Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rentgen budynku

 

Czas czytania: ~2 min


TEw7b3pE6c0LrnajljcDYo7fCCqkx90QTUzfXVj1zOUYUyzCNxyhKfdh6ld3_nordwesthaus.jpg
Architekci z biura Baumschlager & Eberle zaprojektowali budynek będący połączeniem siedziby klubu żeglarskiego i łodzi mieszkalnej. Powstanie on w Port Rohner nad jeziorem Constance w austriackim Fussach. Znacznie ciekawsza niż funkcja budynku będzie jednak jego forma. Konstrukcję zwykłej na pozór kostki będą tworzyć dwie warstwy – wewnętrzna nieregularna, betonowa struktura i zewnętrzna prostopadłościenna, szklana powłoka. W nocy, kiedy budynek będzie podświetlony, przez jego szklaną skórę widać będzie betonowy szkielet – jak na zdjęciu rentgenowskim. Nordwesthouse nie będzie pierwszym obiektem Baumschlager & Eberle w porcie w Fussach. W 2000 roku zrealizowany został ich projekt rezydencji właścicielki przystani – Marii Rohner. Budynek ten ma formę długiego, betonowego prostopadłościanu, który prawie w całości nadwieszony jest nad ziemią. Jego zdecydowany, geometryczny kształt mocno kontrastuje z malowniczym otoczeniem. Odpowiedzią na betonową tubę będzie szklana kostka ulokowana na froncie przystani. Zestawienie jej kubicznej, zewnętrznej formy, złożonej z prostokątnych szklanych paneli, z biomorficzną strukturą wewnętrzną nadaje jej dynamiczny i zmienny charakter. Z drugiej strony jednak, pozornie przypadkowa dekoracja pojawiająca się na niektórych szybach łagodzi kontrast między tymi warstwami i sprawia, że zewnętrzna powłoka traci na swej surowości. Wprowadzone faktura pełni funkcję kompozycyjnego zwornika, ale jednocześnie, jak podkreślają autorzy, daleko jest do konwencjonalnego ornamentu. Dzięki takiemu rozwiązaniu dwuwarstwowej powłoki, wnętrza budynku będzie kształtowane przez wędrujące po nim światło i cienie. Zmieniająca się w ciągu dnia pogoda i natężenie światła sprawią, że fasada będzie przypominać kalejdoskop, a odbite od wody refleksy wprowadzą dodatkowy element ruchu i migotania. W nocy zaś, podświetlony budynek będzie demaskował swoją konstrukcję, pełniąc jednocześnie funkcję portowej latarni. W budynku zaprojektowanym przez Baumschlager & Eberle będzie się mieścić siedziba klubu – miejsce spotkań żeglarskiej społeczności. Dlatego nie brak tu nawiązań do łodzi mieszkalnej – obiekt zostanie umieszczony na wodzie, a do wnętrza będzie się wchodzić się po „trapie”, łączącym go z nabrzeżem. Klatka schodowa prowadzić będzie do właściwych pomieszczeń klubowych, które zostały umieszczone na wysokości prawie 9 metrów nad wodą. Z nich roztacza się widok na port i jezioro. Tu też można będzie w pełni podziwiać teatr form, będący efektem gry światła i cienia.
rLUim0JBVPgNL02lxbPFXoLmaBws9O4DUpt2sSAeq2i9G55GYtVRSkO6Kbfv_nordwesthaus2.jpg
n5Z4V5K2Xf0bHmpDYgtI1VqOobYCN7SIG1cawKccC4qmaVW2cPEN1t83sxUq_nordwesthaus3.jpg
lwtlWv9HElMhYOrd93pN0QL0K4r4xldAaSWVMrsShvmuZpL16evdXZyT7Z8I_nordwesthaus4.jpg
KZamhnMwIRePeYi2I9fMPCKng7hPzjwfTc00aeBHPNxSbyUKep4RMsS4svda_nordwesthaus5.jpg
nDWQUOqsJTMKjZgvC2SMOwsjYrNsnMDu278GLQdL3abUS4njzfRaTtkKdKay_nordwesthaus6.jpg
85jUVgb2Xqx2DcbGDDvLP1LabheCkCXkygPdzPTgJboAynWTGXcXCuGrcRkn_nordwesthaus7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera