Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń

 

Czas czytania: ~2 min


Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń to zespół mieszkalny zaprojektowany dla miłośnika sportu i wody - nurkowania i pływania

 

v0Xgiiz4q8oItXVjx99b9iU6RG9W5t7pJv6YZKqz0f2MWYkp29nWaw2mCrog_004-dom-cw.jpg

Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń to zespół mieszkalny zaprojektowany dla miłośnika sportu i wody - nurkowania i pływania. Autorami projektu są architekci z pracowni BXBstudio Bogusław Barnaś. Transparentny basen, który znajduje się ponad salonem sprawił iż woda stała się integralnym elementem domu.

1J6iyIq4PAJhufEB9GabXGobC6ghrWiMdMAMeg2bRmmsX6r6fOCO5XUlPT0p_001-dom-cw.jpg

Z salonu można wyjść bezpośrednio na taras i dalej do Stodoły Ćwiczeń. Architekci stworzyli tym samym spektakularny widok z wnętrza strefy dziennej - zarówno na przepiękny krajobraz jak i na wodę która filtruje światło słoneczne.

VoaJIlzuJVyBpTsO24YQvM0MAwNqn01XOyNogghXwSgx1JRYsSAs0yv1Yqri_001b-dom-cw.jpg
wz7a0p95lyJJAr51tRdJDL47Ys14Ldxm4mTWSj8S4LgkiwueEZTOHtDi2gDJ_001c-dom-cw.jpg

Przeszklony basen stał się zadaszeniem tarasu będącego przedłużeniem dwupoziomowego salonu. Na dole znajduje się garaż oraz strefa nocna - bezpośrednio przyległa do lustra wody która będzie korespondować z pięknym widokiem.

Y6gPQzSrCtDAuAykQSsJhpflu9VK5ARn6RPRZTzw15y0K5c1eHRT3TM9nOc7_006dom-cw.jpg

Basen i dom wzajemnie się przenikają. Woda jest nie tylko częścią strefy dziennej, kuchni i jadalni ale również holu wejściowego oraz krętych schodów, antresoli, głównej łazienki, sypialni, kuchni, jadalni a nawet garażu!

bwLhiN9wNGG7NI8dOjOnFFcBIPwRrVleSWl5ngpfa7wx22jgYgSXHejtw1wx_002-dom-cw.jpg
TTYOwRhcFB8cQ99ecwFjDjaEUEMn8TimKJ0bxEh3O175sQDCmmHnELw74IeN_008dom-cw.jpg

Dodatkową cechą projektu jest możliwość bardzo łatwego zaadoptowania rezydencji do funkcji hotelu mieszczącego 11 apartamentów. Adaptacja ta nie będzie wymuszała ingerencji w konstrukcję domu i układ przeszkleń elewacji. Przebudowy będą wymagać jedynie wewnętrzne ściany działowe.

qoxMgnNC2W73F4YretBLyDJg0WLAOqEVhBGAPYsvZAEHrA2gyptk1KF7beZ1_004bdom-cw.jpg

W bezpośrednim sąsiedztwie tarasu znajduje się zacieniony ogród który jest kolejną ciekawą przestrzenią, formą pośrednią między wnętrzem domu a zewnętrznym ogrodem.

k5lPxMvrIQPSOS3w9vajpkjkyAampkHvKcdvaF4iOlFQzMljP0hE842zRYia_009dom-cw.jpg

Znajdująca się na drugim końcu działki Stodoła Ćwiczeń to obiekt w którym znajduje się przestrzeń siłowni, sauna, łazienka oraz zewnętrzna balia kąpielowa. Stodoła została zaprojektowana tak aby przestrzeń siłowni w lecie miała formę otwartej zadaszonej przestrzeni dzięki możliwości zsunięcia aż trzech transparentnych ścian.

s5FmZQnod9NRjOMc0sbv9P3SNkdxfgn7q3S10MHtQ9eAHucujyN2zMD4OEx9_schemat-3-1500dom-cw.jpg

Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Jejer, Javier Sarralde Martinez, Dominik Karaś, Damian Szyjka, Paulina Dobrzańska, Natalia Bryzek
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska południowa
Projekt: 2014
Powierzchnia: 600 m2


Podepnij swój artykuł

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera