Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec czy oaza?

 

Czas czytania: ~3 min


S5m9U2OzHIW3qpErhkqSw9HPI3RsASJ9vHyOOpGKfs5Br3Gp4CULrBysFPF6_bbva.jpg
Herzog & de Meuron tym razem projektują dla Madrytu. Nowa siedziba hiszpańskiej grupy bankowej BBVA powstanie na obrzeżach miasta, na działce, która obecnie jest pustynią, otoczoną ulicami, prowadzącymi do nowopowstałych biurowców, budynków komercyjnych i mieszkalnych. W miejscu tej miejskiej pustyni ma powstać oaza – kompleks zabudowy z nawadnianymi ogrodami, zbiornikiem wodnym i parkowymi alejkami, w których będzie panował świeży, chłodny i wilgotny mikroklimat. Takie rozwiązanie ma wprowadzić równowagę między naturalnym środowiskiem a zespołem funkcjonującym jak małe miasto. Cztery istniejące na tej działce budynki zostaną włączone w cały kompleks niskiej zabudowy. Ich bryły zostaną poprzecinane podłużnymi dziedzińcami, które połączą je z konstrukcją nowego budynku. Horyzontalna struktura siedziby BBVA przykrywa całą działkę jak dywan. Linearny układ wnętrz jest, według architektów, dużo lepszym rozwiązaniem dla budynków o funkcjach biurowych niż popularne open-space’y, w których pracownicy czują się jak trybiki w wielkiej maszynie. Taka organizacja kompleksu ma zachęcać do komunikacji – zamiast przemieszczać się windami, ludzie chodzą, co sprzyja spotkaniom i rozmowom. Duże przeszklenia dają poczucie skomunikowania między pracownikami biur, a jednocześnie relatywnie małe pomieszczenia pozwalają im identyfikować się ze swoją grupą. Zaprojektowana przez Herzoga i de Meurona siedziba BBVA będzie widocznym punktem w panoramie stolicy Hiszpanii. W przykrywającym działkę „dywanie” został wycięty otwór w kształcie zbliżonym do koła, z którego wyrasta wieżowiec. W ten sposób na dachu budynku powstał plac z wysokim biurowcem, który ma urozmaicić „płaskie” założenie. Wieżowiec będzie miał kształt dysku, który, biorąc pod uwagę funkcję budynku, może się również kojarzyć z monetą. Plac wokół wysokiego biurowca, podobnie jak całe założenie, będzie obsadzony zielenią. Różnorodność gatunków i zagęszczenia roślin służy rozróżnieniu poszczególnych sektorów, które w ten sposób zyskują indywidualny charakter, jednocześnie pozostając w ramach wspólnego założenia. Istotnym aspektem projektu Szwajcarów jest jego strona ekologiczna. Budynek dostosowano do warunków klimatycznych tak, by zapewnić oszczędność energii elektrycznej. Osiągnięto to przez wykorzystanie światła dziennego, zapewnienie cienia w ogrodach podczas letnich miesięcy oraz ochronę przestrzeni pracy przed nadmiernym nasłonecznieniem dzięki zastosowanie nadwieszonej płyty „dywanu” i brise-soleil. Temperaturę we wnętrzach dodatkowo reguluje woda, która jest podgrzewana lub chłodzona przy użyciu energii geotermalnej. Z kolei w ogrodzie jej kontrolowanie jest możliwe dzięki wprowadzenie wysuwanych elementów dachu. Zapewniona została również naturalna wentylacja – okna można otwierać, wpuszczając do wnętrz świeże powietrze. Dzięki tym rozwiązaniom zostanie wyraźnie zmniejszone zużycie energii elektrycznej na oświetlenie i klimatyzację. Ten ekologiczny program uzupełniają ogniwa słoneczne na dachu oraz system gromadzenia wody opadowej i oczyszczania ścieków.
eDBjY4EqmRDOLrbEqgeflYUZAZPDv0IrcZKUXf2ZMgaCug4uCKXmzGRZ3itZ_bbva2.jpg
JwrEpxu32qTTCi3VB4RpyZQPvi9fESXOFmg4HytaftYfZawvoPH2OdqdVTE6_bbva3.jpg
FEkF4h1QzZEg95qh9pAn5LgHRdnXY6YI1YNX7DpHRN4EppkOD2xYTat0NF5d_bbva4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera