Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Domek logiczny

 

Czas czytania: ~3 min


lkMfydBerhiqgzkSeOBNZ4ydx8LtFBMrLFH69CsOsukFk5cgKmRzgqPAkQfA_domlog9.jpg
Domek Logiczny Ekologiczny, naturalny, wpisany w otoczenie. Prosty i niewielki i, jak twierdzi sam architekt, na pierwszy rzut oka zupełnie niepozorny. A jednak dom nad Zbiornikiem Łąckim koło Pszczyny, zaprojektowany przez Piotra Kuczię, jest jednym z najbardziej spektakularnych ekologicznych budynków, jakie powstały w Polsce w ostatnich latach. Jego budowa zakończyła się w 2007 r. i od razu zdobył uznanie w kraju i za granicą. W 2008 r. otrzymał Grand Prix w konkursie na najlepszą realizację architektoniczną na Śląsku, w tym roku zaś był nominowany do międzynarodowych nagród Miesa van der Rohe i Archi Bau, znalazł się też wśród 20 projektów z całego świata, pretendujących do nagrody ZUMTOBEL GROUP AWARD 2009 oraz wśród 25 finalistów konkursu House of The Year, organizowanego przez World Architecture News. Założenia autorskie: Ten prosty, niedrogi domek jak kameleon wpisuje się w kolorową roślinność otaczających go łąk w miejscowości... Łąka koło Pszczyny. Nieliczne kolorowe deski na elewacji parteru to mimikra nadająca budynkowi jego indywidualny charakter. Wyróżniają się one na tle surowych, nieimpregnowanych desek modrzewiowych, będących nawiązaniem do drewnianej zabudowy regionu. Nietypowa (na pierwszy rzut oka nieracjonalna) forma całkowicie opiera się na logicznych argumentach. Wynika ona z lokalizacji i otoczenia, z zamiaru maksymalnego wykorzystania energii solarnej, wymogów funkcjonalnych i upodobań inwestora, a jednocześnie jest świadomym wyborem architekta. Symetryczna bryła zewnętrzna mieści asymetrycznie rozplanowane obszary funkcjonalne. Podobna zasada rządzi budową większości bardziej rozwiniętych organizmów żywych z osiowo ukształtowanym ciałem i asymetrycznie rozmieszczonymi organami wewnętrznymi. Wysoka roślinność od północnej strony działki przesłania widok na pobliskie malownicze jezioro z przystanią żeglarską – Zbiornik Łącki. Żeby otworzyć widok na nie, pojawiła się w budynku trójkondygnacyjna część widokowa – tzw. „Black Box”. Jest ona pokryta ciemnymi płytkami włóknocementowymi i nagrzewa się w słońcu, redukując w ten sposób strumień ciepła uciekającego na zewnątrz. Bryła domu uformowana została tak, że około 80% powierzchni przegród zewnętrznych skierowana jest ku słońcu. Każda z elewacji, odpowiednio do orientacji względem stron świata i związanych z tym faktem oddziaływań zewnętrznych, jest inna. Ale różnice te wynikają także z wewnętrznych podziałów funkcjonalnych i przyjętej zasady mikroklimatycznego strefowania pomieszczeń. Każde z okien pomyślane zostało jako „rama” dla świadomie wybranych widoków na poszczególne wycinki krajobrazu. Proste, dobrze przemyślane detale, np. ukryte rynny, brak kominów itp., wyróżniają domek spośród otaczającej zabudowy. Sercem domu jest przeszklone patio, które w optymalny sposób doświetla wnętrza, a jednocześnie jest ważnym elementem w pasywnym pozyskiwaniu energii słonecznej. Optymalnie nachylone i nie zacienione żadnymi zbędnymi elementami powierzchnie dachów przeznaczone są pod kolektory słoneczne, a w przyszłości także pod ogniwa fotowoltaiczne. Płaskie dachy parterowej części pokryte są w całości niewymagającą żadnej pielęgnacji zielenią ekstensywną. Energooszczędne walory domu zwiększają również bardzo dobrze izolowane, pozbawione mostków termicznych ściany zewnętrzne i całkowicie szczelna konstrukcja, a także instalacja wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Gliniane ściany wewnątrz domu akumulują energię słoneczną i zapewniają naturalną regulację wilgoci we wnętrzach. Ideą projektu nie było nagromadzenie maksymalnej ilości energooszczędnych rozwiązań lub przyjaznych dla środowiska materiałów, lecz o ich wzajemne współdziałanie w wyważonym pod względem technicznym, ekonomicznym i ekologicznym stosunku oraz wykorzystanie synergii pomiędzy nimi.
fdqWE3e2tmhbU0UYgWO2Zr64WPuYQRbFFVwPTOimCXwwp9m8Edq9lcWQM8MR_domlog1.jpg
YpKap96fGD0iuNXHlOvTw1BXg5NN32YoKw4rNZGKjt4k0aP5asJSC3xIX3GR_domlog2.jpg
7C67m0drYl4xqFIyRjJSZXY4GA0x2QVD7r0FR9E0qHZwCfxvuAa1AYazAbrj_domlog3.jpg
A307W41qy77oJ3nJ9LNBqxCvkfsIfOrvNqihgbS7fShgNeeOgmAxI8Yvu3Ir_domlog4.jpg
QLufhxa35eoHRAcLXlvKXnScJFKH9Gfmy4rpbigaHOUoamdBJLTgrZZ1GhNR_domlog6.jpg
xcLEvnEAsCMim3efRnaGttS3MsMU2TJ6GlbKBow1jR4izeLw0PsOVppJpDeg_domlog7.jpg
CcYKTK4sVMuYPrSMS4t3QjGArvZSNhcMXppMNkx4ru8csqv1HiP6pLMOehfD_przekroj.jpg
dpKVmNo4V1MKUclIu75t7jCnMECLyDWPpH4qTQEfXsLA3ouu8iKYYnRTJ91v_rzut-pietra.jpg
cHt5dYGjJSdmTmAkh06F5lk06j8vQmTFsKEG2UG7q3n0G1TXkuIOhYz7Afv3_rzut-przyziemia.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera