Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z trawy

 

Czas czytania: ~2 min


2yzVezzuhK94MZoND7RZehjZCvlxyhE2UDefaPzgvgmCo3Cao9ZrgSldfV9u_amalia-3.jpg
Amalia to prywatny, letni dom w Steiermark w Austrii, zaprojektowany przez Grid Architecture, istniejące od 2005 r. biuro, które ma swoje siedziby w Wiedniu i Luksemburgu. Niewielki jednopiętrowy budynek stoi na zboczu góry, na działce o powierzchni 480 m². Zgodnie z oczekiwaniami klienta, architekci zaprojektowali skromną, prostą konstrukcję, która harmonijnie współgra z otoczeniem, a jednocześnie jest daleka od przeciętności. O wyjątkowości domu decyduje jednak nie tylko forma ze śmiało wysuniętym, nadwieszonym fragmentem górnej kondygnacji, ale też pokrycie wszystkich elewacji i dachów sztuczną trawą. Budynek jest zwarty i dynamiczny – jego masywna bryła, z nadwieszoną częścią pierwszego piętra, nie wspartą na żadnych podporach, ma silnie zaakcentowane narożniki. Pokrycie elewacji sztuczną trawą, która pochłania promienie słoneczne powoduje, że powierzchnia budynku jest ciemna i matowa. Tworzywo to służy integracji domu z otoczeniem – dzięki niemu taras, umieszczony na dachu części parteru, wydaje się być kontynuacją otaczającej dom łąki. Wnętrze domu jest funkcjonalnie rozplanowane, dzięki czemu, mimo niewielkiej powierzchni (niecałe 100 m²), bez problemu może tu mieszkać 6 osób. Ze względu na usytuowanie na zboczu góry, parter został podzielony na dwa poziomy: kuchnia i jadalnia są wyżej niż pokój dzienny. Dzięki temu, pomieszczenia pełniące różne funkcje zostały rozdzielone, a pokoje wydają się większe. Jednocześnie brak ścian działowych sprawia, że siedząc przy stole w jadalni ma się widok na dolinę rozciągającą się za oknami pokoju dziennego – mówi Isabela Straus z Grid Architecture. Prawie całą powierzchnię dwóch ścian „salonu” zajmują duże okna, których górne ramy, powtarzają ukośną, opadającą linię dachu. W ten sposób podkreślono zarys zbocza góry, a wnętrze otwarto na krajobraz. Z parteru spiralna klatka schodowa prowadzi na piętro, gdzie mieści się toaleta, łazienka z prysznicem, pokój dla dzieci oraz sypialnia, znajdująca się w części nadwieszonej. Taka jej lokalizacja ma, zdaniem architektów, potęgować wakacyjny nastrój, imitując kabinę turystycznego samochodu. Nadwieszenie pełni jeszcze inną praktyczną funkcję – jest zadaszeniem, pod którym można zaparkować samochód, zostawić meble ogrodowe czy kosiarkę. W założeniu architektów, dom Amalia miał być dowodem, że prostota nie musi oznaczać monotonii i typowości. Dom powstał w 2007 r.
X86Ws7JF66L44FB6zi4MmGzbUM8XNmt3GovvoHRuJ9NERiu6PNUqH4C8rpA6_amalia-wnetrzejpg.jpg
VmKkVsPRCcglUdIngwzEgNAufc2LKLxub0FkibImosaYhv6iv5r1ejrvI9r0_amalia-wnetrzejpg.jpg
3Jh9TPmO8J8qjIYKhZQDy6NPvv3rhlMB1WtNcBUvMO5IM8bqG7IxT1jSUeDq_amalia-wnetrze-3.jpg
rkmMOlUb4slOPO3sLeX9Gj858xMmvJj33Mttbam3YXL9cQ8IgnRH6433HD9f_amalia-rzut-parteru.jpg
OTK5LRmTbtL91LhVkZ4qxlSXpo3v35L7GInquj8vTUygM5xxYke7coD1801Y_amalia-przekrojjpg.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera