Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kościół jak leśna polana

 

Czas czytania: ~4 min


IyPgk3FVNc1PNC7p7CLUn05YRdotxxpQv7qyZZP7UhNw2bjFbwtLu66Xjhs9_viikki-church.jpg
Nowe kościoły powstają w Finlandii bardzo rzadko. Takim wyjątkiem jest świątynia w Viikki we wschodniej części Helsinek. Władze pozwoliły na jej budowę, ponieważ liczba mieszkańców dzielnicy osiągnęła 13 tysięcy i dotychczasowy kościół okazał się zbyt mały. Viikki to specyficzna część miasta. Powstała w 1998 r. z inicjatywy rządu, jako poligon ekologicznej architektury i kampus uniwersytecki. Ponieważ od średniowiecza kwitło w tej okolicy rolnictwo i leśnictwo, utworzono tu siedziby wydziałów Rolnictwa i Leśnictwa, Nauk Biologicznych i Weterynarii Uniwersytetu Helsińskiego. Viikki to także popularny wśród mieszkańców stolicy Finlandii teren rekreacyjny. Te uwarunkowania wpłynęły na architekturę kościoła, której podstawową cechą było użycie wysokiej jakości drewna w charakterystyczny, niepowtarzalny sposób. Duży wpływ na projekt miał klient – parafia. Oczekiwano nowoczesnego budynku, który jednocześnie wpisze się w tradycję drewnianej fińskiej architektury i będzie harmonijne współgrał z otoczeniem. Konkurs na projekt świątyni, ogłoszony w 2000 r., wygrała pracownia JKMM. Ich propozycja spełniała wszystkie kryteria architektoniczne i ekonomiczne, a przy tym zapewniała trwały i łatwy w utrzymaniu obiekt. Budowa zakończyła się w 2005 r. Na zewnątrz kościół jest pokryty okładziną z osikowych paneli, tworzących horyzontalne pasy. Zastosowano tu surowe drewno, które stopniowo przyjmuje szlachetną, srebrnoszarą barwę. Wewnątrz ściany i podłogi pokryte są drewnem świerkowym, a drzwi i meble zrobione są z drewna dębowego. Bardzo ważna dla budynku jest jakość użytych materiałów. Jeden z architektów, Samuli Miettinen, przyznaje, że można było wybrać tańsze drewno, ale byłoby ono mniej trwałe, a to właśnie wytrzymałość była jednym głównych założeń architektów. Zastosowane drewno świerkowe, dębowe i osikowe zostały użyte w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać ich naturalne właściwości i dzięki temu zminimalizować ilość niezbędnych środków chemicznych. Najciekawszą część wnętrza są pomieszczenia religijne, które można łączyć, otwierając dzielące je przesuwne drzwi. Dwumetrowymi oknami otwierają się na krajobraz i mały ogród, znajdujące się po stronie południowej budynku. Fasada jest natomiast ślepa, by odizolować wnętrze od spojrzeń przechodniów i stworzyć właściwą dla przestrzeni kultu i modlitwy intymną atmosferę. W ten sposób połączone zostały dwa główne aspekty architektury kościoła w Viikki – natura i metafizyka. Miettinen wyjaśnia: Kościół jest jak okno pozwalające na spojrzenie w stronę nieba. Zadaniem architekta jest stworzenie atmosfery sprzyjającej przeżywaniu i jednocześnie zapewnienie wiernym komfortu. Projektując kościół trzeba zatroszczyć się zarówno o architekturę, jak i liturgię. Nowoczesny kościół nie jest więc tylko miejscem modlitwy, ale też centrum życia parafii, a architektura musi odzwierciedlać ten dualizm. W Viikki zostało to osiągnięte poprzez organizację przestrzeni, która podąża ze wschodu na zachód – od pomieszczeń przeznaczonych dla matek z dziećmi i biur, do hali kościoła wysokiej na 13 metrów. To symboliczne, stopniowe przejście od aktywności do spokoju, od dnia codziennego do wyjątkowości i skupienia na modlitwie. Ten dialog kontynuowany jest na zewnątrz kościoła – na północ od niego znajduje się miejski rynek, a na południe – rozległy park. Ważnym aspektem architektury kościoła w Viikki jest unikanie religijnej ostentacji. Jedyne przejawy przeznaczenia budynku to przysadzista dzwonnica i smukły, ledwie widoczny, metalowy krzyż wieńczący budynek. Zgodnie z zamiarem projektantów, architektura powinna sprawiać wrażenie fińskiego lasu, jego świętości i naturalności. Drewniane kolumny i belki stanowią konstrukcję budynku, ale jednocześnie sprawiają, że wnętrze przypomina leśną polanę, otoczoną przez smukłe pnie drzew. Naszym celem było stworzenie atmosfery lasu, która jest nabożna i podniosła. Powierzchnia działki: 3,411 m² Powierzchnia budynku: 1,566 m² ukończenie budowy: 2005 Klient: parafia Helsinki, Markku Koskinen Architekci: JKMM Architects (Samuli Miettinen, Asmo Jasaki, Teemu Kurkela, Juha Mäki-Jyllilä) Zespół projektowy: Päivi Meuronen, Janne Järvinen, Hella Hernberg, Teemu Toivio, Johanna Ojanlatva, Johanna Rope, Sini Kekkonen; Architektura krajobrazu: Molino ltd / Jyrki Sinkkilä Konstrukcja: Ylimäki & Tinkanen ltd, Jukka Ukko, Jani Pitkänen
fL2G2glfNErRwn1rkSSTdJaBPnWZPkRiupHznAUxef1eHQlYebR5iXTpYW6p_viikki1.jpg
oMsc0PD6DceLUtOko6iCDUrmIXJVIlAJRv700vSruldMV3cawfYuwNwHrV7m_viikki-church2.jpg
atPF87Kl9pWVILHGOHggKxryu5AEBaifXEH6yeYh4HMLD5RQW2yzaApXLwCV_2viikki.jpg
gVdr123M3K9v7Wk8r5hn4JdG1c210UZdKDvlj87soobCMd1d2zpgmjaFYTm6_3viikki.jpg
ubv386mivX6unQTj6aoFgzKuKUKbzWVkdH8FavsLN1hHUKIcUMH6OYMNaMDq_4viikki.jpg
O6x912qMqboh8NcsxwXDAYqtYLkzbhhuBsqdGfhjdOxcOmeYJCbzkm7tJUuR_10viikki.jpg
FZexKtGkkqfeg0dzx6tKqVSKyWVtjSBaivJpPlETnSjL5QHStpI5VjS6vhKZ_13viikki.jpg
PAP2mzD11BIsUezdeMmbEZl1fbb2mhIa2zgTnPrL0VL13VyGcEkwkKNFDw7Q_viikki-rzut-parteru.jpg
ubk1GSpsM09G59Ur9tiUpv4CnRozubWIlWxWR97cwBt5Oq8KYwLXrNczVrGt_viikki-rzut-2-kondygnacji.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera