Sklejanie nawarstwień - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sklejanie nawarstwień

 

Czas czytania: ~3 min


Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej SYMFONIA

 

kyINyqadGe4SQHHsIB4hDqIoLi6hVvPfNASoIb922L7mjzkjse007FzuaPkc_katowice-symfonia-damrota-streetview-night.jpg
Architekci z Konior Studio chcieli nawiązać do historii Katowic - miasta w procesie poszukiwania własnej tożsamości. O jego kształcie decyduje urbanistyka pierwszej połowy XX wieku zniekształcona przez późniejsze eksperymenty. Miasto jest pod tym względem niespójne. Dodatkowo architekci w swoim opisie projektu powołują się na słowa Christiana Norberga Schulza: „Najważniejsze jest nie samo wrażenie piękna, lecz impresja bogatego nawarstwiania się historii i kultury miasta, obecność różnych epok i cywilizacji...". Architekci chcieli więc połączyć różne tradycje i wpływy, które ukształtowały miasto. Takie były też wymogi konkursu. W jego warunkach podkreślono wkomponowanie nowego budynku „w istniejącą, historyczną zabudowę akademii muzycznej". Inspiracją dla projektantów były projekty La Scali w Mediolanie i Sibelius Hall w Lahti. Opis obiektu Obiekt złożony jest z dwóch brył odpowiadających funkcjom. W jednej jest część biblioteczno-administracyjna, a w drugiej sala koncertowa. Gmach jest rygorystyczną kontynuacją głównego budynku akademii po krawędziach (i osi północ - południe). Południowa krawędź jest linią wyznaczoną przez krawędź budynku dydaktycznego. W ten sposób powstają dwie przestrzenie: otwarta, dziedziniec wokół rektoratu i zamknięta, przeszklone atrium zawierające hall i ogród Osie komunikacyjne stanowią przewiązki łączące dwie części całego założenia. Osie budynku łączą w całość następujące funkcje: rektorat - administracja - senat oraz sala koncertowa – foyer - sale kameralne. W atrium, które składa się z foyer i hallu, została umieszczona kawiarnia, amfiteatr dla kameralnych koncertów i miejsce wystaw. Znajduje się tam także ruchomy most łączący foyer z wymienionymi funkcjami budynku. Do architektury Akademii Muzycznej dostosowano się poprzez wysokość (sterczyny neogotyckich szczytów), szerokość nowego budynku (zastany budynek dydaktyczny wyznaczył linię zamknięcia kwartału) oraz materiał - cegłę klinkierową. Architektom zależało na prostocie, wykorzystali więc beton - do korpusu, szkieletu i układu konstrukcyjnego oraz drewno - we wnętrzu sali koncertowej. Posadzki w otwartych przestrzeniach zewnętrznych i wewnętrznych wykonano z cegły klinkierowej o wysokiej twardości. Detale są ze szkła i stali. Salę koncertową zaprojektowano tak, aby można w niej było wykonywać zarówno duże, głośne koncerty, jak i te kameralne. W tym celu podzielono przestrzeń na widownię i estradę, które zostały otoczone "przestrzenią wybrzmiewania". Łączą je ruchome drzwi, które pozwalają na oddzielenie miejsca na aktywność pozamuzyczną, czyli np. konferencje. Służą one również do zróżnicowania warunków pogłosowych. W "przestrzeni wybrzmiewania" zostały umieszczone elementy dźwiękochłonne, które powodują "dostrojenie" drzwi do częstotliwości rezonansowej i odpowiednio albo ich zamknięcie, albo częściowe otwarcie. Sufit akustyczny składa się z wewnętrznego rusztu z drewna klejonego częściowo rozpraszającego i częściowo wypełnionego regulowanymi, drewnianymi ekranami. Przy atrium znajduje się biblioteka, sale prób, studia nagrań, pomieszczenia administracji, zespół garderób, sala konferencyjna, część hotelowa i parking podziemny. Dane obiektu: Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej SYMFONIA Adres obiektu: Katowice, ul. Wojewódzka 33 Architekt: KONIOR STUDIO, BARYSZ KONIOR ARCHITEKCI s.p: Tomasz M. Konior, A. Krzysztof Barysz, współpraca autorska: Andrzej Witkowski, współpraca: Aleksander Nowacki, Ewa Nowacka, Joanna Korczyńska, Marek Koryczan, Maciej Strączek, Wojciech Czapnik, Grzegorz Kasza, Danuta Pękała Konstruktor: Grzegorz Komraus Inwestor: Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego, ul. Zacisze 3, 40-025 Katowice Wykonawca Budimex S.A. Koszt inwestycji: ok. 50 mln PLN Powierzchnia nowoprojektowana: 9 745.00 mkw. Powierzchnia całkowita: 20 455 mkw. Kubatura brutto: 50 040 m sześciennych Dziękujemy Konior Studio za udostępnienie materiałów. Aleksandra Jach
UrikmDFloFJIY4P33srhxJYIQGzwb4MUcDNqvTESFVWph26pMA4xgLx95WTH_katowice-symfonia-szafranka-steetview-day.jpg
7LNf4UmtkFR0gVvzHX5HQkGcu3LNEiJqgfSMsxd2bq1h9BdsKwCtULpwwSYS_katowice-symfonia-airview.jpg
VHqEIgvw7WpNWYvNubhsGeB2U2SYfSrMYGiwKegTPekEBkk0bIVke2F4Oodw_katowice-symfonia-atrium-night.jpg
5jwgf5smD8CvrOhx34QuylhUMOQFjqMlBYo4qbBctoiLq0trgyLJEjzFjbXB_katowice-symfonia-auditorium.jpg
J7wZ5z2eXd2ZXRd3Nd1GZMqpZYmNYHEzzcsMmQ7W9KPZFz8NQNk9sYJv01ld_katowice-symfonia-brick-detail.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera