Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole jak nowe

 

Czas czytania: ~2 min


DzHc8cTBFhtSq6wQr3fTSzsenTVucPWFZYUePtas3LaBtwm1FBcTLVgeNBx3_rozbudowa-przedszkola-2.jpg

Przedszkole w Ćwiklicach koło Pszczyny wybudowano sto lat temu. Dziś budynek – choć bardzo potrzebny – nie spełniał już wymogów zarówno technicznych, jak funkcjonalnych. Był też nieco za mały. Zespół pracowni Amaya Architekci podjął się opracowania wizji rozbudowy i przebudowy obiektu.

nR7MD10f9tCtnuK2s6CE5ZiQWGMIY9OJG33UeCuUpNg9rWaRADQag392kPWx_rozbudowa-przedszkola-1.jpg

Przedszkole w Ćwiklicach koło Pszczyny jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na miejsca w przedszkolach. Placówek, w których dzieci mogą pozostawać pod opieką gdy rodzice są w pracy jest ciągle w Polsce za mało; niewiele jest też takich obiektów, które urzekają starannym projektem, atrakcyjną formą, dopasowaną do funkcji, ale i do potrzeb i gustu najmłodszych użytkowników. Kilka miesięcy temu szeroko komentowane było przedszkole w Ostrowi Mazowieckiej, łączące w sobie wszystkie najlepsze cechy tego typu obiektu.

JF4y8YOjamksCNxHNiifThA7fZer9CECBbQjPOd65eku6AjUxC8uMNwFTn4m_rozbudowa-przedszkola-3.jpg

Przedszkole w Ćwiklicach koło Pszczyny powstało w wyniku przebudowy i rozbudowy istniejącego budynku. Rozbudowana część przedszkola powstała po jego północnej stronie, tak aby dowiązać się do układu komunikacji i pozostawić nienaruszony południowy ogród z tarasem. Gabaryty bryły dostosowano do istniejącego budynku i wymagań miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

HeXCdLEuwsC6X1e90x6PcM7EfgFSU7Gijnqa3OXE9IVKBMfUe9F2WyA5dXEx_rozbudowa-przedszkola-5.jpg

Projektujący przedszkole w Ćwiklicach architekci priorytetowo potraktowali konieczność optymalnego nasłonecznienia wszystkich pomieszczeń w budynku, zarówno w jego starej, jak i nowej części. To dlatego bryłę budynku przebito licznymi przeszkleniami (także narożnymi), a klatki schodowe i korytarze doświetlono z góry, oknami dachowymi.

3zRxL0oMlvQOtrNcc0tnZp4eEDk6oN7INEfnKPNf9tlwF0QhIKUQjgvJiAL0_rozbudowa-przedszkola-4.jpg

Jak mówią autorzy przedszkola w Ćwiklicach, najważniejszym elementem zewnętrznego wizerunku przedszkola jest drewniana elewacja z gontu modrzewiowego. Drewno jest nawiązaniem do położonego 200 metrów dalej drewnianego barokowego kościółka Świętego Marcina z XVI wieku, jednak ze względu na młodych użytkowników budynku zostało ono pomalowane na żywe kolory. Inspiracją dla kolorystyki obiektu były m.in. regionalne stroje ludowe, tradycyjne drewniane zabawki odpustowe, wycinanki z papieru i klocki lego. Architekci podkreślają, że ważne dla nich było, aby dzieci przychodząc do przedszkola mogły codziennie obcować z naturalnym materiałem.

Rozbudowa Przedszkola nr 10
Lokalizacja: Ćwiklice k/Pszczyny
Inwestor: Gmina Pszczyna
Projektanci: Amaya Architekci; projektanci architektury: mgr inż. arch. Agnieszka Majewska, mgr inż. arch. Bartosz Majewski; projektanci konstrukcji: mgr inż. Marcin Zasada, Ś.P. mgr inż. Andrzej Pyra; projektanci instalacji sanitarnych: mgr inż. Janusz Piechowicz, mgr inż. Wojciech Ciepliński, mgr inż. Magdalena Stolarska,
mgr inż. Alicja Niesyto; projektanci instalacji elektrycznych: inż. Szymon Skrobol, inż. Błażej Miguła
Wykonawca: Budmex
Powierzchnia użytkowa: 778,78 m2
Kubatura obiektu: 3 682,64 m3
Budżet: 1.793.751,75 zł
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski, archifolio.pl, amayaarchitekci.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera