to projekt rezyden...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz