Major Architekci dla narciarzy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Major Architekci dla narciarzy

 

Czas czytania: ~3 min


Major Architekci wygrali konkurs architektoniczny na projekt stacji narciarskiej na Hali Skrzyczeńskiej w Szczyrku.

 

5wRkoPncCjUyY3cLi5ylmzshMhW0VCz9nINaph6ZKYr6QuOXqab8ChSbp0nC_major-architekci-szczyrk04.jpg


Major Architekci wygrali konkurs architektoniczny na projekt stacji narciarskiej na Hali Skrzyczeńskiej w Szczyrku. Realizacja tego projektu ma być jednym z etapów rozbudowy zimowej infrastruktury w tym mieście. Szczyrkowski Ośrodek Narciarski w 2014 roku kupili Słowacy, a konkretnie firma Tatry Mountain Resorts (TMR), zarządzająca wieloma trasami narciarskimi w słowackich górach. W październiku 2016 roku firma ogłosiła, że do końca 2019 roku w rozbudowę narciarskiej infrastruktury chce w Szczyrku zainwestować ok. 60 milionów euro.

fx1fd2K2d6mACtSzfgXhOvjKWTSpi2PvonaWHOpLL57q5fC7BW1jQ7Ech2PQ_major-architekci-szczyrk03.jpg

Major Architekci, którzy zdobyli pierwszą nagrodę w rozstrzygniętym niedawno międzynarodowym konkursie architektonicznym – to pracowania, która nie boi się wyzwań. To ci architekci wygrali w konkursie na projekt innowacyjnego budynku, w którym tradycyjne funkcje mieszkaniowe połączone mają być z domem opieki, mieszkaniami dla młodych oraz przedszkolem. Major Architekci zaprojektowali wysoko ocenianą przebudowę hali fabrycznej we Wrocławiu  czy kameralny apartamentowiec w jednej z najbardziej prestiżowych lokalizacji w stolicy Dolnego Śląska.

G1ytl18DfSfSSW1DZ9bprSR9ZAz7EHXxY7KdiDWFLQDGlHDhyjXIXTCHv8qC_major-architekci-szczyrk07.jpg
dMXTB0gZudRVDHfZ8eoNKMzf7Wo4NZbtVdE6mFv16jf1fGk8gs5CY9MvoFtv_major-architekci-szczyrk01.jpg

Major Architekci w nagrodzonym w konkursie dla Szczyrku projekcie opracowali wizję budynku o tarasowym układzie. Zadaniem projektowym było stworzenie obiektu jak najlepiej wpisującego się w górski krajobraz, nie zakłócającego malowniczego otoczenia. To dlatego projektanci zdecydowali się rozbić gmach na trzy bryły, ułożone tak, że dach jednej części jest jednocześnie tarasem dla części sąsiedniej. „Dodatkowo maksymalne wysunięcie brył w kierunku granicy działki i zorientowanie ich pod różnymi kątami sprawia, że niemal z każdego miejsca budynku i z każdego punktu tarasu jesteśmy w stanie podziwiać górską panoramę” – podkreślają architekci. Rozczłonkowanie budynku pozwoliło uniknąć budowy dużej, przytłaczającej kubatury oraz maksymalnie wykorzystać wyjątkowe położenie.

jStRR3h2DB8fuMpQpIHDN6SxTTVZTSGdSmlVS6pG4OzZpzN6VZs6VzoDhJkN_major-architekci-szczyrk02.jpg
pb7F05q50B77m9fqe8ppAuywj1jDWWtmiM4h63VmzoupxMQGvfGmjtOqKg7R_major-architekci-szczyrk05.jpg

Zaprojektowany przez pracownię Major Architekci budynek ma się łączyć z górną stacją planowanej tu kolejki gondolowej. Pomieści restauracje – na niższym poziomie samoobsługową, dostępną bezpośrednio ze stoku, na górnym bardziej elegancką, z obsługą kelnerską. Budynek jest częścią planowanej przez słowacką firmę Tatry Mountain Resorts (TMR) inwestycji, mającej znacząco poprawić jakość obsługi turystów (bo nie tylko narciarzy). W pierwszym etapie, który potrwa do rozpoczęcia sezonu zimowego 2017/2018 powstaną tu m.in. trzy nowoczesne koleje linowe – (gondolowa i dwie krzesełkowe) oraz system naśnieżania stoków wraz ze zbiornikiem wody. W drugim etapie poza trzema nowymi liniami krzesełkowymi ma być wybudowane zaplecze gastronomiczne i noclegowe. Co ważne, te ostatnie obiekty mają być całoroczne, dostępne także latem. Jak zachwala swój projekt inwestor: „Po połączeniu w 2018 nowym łącznikiem z Centralnym Ośrodkiem Narciarskim cały teren narciarski liczyć będzie łącznie 40 km nowoczesnych tras. Po Jasnej na Chopoku będzie to drugi co do wielkości ośrodek narciarski w Polsce, Słowacji czy Czechach”.

V8ocQDoLKh6jN0KFalOxSF8NUMj60HMLXo2ENKSvAhQcI7aBt9DHK68wvDnp_major-architekci-szczyrk06.jpg

Stacja narciarska
Lokalizacja: Szczyrk, Hala Skrzyczeńska
Inwestor: Tatry Mountain Resorts
Projektanci: Major Architekci (Marcin Major, Anna Major, Marta Górniak, Paweł Major)
Autor wizualizacji: Paweł Osmak
Powierzchnia: 2516 m2
Projekt: 2016
Planowana realizacja: 2017
Źródło: majorarchitekci.pl,szczyrkowski.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera