Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Prostopadłościany w chaosie

 

Czas czytania: ~1 min


Prezentacja budynku Agory S.A.

 

5XLvr9F438qlRHfhLU00QzJWD9jNEzjg2Nt1kPbFVYm34Zvz7FBIURDjdnbL_agoraszkic.jpg
Siedziba „Agory” to architektura trójwymiarowych siatek, faktur, powtarzalnych rytmów fasady. Do realizacji budynku zastosowano prawie wyłącznie naturalne, niewykończone materiały: drewno, surowy beton, stal ocynkowaną, szkło oraz kamień. Życzeniem „Agory” było, aby jej siedziba stała się symbolem firmy. Młodej i otwartej na wymianę myśli oraz dyskusje. Przyjazne środowisko pracy miało przypominać domową, nieformalną, ciepłą atmosferę. Miało umożliwiać dostęp do światła dziennego i zieleni. Wiele miejsca w siedzibie „Agory” zajmują przestrzenie publiczne: kantyna, sale konferencyjne, kawiarnia, biblioteka, klub fitness z basenem (zgrupowane na parterze wokół hallu – wewnętrznej ulicy). Powyżej umieszczono trzy kondygnacje biur w większości otwartych, łatwo poddających się rearanżacjom. Cały budynek jest „otwartą strukturą”. Służy temu system gęsto rozmieszczonych wewnętrznych atriów – ogrodów, którym towarzyszą ażurowe schody i zewnętrznych dziedzińców z elementami zieleni i wody. Dalekie widoki otwierające się we wnętrzach zarówno w poziomie, jak i pomiędzy kondygnacjami to cecha charakterystyczna budynku. Podziemie zawiera garaż i pomieszczenia techniczne. Z dystansu siedziba „Agory” wygląda jak dwa złączone prostopadłościany. Tworzy wrażenie zamkniętych, uporządkowanych form – co stanowi odpowiedź na chaos przestrzenny najbliższego sąsiedztwa. Z bliska budynek staje się transparentny. Za ażurowymi drewniano-stalowymi fasadami ujawniają się na zmianę dziedzińce-ogrody i powierzchnie biurowe. Wnętrza i zewnętrzna przenikają się płynnie. Ten wielofunkcyjny budynek jest siedzibą największej w Polsce grupy multimedialnej „Agora” – wydawcy „Gazety Wyborczej”. Projekt został wyłoniony w otwartym konkursie architektonicznym. SIEDZIBA „AGORY” S.A. UL. CZERSKA W WARSZAWIE Realizacja: 2001 -2002
O96vLfLe7T3QLCbdQVqWYW8i3YO7BR9pZ8isAXMIiYXrRhD2TsdD3GyBS1zA_agoracalosc.jpg
Fxj65b0LgzjqqbJ2nlvLzOH4L3tBxS83OzSdZplJ5QXADsDrsG18HF7pjaGQ_agorafasadanoc.jpg
YVlN5uhAA7xI105Bob6UPIqeH7cpTRcAmXajqiQ5fJS71DmQsirLV1gmNkNi_agorarampy.jpg
V3QZONTExY7Y4C3pVI9rbdFbLOVVIiUwITJIOZJsDn2DSwYT6bBKzuThbIoe_agorabambusy.jpg
LuDZWT8sP0x53gO6Gv3dasmpyjtrfwxNrNOgo8Yy85q1ogkZKU54dwSXEfuB_agoradrzewko.jpg
F1Vlh1V4PcTIdD2zk72MI3g08nQR5cMoEnGf83eBEifBXhOqIkLB4qd8LyWn_agorafasada.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera