Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach rośnie

 

Czas czytania: ~3 min


V0mqGMXMydesrR8mCnoFWrA8uLcPeDZN7q5vF3fgv80rIoIaX5XMXraB9TQE_katowicka-filmowka01.jpg

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach już prawie gotowy – budowa wyczekiwanego przez studentów gmachu dobiega końca. Ceglany budynek powstał według konkursowej wizji dwóch pracowni: polskie j Grupa 5 Architekci oraz hiszpańskiej BAAS architects. Projekt budowlany i wykonawczy wykonały wspólnie trzy biura: BAAS architects, Grupa 5 Architekci i Małeccy Biuro Projektowe z Katowic.

ALNoCezHrgjB4Y4hJjGuNNd8ctES9iwsDM2SQMZRbBGHvTw66uXXwS7rQgGK_katowicka-filmowka02.jpg

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach doczeka się nowej siedziby. Przeprowadzka planowana jest na wiosnę 2017 roku (pierwsze projekty zakładały, że budynek będzie gotowy jeszcze w 2016 roku). Już za kilka miesięcy katowicka „Filmówka” rozgości się w nowym gmachu, położonym w pobliżu kampusu wyższych uczelni, w sąsiedztwie m.in. słynnego Centrum Informacji Naukowej i Biblioteki Akademickiej  projektu biura HS99.

IGhBP02gsbaN6kHU6BEy8kcjEjpg1wIiDVQMGDdmAZNPXpefKbQmhbTfCCoK_katowicka-filmowka03.jpg
9WamNpaW0dRk4VrO0oi5eFIYSTTC1ebuUMOryCTGfAy5B2QdkoFYIXqk3xUF_katowicka-filmowka05.jpg

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach będzie miał formę, w której nowoczesność połączy się z przeszłością. W nową bryłę gmachu został bowiem wkomponowany niewielki budynek, należący do dawnej fabryki żarówek, teraz zamieniony w bibliotekę. Stary obiekt stał się częścią fasady nowego gmachu, starannie wpisanego w gęstą zabudowę. Plomba, którą jest nowa siedziba katowickiej „Filmówki” została wysokością dopasowana do istniejących dookoła domów, nawiązaniem do historii i lokalnego kolorytu jest także ceglana fasada, wykonana ze starych cegieł, a więc nawiązująca do charakteru okolicznej zabudowy i – ujmując to szerzej – architektury Śląska.

5XnIE4KwCiptqlrmpCXAF6RnUr2T7BCxxOjCqAYybge5bA211WH4PbaAhlr2_katowicka-filmowka06.jpg

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach będzie zorganizowany wokół wewnętrznego podwórka – patio będzie nie tylko miejscem wypoczynku czy spotkań, ale będzie się także nadawało do organizowania tu na przykład wystaw czy pokazów filmów. „Czytelne połączenie przestrzeni wejścia do budynku i wewnętrznego podwórka – PATIO, sprawi, że ulica przeniknie do budynku, a uczelnia wyjdzie na ulicę” - podkreślają rolę tego miejsca architekci.

44Eny9ABx4zHKXHBKnUEyBmkeFmsvXfmtv3C7vNEr7BQVD5oXfgUsDXS3VnO_katowicka-filmowka08.jpg
ZiZTWw1bNY7GOjWerJUwcX3btJEUs9qVlizEAfquJgjpI0uPZqUVGIt2gRFe_katowicka-filmowka09.jpg

Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach będzie oferowała swoim studentom wiele nowoczesnych przestrzeni do pracy i nauki. Powstanie tu studio telewizyjno-filmowe, pracownie np. do nauki montażu i produkcji filmowej, nowoczesna sala projekcyjna, swoje miejsce znajdą tu także twórcy, sięgający po nie tylko filmowe media, w tym np. fotografię.

XN0y4PCiFZIlRG5Ou5xCuteMGztemwVmQHyfXsCWDTJ1uMFNJjyDO8v9c8sr_katowicka-filmowka11.jpg

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach ma być gotowy wiosną 2017 roku. Choć pierwotnie otwarcie gmachu planowano na jesień 2016, opóźnienia w budowie były brane pod uwagę ze względu m.in. na fakt, że budynek powstaje w miejscu szkód górniczych, a więc na wyjątkowo trudnym terenie. Wszystko wskazuje na to, że warto było podjąć to wyzwanie. Jak zapewnia prof. Krystyna Doktorowicz, Dziekan Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego: „Budynek będzie dizajnerski, bardzo piękny, oryginalny, nie tylko spełni wszystkie funkcje nowoczesnej szkoły telewizyjno – filmowej, ale również to budynek, który swoim pięknem będzie zachwycał także wtedy, gdy nas już nie będzie”.

GtvobKpHLmym3DbgqrufU1wFi8Abv60Z2dx2ONa95LlQlZz9BWKasZApVPdp_katowicka-filmowka12.jpg
cCX1xF27DHVdPFwuLjzDZ56vX7MCnxSfqnxk4SRr3K324VIRS4Tfbk79jI5X_katowicka-filmowka13.jpg

Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
Lokalizacja: Katowice, ul. Pawła
Inwestor: Uniwersytet Śląski
Projektanci: Grupa 5 Architekci + BAAS Arquitectes
Projekt budowlany i wykonawczy: BAAS architects, Grupa 5 Architekci, Małeccy Biuro Projektowe
Wykonawca: Mostostal Zabrze
Projekt: 2011
Realizacja: 2013-2017
Powierzchnia użytkowa: 5400 m2
Powierzchnia całkowita: 6500 m2
Powierzchnia zabudowy: 2258 m2
Koszt budowy: ok 33 mln zł
Źródło zdjęć: baas.cat
Źródło wizualizacji: grupa5.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera