Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jojko + Nawrocki Architekci projektują w Siechnicach

 

Czas czytania: ~2 min


Jojko + Nawrocki Architekci zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie na projekt siedziby gminnego ośrodka zdrowia w Siechnicach.

 

7y3lws5sidvK2kbRfyHiw1ERAMXXoKxRJEOwqRy5JhnmGCfTZrJwCnNIGL2q_siechnice-i-nagroda01.jpg

Jojko + Nawrocki Architekci zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie na projekt siedziby gminnego ośrodka zdrowia w Siechnicach. Będzie to kolejna inwestycja w tym mieście, które już od kilku lat zwraca uwagę. Jest bowiem zarządzane w innowacyjny sposób, projektowane z myślą o mieszkańcach, ale i o środowisku. Powstają tu nie tylko nowe domy, ale i przestrzenie publiczne oraz miejsca potrzebne w codziennym życiu, np. miejski targ.

d6turgdx5OJhMDVWa18CGAbSKH0uTZ8zMEeseL5AtP71SJs860Z2RKXvARkA_siechnice-i-nagroda02.jpg
xh12HcCwfUwXUtHxGutdIeYjqEIlArcqO9fIfDz7FgBtKOZRJhTwef2tGgTT_siechnice-i-nagroda03.jpg

Jojko + Nawrocki Architekci zaprojektują ośrodek zdrowia. Wcześniej dla miasteczka ceglany ratusz zaprojektował zespół Zbigniewa Maćkowa; władze gminy w drodze konkursu architektonicznego poszukiwały też optymalnej formy dla publicznej szkoły. Siechnice, choć mogłyby być zwykłą „sypialnią”, osiedlem dla osób pracujących we Wrocławiu są projektowane z wielką starannością i chęcią uniknięcia losu innych nudnych i monotonnych podmiejskich blokowisk. Tu dba się i o potrzebną do życia infrastrukturę, i o dobrą architekturę, i o przestrzenie publiczne.

mDZaNIWqYqtmnULTxHbnkZeaRJdoZ8xBBntPi7rYextfbUYmWSgEjLPofL3R_siechnice-i-nagroda04.jpg
xxXg71soY1RpJFWb1FFQGQDP1PhjGJXcOvB57czwWHnPxwmQyTLMzgQuaQFt_siechnice-ii-nagroda01.jpg

Jojko + Nawrocki Architekci zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie „na opracowanie koncepcji architektonicznej dla budowy Gminnego Ośrodka Zdrowia w Siechnicach jako budynku pasywnego”. Konkurs ogłosiła Siechnicka Inwestycyjna Spółka Komunalna, a jego celem było „” opracowanie koncepcji architektonicznej dla budynku Gminnego Ośrodka Zdrowia w Siechnicach z parkingiem w poziomie terenu oraz uzupełniająco z parkingiem podziemnym i zagospodarowaniem terenu”. Kluczowym elementem wymogów konkursowych było to, żeby zaprojektowany gmach spełniał wymogi budynku pasywnego, czyli wyposażonego w izolację, pozwalającą zminimalizować zużycie energii i straty ciepła. A więc bardzo przyjaznego środowisku.

k8p0pzNFyDjxzKIUHdqYWr0XrLlZXGmkZavEYGMTiOxw4Bek4uATT2LSiHE1_siechnice-ii-nagroda02.jpg
bLw8vgfQum62x0zfhx3qpbYvMIfmxUZadXL3eUNUBPaQMS1DsZuYZ7Oh71Xs_siechnice-iii-nagroda01.jpg

Jojko + Nawrocki Architekci – a konkretnie zespół w składzie: Tomasz Berezowski, Sebastian Dziedzic, Beata Gołas, Marcin Jojko, Bartłomiej Nawrocki, Jakub Sahatqija, Agnieszka Weber zwyciężył w konkursie dzięki projektowi, który spełnia kluczowy zapis dotyczący pasywności budynku, ale także za sprawą wyjątkowo ciekawych rozwiązań funkcjonalnych, które zaproponowali. Projektanci przeanalizowali otoczenie przyszłego ośrodka zdrowia i uznali, że nowy budynek nie może być zbyt wysoki. Zaprojektowali więc podłużny, dwukondygnacyjny obiekt, który dzięki wycofaniu górnej kondygnacji względem parteru wydaje się jeszcze niższy. Budynek otoczony został geometrycznymi podcieniami. Tak to uzasadnili architekci: „Skomplikowany pod względem funkcjonalnym program inwestycji, wymuszający logiczne strefowanie oraz odpowiednie rozmieszczenie wejść w poziomie parteru, obsłużono z zadaszonego obejścia w funkcji swoistego zewnętrznego układu komunikacyjnego”. Dzięki półotwartemu zewnętrznemu „korytarzowi” budynek wydaje się bardziej przyjazny, a ponadto podcienia chronią wnętrza przed nadmiernym nagrzaniem przez słońce.

TAKXAuJmvaE13KB0BP6HK1B00Ydp8nBjnEv8ZKVio8b7BRRA1D2oFrncKrBF_siechnice-iii-nagroda02.jpg


Poza pierwszą nagrodą dla biura Jojko + Nawrocki Architekci w konkursie nagrodzono też pracownie Forum Architekci (druga nagroda) oraz GreenCherry Architecture Kamil Wiśniewski (trzecia nagroda).


Źródło informacji i ilustracji:

sisk-siechnice.nowybip.pl,

facebook.com/GreenCherryArchitecture,

facebook.com/ForumArchitekci


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera