Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Śladami silezaura

 

Czas czytania: ~5 min


Pawilon Paleontologiczny w Krasiejowie k. Opola.

 

4YihKbwRHn6UK64y8UWmWZdLzNEQkPwBBXJAK31v6ABrQhxTfpcPNp1kD7KZ_goczol1.jpg
Śladami silezaura Muzeum paleontologiczne i park edukacyjny w Krasiejowie. Krasiejów -niewielka wieś leżąca w gminie Ozimek w województwie opolskim stał się miejscem niezwykłych znalezisk paleontologicznych już w latach osiemdziesiątych XX w. Odnajdywane na terenie kopalni odkrywkowej iłów cementowni Górażdże szczątki kręgowców okazały się być skamieniałościami prehistorycznych płazów i gadów. Największą sensacją jest odkryty w 2000 r. Silesaurus opolensis -najstarszy odnaleziony pradinozaur -roślinożerny, niewielki (ok. 1 m wysokości), występujący na terenie Krasiejowa ok. 230 mln lat p.n.e. Unikalne w skali światowej znaleziska krasiejowskie stały się szansą na promocję wsi, gminy i województwa . Pierwszym krokiem w tym kierunku był rozstrzygnięty w 2003 r. ogólnopolski konkurs architektoniczno -urbanistyczny na koncepcję zagospodarowania terenów pokopalnianych. Wygrało go konsorcjum pracowni Goczołowie Architekci Studio Autorskie, OVO Grąbczewscy Architekci. Opis Pawilonu Paleontologicznego Pawilon Paleontologiczny powstał z myślą o ochronie i ekspozycji znalezionych w Krasiejowie unikatowych skamieniałości triasowych gadów i płazów kopalnych, w postaci stanowiska dokumentacyjnego przeznaczonego do zwiedzania. Obiekt pawilonu oraz ściana oporowa zabezpieczająca skarpę to zintegrowana kompozycja przestrzenna. Ściana oporowa stanowi również ścianę północną pawilonu oraz tworzy górny taras widokowy. Zarówno pełne ściany pawilonu, jak i ściana oporowa wykonane są z żelbetu, z tym, że pawilon wykończony jest betonem licowym, zaś ściana oporowa betonem fakturowanym. Użycie różnego typu faktur betonowych na ścianie oporowej w układzie warstwowym stanowi element idei warstwowości terenu obrazującej historię Ziemi, przewijającej się zarówno w pawilonie, jak i w całej koncepcji konkursowej realizowanego w przyszłości zespołu muzealno -naukowego. W bryle pawilonu kontrast dla ciężkich ścian z betonu licowego stanowi przeszklona fasada od strony południowej i zachodniej, umożliwiając widok zarówno z wnętrza pawilonu na krajobraz terenu pokopalnianego, jak i oglądanie ekspozycji z zewnątrz. Wewnątrz pawilonu szklana podłoga na ruszcie stalowym zamocowanym ponad terenem kościonośnym pozwala na bezkolizyjne poruszanie się osób zwiedzających nad skamieniałościami. Dla paleontologów zaprojektowano ruchomą platformę poruszającą się nad polem skamieniałości, które będzie eksplorowane przez kolejne lata. Obserwacja paleontologów przy pracy stanowić będzie kolejną atrakcję turystyczno-edukacyjną. Obecnie, w oparciu o zaprojektowany przez autorów masterplan realizowane są kolejne elementy zagospodarowania terenu: trapy piesze, ścieżka edukacyjna, infrastruktura turystyczna. Podstawowym elementem zagospodarowania jest stworzenie kręgosłupa ścieżki edukacyjnej, która wykorzystując istniejące uwarunkowania bioformiczne krajobrazu w sposób atrakcyjny, zapozna zwiedzających turystów z prehistoryczną fauną i florą. Wzdłuż projektowanego trapu pieszego, elementu formy architektonicznej miejscowo unoszącej się, to znów przylegającej do rzeźbiarskiego, księżycowego podłoża przewiduje się realizację ciągu pól ekspozycyjnych - zamkniętych w ramy FORM poskramiających nieprzewidywalne, pofałdowane, o niewyznaczalnej geometrii BIOFORMY. Pola ekspozycyjne pokazują aranżacje modeli dinozaurów oraz scenografii, którą tworzyć będzie odpowiednio dobrana zieleń, różnorodne nawierzchnie (wykorzystanie naturalnych walorów gleby) oraz rekonstrukcje wymarłych roślin charakterystycznych dla danego okresu czasu. Docelowo obszar krasiejowskich wykopalisk ma stanowić unikalny w skali światowej park edukacyjny, gdzie harmonijnie połączone zostaną aspekty naukowy, edukacyjny, rozrywkowy oraz rekreacyjny. Opinia o pracy nagrodzonej I Nagrodą SARP za realizacje w 2007 roku. Praca otrzymała I Nagrodę za kompleksowe i pełne rozwiązanie problematyki konkursu , a w szczególności za ideę warstwowego układu realizowaną zarówno w skali urbanistycznej, architektonicznej , jak i w scenariuszu ekspozycji ; wnikliwą analizę uwarunkowań przestrzennych; wyeksponowanie istniejących walorów terenu, w tym wyrobiska jako przestrzeni wyjątkowej w otaczającym krajobrazie oraz istniejącego zagospodarowania poprzemysłowego kopalni ; prawidłowe kształtowanie dróg i ścieżek wokół wyrobiska z platformami i punktami widokowymi; stworzenie jednoznacznie zdefiniowanego, wyrazistego w krajobrazie akcentu przestrzennego z transparentną ekspozycją obserwowaną w pełni sekwencji widoków dla podróżnych kolei. Zwycięska praca jako jedyna zaproponowała pozostawienie terenu kopalni w możliwie nienaruszonym stanie, dostrzegając wartości krajobrazowe i kulturowe w tym , co na pierwszy rzut oka mogło wydawać się przestrzenią zdegradowaną - nieużytkiem. Zaprojektowano kompleksowe zagospodarowanie niecki pokopalnianej, tereny otwarte oraz zespół muzealno-naukowy, składający się z gmachu muzeum paleontologicznego, kompleksu ośrodka naukowo-badawczego oraz chroniącego najcenniejsze skamieniałości in situ pawilonu paleontologicznego. Tak główne tezy pracy ujęto w autorskim opisie do pracy konkursowej. Tematem przewodnim koncepcji zagospodarowania terenu wykopalisk paleontologicznych w Krasiejowie jest warstwowość krajobrazu, podłoża, geologiczna, funkcjonalna. Centrum terenu - wyrobisko pokopalniane to ogromna wyrwa w ziemi ukazująca narastanie kolejnych pokładów geologicznych. Odsłaniają się kolejne „warstwy” czasu - eony, ery, okresy. Delikatna, złożona kompozycja, uwidoczniona paradoksalnie przez brutalną ingerencję człowieka. Specyficzna struktura przestrzenna okolic Krasiejowa -przeplatające się wstęgi lasów, meandrów Małej Panwi, łąki, pola to ukształtowana, wartościowa całość, którą chcemy rozpoznać i modyfikując - uszanować. Zaobserwowana warstwowość znajduje swoją kontynuację we wszystkich skalach projektu - od planu urbanistycznego, przez zagospodarowanie terenu pokopalnianego, aż do architektury muzeum. W grudniu 2003 r zespół autorski otrzymał zlecenie na projekt pawilonu paleontologicznego , stanowiącego I etap ośrodka naukowo-muzealnego. W bardzo krótkim czasie przygotowano koncepcję , opierając się o nowe wytyczne Zleceniodawcy, przekonsultowane z profesorem Jerzym Dzikiem z Polskiej Akademii Nauk. Nowa koncepcja musiała uwzględnić ograniczenia wynikające z podziałów własnościowych , jak również uporać się z problemem osuwającej się na istniejący namiot chroniący wykopaliska skarpy. Autorzy zdecydowali o wprowadzeniu nowego elementu -potężnej żelbetowej ściany oporowej o fakturze odzwierciedlającej warstwowość stanowiącą ideę przewodnią projektu. Żelbetowo-szklany pawilon został osadzony w naturalnym, delikatnie uformowanym i dostosowanym do zwiedzania terenie. Pawilon Paleontologiczny w Krasiejowie k. Opola. Stanowisko dokumentacyjne na terenie wykopalisk paleontologicznych, Krasiejów, Gmina Ozimek, ul. Psie Pole 26 Projekt: Goczołowie Architekci Studio Autorskie, OVO Grąbczewscy Architekci Zespół projektowy: mgr inż. arch. Beata Goczoł mgr inż. arch. Witold Goczoł mgr inż. arch Oskar Grąbczewski mgr inż. arch. Katarzyna Chobot mgr inż. arch. Maciej Grychowski Inwestor: Stowarzyszenie Dinopark 46 -040 Ozimek, ul. ks. Dzierżona 4 b http://www.dinopark.info.pl Kalendarium: - projekt konkursowy nagrodzony główną nagrodą w konkursie zorganizowanym przez Marszałka Województwa Opolskiego: 2003 - projekt budowlany i realizacyjny: 2003 -2004 - realizacja: 2005 -2006 - oddanie obiektu do użytkowania: sierpień 2006
sHkATGslG1hYQeUwe8ztMEg62w2n6n7vRga3VQ36ojJgJuhpzGVPnk1qofoQ_goczol2.jpg
nyXsVkgGmXOVxn1OXEcw1Kaugx432Exf5YqIoNybhoShcfANELe0lBkvcIGP_goczol3.jpg
4IZkV7v0h2LhC7270gO6u3VFfNehrKVMqfMHoZe174MlPpdIBlkZtXOg9bR3_goczol4.jpg
ZRa9sWvqVjolic3GniwYgJoENcFIteWfyg9g6lL4mYR82vPKNsnFgAZZFwsK_goczol5.jpg
lEJtS5K3ZrBpfZZlJabc2UZrVxeQw0YoYA10sZCJ9cbCZa4KabGMIoZ5MVKO_goczol6.jpg
kB52O9LiJM05O6PlcutbiS2bNBQ2fUmABaRdRmtSX172ck99aEc7u1oR89vI_goczol7.jpg
MkyyHvIxggB0vxzAxcZXikNriKsZN9yBLTt3hTSOYNPtRbs7wKSZkAmHB855_goczol8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera