Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy biurowiec nie musi być nudny

 

Czas czytania: ~2 min


Nowy biurowiec dla katowickiego oddziału Urzędu Nadzoru Technicznego stanie przy ulicy Żelaznej.

 

N9vH5A4KqXySVVjjNEfGVqdfOdImrT4J2r1Cu6TfBIyKmv9LxfnoDOy38AGU_urzad-dozoru-technicznego-katowice04.jpg

Nowy biurowiec dla katowickiego oddziału Urzędu Nadzoru Technicznego stanie przy ulicy Żelaznej. Na projekt budynku rozpisany był konkurs architektoniczny, co godne jest podkreślenia i pochwały, bo na stosunkowo niewielkie obiekty, które ponadto z zasady nie wzbudzają powszechnego zainteresowania konkursy organizowane są bardzo rzadko.

uaOMj49hjbdFcX3HiyAHS2yw3Pi869vgZJxhicDURRf6cgL0gFqwijuISyD5_urzad-dozoru-technicznego-katowice03.jpg

Nowy biurowiec dla UDT zaprojektuje pracownia PPA Podczaszy Pracownia Architektury. W rozstrzygniętym w maju tego roku konkursie to ona właśnie zdobyła pierwszą nagrodę. Drugie miejsce zajął wówczas projekt, zgłoszony przez biuro NCC Spec Bau. O biurze PPA Podczaszy Pracownia Architektury pisaliśmy niedawno, prezentując realizację portu jachtowego w Szczecinie, jednak pracownia ta ma już na swoim koncie także projekt dla Urzędu Dozoru Technicznego – w Bydgoszczy.

qCw6JJygtJ49dPQ6lYitHclxvZGe5WTDo675lZkKVisUpNHqok4Eme4TXkY4_urzad-dozoru-technicznego-katowice05.jpg

Nowy biurowiec dla katowickiego oddziału Urzędu Nadzoru Technicznego stanie w pobliżu znanego w całej Polsce centrum handlowego Silesia City Center. Biurowiec będzie miał trzy kondygnacje; na parterze znajdzie się duża sala konferencyjna, mniejsze sale pojawią się również na pozostałych piętrach. Co ciekawe, na każdej kondygnacji zaplanowano też niewielką część socjalną, w której w razie potrzeby będzie można nawet przenocować. Większą część budynku zajmą biura pracowników UDT.

BwJ8EY0VzzSZIQbsOs5jni3JCtrPRDVbbn3oqFGoOk7fyfpjK01viEo6y2HJ_urzad-dozoru-technicznego-katowice06.jpg

Nowy biurowiec dla katowickiego oddziału Urzędu Nadzoru Technicznego będzie miał ok. 2 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Będzie więc dość kameralnym obiektem, dla którego zespół biura PPA Podczaszy Pracownia Architektury zaprojektował bardzo stylową formę. „Elewacja będzie ceglana, to nawiązanie do historycznej zabudowy Katowic” - tłumaczy Łukasz Podczaszy. Choć może się to wydać mało oryginalnym pomysłem, jednak architekci nie skopiowali ceglanych form śląskiej architektury, a zainspirowani nią opracowali prostą, nowoczesną bryłę, która raczej klimatem nawiązuje do charakteru regionu, w którym stanie. W regulaminie konkursu na projekt biurowca zapisane było: „Budynek winien być obiektem o wysokich walorach urbanistyczno-architektonicznych i stanowić kompozycyjnie jednorodną, wyeksponowaną i rozpoznawalną formę. (…)Bryła budynku powinna być nowoczesna, podkreślająca charakter firmy”. Wydaje się, że przeznaczony do realizacji projekt ma szansę te założenia wypełnić.

EQkz0vAdIbmVHek9wzzsUuOQoIv836On74iPcRBliyjzFrBtoiRW7knu4AeR_urzad-dozoru-technicznego-katowice02.jpg

Nowa siedziba Urzędu Dozoru Technicznego
Lokalizacja: Katowice, ul. Żelazna
Inwestor: Urząd Dozoru Technicznego
Projektanci: PPA Podczaszy Pracownia Architektury
Powierzchnia użytkowa: 2100 m2
Projekt: 2015 (I miejsce w konkursie architektonicznym)
Realizacja: 2018
Źródło ilustracji: podczaszy-pa.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera