Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Elastyczny szpital

 

Czas czytania: ~2 min


4UNRB5NbnvC5FVnsIN6cfGfjrMa5jRov5OGhBxpUkxhXxo9qkXpa6mAubz9w_martini-hospital.jpg
Na samą myśl o znalezieniu się w szpitalu polski pacjent dostaje gęsiej skórki. I nic dziwnego, bo łatwiej wpaść tam w depresję, niż wrócić do zdrowia. Zadłużone, przestarzałe placówki z wiecznie niezadowolonym personelem nie sprzyjają dobremu samopoczuciu chorych, nie wspominając już o komforcie fizycznym. Krótko mówiąc, daleko nam do tzw. europejskich standardów. I chyba długo im nie dorównamy, bo poprzeczka jest coraz wyżej. Podnosi ją ukończony w ubiegłym roku szpital Martini w holenderskim mieście Groningen. Martini to duży szpital w południowej części miasta, który powstał w efekcie połączenia trzech jednostek. Ukoronowaniem tej fuzji była realizacja nowych obiektów, która rozpoczęła się w 2003 r., a została ukończona cztery lata później. Powstały one przy istniejącym szpitalu, który został wybudowany 20 lat temu, a przy okazji rozbudowy – poddany modernizacji. Projekt powstał w holenderskim biurze Burger Grunstra i jest sprawnym połączeniem niezbędnej w dzisiejszych czasach funkcjonalności, minimalizacji kosztów, dobrej architektury i elastyczności. To ostatnia jest obecnie jednym z najważniejszych elementów projektowania i modernizacji ośrodków medycznych – szybki postęp technologiczny sprawia, że niemożliwe jest przewidzenie potrzeb, w obliczu których placówka stanie w przyszłości. Działka, na której powstał szpital, ma świetną lokalizację i mogłaby się stać najważniejszym i przynoszącym duże zyski miejscem w Groningen. Dlatego też projekt Burger Grunstra daje możliwość zaadaptowania budynku do innych funkcji, np. biurowych albo mieszkalnych (mogłoby się tu znaleźć około 250 mieszkań). Ale na tym elastyczność obiektu się nie kończy – możliwe jest również powiększenie powierzchni budynku poprzez „przedłużenia”, które można zamontować w dowolnym miejscu elewacji. W ten sposób zyskuje się dodatkową przestrzeń, umożliwiającą powiększenie wybranych oddziałów szpitalnych. Jedynym stałym elementem budynku są szyby, mieszczące funkcje techniczne, które zawsze znajdują się pośrodku bloku. Podstawę planu każdego piętra stanowi siatka o boku 300 milimetrów. Jest ona widoczna również w elewacjach obiektu – okna i podziały szklanej okładziny elewacji są rozmieszczone tak, by się z nią pokrywały. Nowy kompleks szpitalny to dwa połączone budynki, między którymi mieści się dziedziniec w kształcie wydłużonego rombu. Elewacje obu obiektów mają falistą linię. Od strony zewnętrznej, dzięki zastosowaniu szklanych ścian kurtynowych, są one gładkie i błyszczące, natomiast od strony dziedzińca mają bardziej technologiczny charakter. Z gładkimi elewacjami zostały skontrastowane wysunięte szyby, mieszczące klatki schodowe, których otynkowane ściany i niewielkie okna kontrastują z przeszklonymi elewacjami oraz zwielokrotnione rury wentylacyjne, budzące skojarzenia się z architekturą przemysłową. Powierzchnia: nowy budynek – 60 tysięcy m², budynek zmodernizowany – 23 tysięcy m². Koszt inwestycji: 155 mln euro Czas realizacji: 2003 – 2007 r.
OHjVqayPHFN0g7u5V1jeSKGUHrclB03uT6qQc45HBtbajO8P4q8ilJb4aRZO_martini-hospital2.jpg
j73LOQ6ysFcsFb6KwL1ypHUfk8vKtOD5KMlJv7IdABNaEfCX2AWqvis3RzHy_martini-hospital3.jpg
YnlvRFEGy95TZbkivVW22IimABrMnOsj3RhxvnsCZorF1YNLIoZot7jQNQsr_martini-hospital4.jpg
QUhpH7oLv7Ht5m8MpVdzjXHyyhhlNKIbonzkRtoMtYLAEkhd9Oo1OGpggNvX_martini-hospital5.jpg
7nhYAP7EKgp17ZqBJpjIEZjbKXje7BpgNZIvhEmircE0glkhb8IdFWizKt7R_martini-hospital6.jpg
cWNnQuvvkivC42zbiGRxd6YOmjfwN4NpJyMcKDdvyJF3ggi4b5QaTI1u185R_martini-hospital7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera