Mocna podszewka - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mocna podszewka

 

Czas czytania: ~2 min


KtFieczbFuBLwakwnvTShWU0WAbjwiNS7ZcpcUTRpV1QAvBMKB97dLFVyx9v_a-cero.jpg
Jasna, rozczłonkowana bryła otwiera się na otoczenie dużymi oknami i lśni w hiszpańskim słońcu. Jej nowoczesną formę uzupełniają abstrakcyjne rzeźby w intensywnym, czerwonym kolorze, wyróżniające się na tle gładkich ścian. Wnętrze przenika się z otoczeniem zarówno od strony rozległego ogrodu, jak i frontu budynku. To zaprojektowany przez hiszpańskie biuro architektonczne a-cero Joaquina Torresa dom jednorodzinny, zrealizowany 10 lat tmu w pobliżu Madrytu. Dom znajduje się na działce o powierzchni 3,5 tysiąca m² na niewielkim wzniesieniu, które wykorzystano jako rampę dojazdową do garażu. Plan parteru ma formę krzyża greckiego. W miejscu przecięcia dwóch głównych, prostopadłościennych brył znajduje się cylinder, mieszczący klatkę schodową, spinającą cały budynek. Projekt domu bazuje na dwóch podstawowych założeniach – funkcjonalnym rozplanowaniu pomieszczeń i maksymalnym otwarciu go na otoczenie. Centralnym punktem wnętrza domu jest klatka schodowa, wokół której został zorganizowane wnętrza. Takie rozwiązanie pozwoliło osiągnąć ciekawy efekt wizualny i przestrzenny. Kolejna interesująca przestrzeń to salon, którego wysokość sięga drugiej kondygnacji. Dom ma powierzchnię 1,2 tysiąca m² i jest podzielony na trzy poziomy. Na każdym z nich znajdują się pomieszczenia o innym przeznaczeniu. Podjazd prowadzi na poziom parteru, gdzie znajduje się przestrzeń ogólna: hol, salon z jadalnią, biuro, pokój telewizyjny i kuchnia. Wysokość salonu obejmuje dwa piętra, dzięki czemu przez wielkie okno roztacza się rozległy widok na otoczenie. Wszystkie obiekty, które mogłyby go zakłócać, jak ogrodzenie czy ściany innych obiektów, zostały zlikwidowane lub zastąpione elementami z przezroczystego materiału. Główne drzwi wejściowe wykonane są z 6-metrowej szyby, otwierającej przed gośćmi perspektywę na wnętrze domu. Poziom piwnicy został przeznaczony na pomieszczenia techniczne, pralnię, kryty basen, salę treningową, piwnicę z winami, garaż oraz przestrzeń rekreacyjną z czytelnią, jadalnią i pokojem telewizyjnym. Klatka schodowa ze szklanymi balustradami wiedzie do przeszklonego korytarza, który jest umieszczony w połowie wysokości salonu i prowadzi do studia, ulokowanego na najwyższym poziomie. Obok niego znajduje się główna sypialnia z osobną łazienką i garderobą oraz cztery mniejsze sypialnie, również z łazienkami. Łączy je wypełniony półkami korytarz. Wewnątrz domu zastosowano naturalne materiały w jednolitych kolorach. Na parterze podłogi pokryte są płytkami ceramicznymi, a na wyższym poziomie – drewnem. Zastosowanie tych samych materiałów na zewnątrz i wewnątrz budynku podkreśla integrację obu stref i zaciera granicę między nimi.
MsfcHrYSg0tUjFnu72PmQtaHEqntH172SgBjEZLJDu5cKxO8hoP4bOlcgoL4_a-cero2.jpg
EcKjFJz0T30Yn7F1p8Y9VA8EcyYeGmN3W2rSZaa7xY99vMNoZay4PhNLWmI7_a-cero3.jpg
E6JokZxgRkAWbLuqS4TN5PweBvMtygQBwsVaJTqD7HBLtggUSKuMVz7sKgzz_a-cero4.jpg
CT7UFBSFGtEQjRIQxyHrtsLZCgyHYB6J6F9jg54zjwz8LUlQlWKkFmvj8pr6_a-cero5.jpg
p5mqzDdtxSVaaphsOoCzEJVXRept4XChPzKQhcfDaAZj44ViryhJw3a6zI3F_a-cero6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera