Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pegaz – nowy typ biurowca

 

Czas czytania: ~3 min


W centrum Wrocławia, u zbiegu ulic Kazimierza Wielkiego, Grabarskiej i Ruskiej stanie nowy kompleks biurowy

 

pnaNZqlM5WB4AYlL4GXGG8ilFDkKC4WlwVtmnPRb6pmDZgQZXc7ieShB5g9P_pegaz02.jpg

Pegaz – taką nazwę otrzymał kompleks dwóch pięciokondygnacyjnych biurowców, który ma stanąć w samym centrum Wrocławia, u zbiegu ulic Kazimierza Wielkiego, Grabarskiej i Ruskiej. Historyczne otoczenie w oczywisty sposób wpłynęło na wygląd nowego obiektu, architekci musieli jego sylwetkę dopasować do charakteru okolicy. Ale pod kilkoma względami biurowiec Pegaz ma się różnić od przeciętnego nowo powstającego w Polsce biurowca.

3RrdwrLWORIk7XW2pmNtMlWzlNjPjovQhEL03DWO1pwWDIS8KvYo6aqd1AUV_pegaz05.jpg

Pegaz – jak zapewnia inwestor – ma odróżniać się od „zwykłego” biurowca. I trzeba zauważyć, że gdy rynek nieruchomości w Polsce nasycił się już prawie jednakowymi szklanymi biurowcami, gdy zunifikowanej, korporacyjnej przestrzeni biurowej powstało sporo, nadszedł czas na projekty bardziej oryginalne lub przynajmniej choć trochę odmienne od biurowej „przeciętnej”. Powstają budynki o niezwykłym kształcie, wykorzystujące zabudowania zabytkowe lub trudną do zabudowy działkę, czasami też wzbudzające kontrowersje.

qp2XyDBKlIQjqyWRtkZt8HGevrVslN0upKwWxIdm1EoWHDeiiyJLqKQBVjjT_pegaz04.jpg

Pegaz ma być dostosowany do nowych czasów. Jego inwestorzy mówią: „Zmieniają się czasy, zmieniają się również i pracownicy. Na rynku obecna jest już generacja Y i to ona zaczyna dominować w miejscach pracy. Naszym zamiarem w trakcie planowania i projektowania budynku PEGAZ było stworzenie pierwszego biurowca we Wrocławiu, spełniającego unikalne oczekiwania nowej generacji pracowników”. W czym ta odmienność ma się przejawiać? Choćby w śródmiejskim położeniu, z łatwym dojazdem rowerem czy komunikacją miejską (dla pracowników w budynku będzie i parking rowerowy, i szatnie z prysznicami). Położenie w centrum zapewnia też bliskość restauracji i barów lunchowych, miejsc do spotkań czy spędzania czasu tuż po pracy. W przestrzeni budynku pojawić się mają też tarasy oraz licznie miejsca wspólne – nowe myślenie o biurze zakłada bowiem, że pracownicy mniej czasu spędzają siedząc samotnie przy biurkach, a więcej razem, dyskutując, wymieniając się pomysłami, po prostu ze sobą współpracując.

wO0jvQEBWaooIaizegz6emEdQmMHySBo8vY5HplTleD6VzV61Lu62SarvbVQ_pegaz03.jpg

Pegaz – to dwa budynki, rozdzielone wąskim przesmykiem między ulicą Ruską a Świętego Mikołaja. Za projekt kompleksu odpowiada Autorska Pracownia Architektury Andrzeja Hubki, która swoją wizję musiała ustalić z dyrektorem Wydziału Architektury Urzędu Miasta. Podobno początkowo współpraca była trudna – należało znaleźć kompromis pomiędzy wizją architektów, oczekiwaniami inwestorów a obostrzeniami, stawianym przez władze miejskie i przepisy (np. dotyczące dostępu światła do sąsiednich zabudowań – choć fakt umiejscowienia dużego obiektu wśród gęstej zabudowy centrum nadal budzi kontrowersje). Pegaz otrzymał współczesną formę – ma nowoczesny kształt, a jego gładkie, kamienne elewacje przebijają gęsto i rytmicznie rozstawione okna. Elementem charakterystycznym bryły jest łamana elewacja, przypominająca kształtem spadzistą połać dachu.

EhaQkokj066vZe3QlWRVq0IqrZdg8AJcIPu2UYVuoYkOJBw98SdauyndiF0r_pegaz01.jpg
wGik1KF1XRRv8bEfpFbvWKkNYZIMpTofsS3iXDwVxyxkO9w3hKCrfymsUFoP_pegaz06.jpg

Pegaz
Lokalizacja: Wrocław, ul. Ruska / Kazimierza Wielkiego / Grabarska
Inwestor: UBM Polska
Projektanci: Autorska Pracownia Architektury Hubka
Wykonawca: PORR Polska
Realizacja: 2014-2016
Powierzchnia użytkowa: 16500 m2
Powierzchnia biurowa: 15000 m2
Powierzchnia handlowo-usługowa: 1500 m2
Źródło ilustracji: pegaz-wroclaw.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera