Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Piętrowe miasto

 

Czas czytania: ~2 min


myAdMmYHpUG77bJ2auasqXGoTL5jqvN9MDX77CjS2bq9S6mXlMKXZIEPtFOi_skyvillage.jpg
MVRDV i ADEPT Architects wygrały konkurs na projekt wieżowca mieszkalnego, który powstanie w Rødovre – jednej z gmin w okręgu Kopenhagi. Architekci zaproponowali Sky Village, czyli 116-metrową wieżę o rozedrganej, „pikselowej” formie. Rødovre Skyscraper będzie mieścić prywatne apartamenty, hotel, powierzchnie handlowe i biura. Jego otoczenie zaś będzie stanowić publiczny park i plac. Forma wieżowca jest wynikiem połączenia dwóch typów budynków: domów jednorodzinnych i wieżowców, które zostały zespolone w wertykalne miasto. By zabezpieczyć Sky Village przed niestabilną sytuacją na rynku, jego konstrukcję stworzono w oparciu o elastyczną siatkę, pozwalającą na zmianę programu i przeznaczenia poszczególnych części budynku. Segmenty te, z których każdy ma powierzchnię 60 m², zaaranżowane są wokół centralnego rdzenia. Składa się on z trzech pionów, umożliwiających oddzielenie dostępu do różnych sektorów, co zwiększa funkcjonalną elastyczność wieżowca. Na zewnątrz zaowocowało to rozczłonkowaną, tarasowo ukształtowaną bryłą, którą MVRDV zastosowało nie po raz pierwszy – podobny zabieg pojawił się w projekcie zespołu zabudowy dla Liuzhou w Chinach i wieżowcu Torre Huerta w Walencji. Najniższych kondygnacje budynku mają niewielką powierzchnię, co pozwoliło uzyskać więcej przestrzeni dla otaczającej go przestrzeni publicznej. Środkowe piętra zostały schodkowo przesunięte w kierunku północnym, w wyniku czego na południowej elewacji powstały tarasy, przeznaczone na ogrody. Najwyższy poziom Sky Village zajmuje hotel, z którego okien będzie się roztaczać widok na centrum miasta. Podziemne kondygnacje przeznaczone są na parking. W ogólnodostępnym parku przylegającym do wieżowca znajdą się meandrujące ścieżki, ławki, specjalna strefa przeznaczona na pikniki, boisko oraz miejsce ćwiczeń dla starszych ludzi. Najważniejszą cechą budynku jest elastyczność i możliwość adaptacji do nowych funkcji. Istotna jest również ekologia – architekci przewidzieli zastosowanie najnowszych technologii, zgodnych z duńskimi standardami ekologicznymi, oczyszczalnię ścieków i wprowadzenie na elewacjach różnorodnych urządzeń, służących do produkcji energii elektrycznej. Ponadto, potrzebny do wylania fundamentów beton w 40% będzie pochodził z recyklingu. Sky Village to drugi projekt MVRDV dla stolicy Danii. Pierwszym był wielokrotni nagradzany Frøsilos – adaptacja na funkcje mieszkalne starego silosu, znajdującego się miejskim porcie.
yGa5vQQpjoyDMgfY24Tj79U3SHk83ve3uSDQK10UArqpPp1cNzSbAXvVEkdr_skyvillage2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera