Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Major Architekci projektują w Nowych Żernikach

 

Czas czytania: ~3 min


Pracownia Major Architekci otrzymała właśnie pierwszą nagrodę w konkursie na projekt osiedla TBS z domem opieki

 

u25XYv1mqt6UeGVaGuWZ47rAcyAO4b3d6is94eeW5huls8eMXE1EkAOdcs9C_tbs-major07.jpg

Major Architekci otrzymali pierwszą nagrodę w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez Towarzystwo Budownictwa Społecznego. Konkurs dotyczył opracowania koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej wraz z domem opieki, mieszkaniami dla młodych oraz przedszkolem na terenie osiedla Nowe Żerniki we Wrocławiu. Architekci zaproponowali najciekawszą formę na wcielenie w życie innowacyjnej koncepcji budynku łączącego trzy funkcje i trzy pokolenia.

AbXUD0bQRX2sCaojBTD1lrdsylXV7TwYNdrIW08dtNyMjD3Ovsbqm6uxTiSl_tbs-major04.jpg
GHMGuYT8DGADn7fzvYuntcq9rpCSzYFHY66Zi0VNtIwHJmAogv8a3lhQ15Le_tbs-major05.jpg

Major Architekci – to znana naszym czytelnikom pracownia, mająca swoją siedzibę we Wrocławiu. Projektanci nie boją się podejmować zadań wykraczających nieco poza standardowe, najbardziej typowe projektowanie architektoniczne. Opracowali niedawno wizję przebudowy zabytkowej hali fabrycznej, ich propozycja wygrała w konkursie na projekt przebudowy jednego z najważniejszych skrzyżowań we Wrocławiu, ulic Świdnickiej i Kazimierza Wielkiego.

4NRKCF7oRpGElKywPhDK5WFOXPHbcJQFy3T3MfWUWO1GzT7QAlBdpV37dxsG_tbs-major01.jpg
LyGH8jQCor5xAWJ348lZUcx5Lmtgw5ZP6skqfrEfGPeBFWSVViwoM4XtsnFG_tbs-major02.jpg

Major Architekci w konkursie TBS na wielofunkcyjny i wielopokoleniowy kompleks zabudowy na Nowych Żernikach zgłosili swoją wizję. Architekci tak ją opisują: „Koncepcja zabudowy jest nowatorskim pomysłem, w ramach której powstał projekt budynku łączącego trzy funkcje i trzy pokolenia: mieszkania z serwisem opiekuńczym i punktami usługowymi dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem, poszukiwane najczęściej przez osoby młode i rodziny z dziećmi, oraz przedszkole”. Temu nietypowemu zestawowi funkcji architekci nadali też interesującą formę.

luEGL1vB8742KWo3zSXcDCpqHZJHvnb89zx6PRNEAfp5w4H0VptIHxjdpX7o_tbs-major03.jpg

Projektując ten kwartał zabudowy Major Architekci doszli do wniosku, że potrzeby osób starszych i młodych, niepełnosprawnych i rodzin z dziećmi nie wykluczają się i ze warto tworzyć wygodne przestrzenie międzypokoleniowe: „Ich koegzystencja w jednej przestrzeni jest działaniem korzystnym pod wieloma względami - uczy wzajemnego szacunku i zapobiega uczuciu wykluczenia, wspomaga aktywizację seniorów, daje mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa dzięki stałej obecności sąsiadów, przyzwyczaja do codziennego funkcjonowania z osobami starszymi i niepełnosprawnymi” – podkreślają.

3O9kZG4mWTNWikncpfyXCCP2BbztCyBn183ex2QTk1pLWbPkQkbp1E7wYlsy_tbs-major06.jpg

Major Architekci zaprojektowali założony na planie litery „U” czterokondygnacyjny budynek z wewnętrznym zielonym dziedzińcem, dostępnym dla wszystkich mieszkańców. Dziedziniec ma kształt owalny, bo tę formę autorzy koncepcji uznali za bardziej przyjazną, pozwalającą na wykreowanie przestrzeni bez barier i wizualnych podziałów. Projektanci zdecydowali się na zabudowę kwartałową, w odróżnieniu od zróżnicowanej zabudowy w sąsiedztwie: „uspokojenie zabudowy poprzez wprowadzenie zwartych pierzei ulicznych jest szczególnie istotne ze względu na lokalizację - projektowany obiekt położony jest przy terenach zielonych” – zauważają architekci. Taki rodzaj kompozycji brył pozwolił też zachować tę samą wysokość budynku na całej jego długości i dość kameralny charakter kompleksu.

rKazyTGop6oYjC9gjsjNVpvp82uynp6kPgh5TGfVZI0NNsOBZmqvIOktkolI_tbs-major09.jpg

Major Architekci rozdzielili strefy mieszkań dla seniorów oraz część budynku z lokalami na wynajem, dzięki łączącemu je jednak korytarzowi podział budynku na dwie części jest płynny, możliwy do zmiany w zależności od popytu na określony typ mieszkań. Projektanci podkreślają, że jest to rozwinięcie idei łączenie pokoleń – umożliwiając wspólne mieszkanie w jednej przestrzeni osobom starszym i młodym, możemy zapewnić im komfort psychiczny wynikający z bliskości rodziny, dając jednocześnie poczucie niezależności i udogodnienia stosowne do ich wieku i potrzeb.

Tgr2GAAl3VJprlhdqd0fdm7g8LLCa6ZXcukTnJCwEHIodSHwYCoYJhmQAbi9_tbs-major10.jpg

Prosta, klarowna, kameralna architektura, opracowana przez zespół biura Major Architekci mieści w sobie wiele rozwiązań, ułatwiających życie mieszkańcom. Są tu miejsca do odpoczynku i spotkań, są schowki na wózki i rowery. Budynek zaprojektowano jako energooszczędny i dostępny, w praktyce wspomagający rozwój koncepcji łączenia pokoleń i współżycia ze sobą przedstawicieli różnych grup.

Strona internetowa pracowni: majorarchitekci.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera