Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Domy prawie na wzgórzu

 

Czas czytania: ~3 min


0KmRYLQqsp7BoGF4Ts71EQeCRKkPjrGqODgmI2cuUK4TovSvULzRjc9JhZc5_dania.jpeg
Jak połączyć komfortowe, podmiejskie mieszkanie z ogrodem z koniecznością masowej zabudowy? Jaką formę nadać mieszkalnemu blokowi, żeby funkcjonalność szła w parze z oryginalną, zaskakującą formą? Odpowiedzi na to pytanie można szukać w Ørestaden – nowej dzielnicy na przedmieściach Kopenhagi. „Mountain Dwellings” to kompleks apartamentów, zaprojektowany przez dwa duńskie biura architektoniczne – Bjarke Engels Group (BIG) i JDS Architekten. Składa się na niego 80 modułów, mieszczących mieszkania, ułożonych tak, jakby znajdowały się na zboczu wzgórza. Tyle, że zamiast naturalnej góry, znajduje się pod nimi wielopoziomowy parking na 480 samochodów. „Mountain Dwellings” powstały w sąsiedztwie innego zespołu zabudowy – VM Houses, zrealizowanego na podstawie projektu BIG oraz Julien de Smedt Architects w 2006 r. Jego nazwa ilustruje układ budynków – rzut jednego z nich ma kształt litery „V”, a drugiego – „M”. BIG: „Podstawowym problemem było dla nas połączenie komfortu podwórek, towarzyszących podmiejskim domom z koniecznością natężenia gęstości zabudowy mieszkaniowej w mieście. Mountain Dwellings to druga generacja budynków VM – ten sam klient, ta sama skala, ta sama ulica. W jego programie jednak 2/3 powierzchni zajmują parkingi, a zaledwie 1/3 przeznaczona jest na mieszkania. Zadaliśmy sobie pytanie: a gdyby parking stał się bazą, na której umieszczone będą tarasowo ułożone apartamenty – jak betonowe wzgórze, pokryte cienką warstwą mieszkań, kaskadowo spływających od 11 piętra do poziomu ulicy? Zamiast wznosić dwa osobne budynki jeden obok drugiego – parking i blok mieszkalny – zdecydowaliśmy się połączyć obie te funkcje w ramach symbiotycznego związku. Parking musi mieć dostęp do ulicy, a mieszkania potrzebują światła słonecznego, świeżego powietrza i widoków. Dzięki zastosowanemu przez nas rozwiązaniu, każdy apartament ma dostęp do, umieszczonego na dachu niższego modułu, ogrodu-tarasu, z którego rozciąga się piękny widok. Jedyne, co oddziela apartamenty od ogrodów, to przeszklona ściana i przesuwne, szklane drzwi, dzięki czemu wnętrze jest pełne światła i świeżego powietrza. Dzięki zewnętrznym ogrodom, Mountain Dwellings przypomina naturalne wzgórze, a jego wygląd zmienia się w zależności od pory roku. Mieszkańcy Mountain Dwellings mają swobodny dostęp zarówno do ogrodów, jak i parkingu. Jako pierwsi w Ørestaden mają możliwość parkowania dokładnie przy swoim domu. Dostęp powietrza i światła do wnętrza parkingu zapewnia perforacja północnej i zachodniej elewacji budynku. Jej otwory układają się w kształt góry Mount Everest. W ciągu dnia są one czarne i kontrastują z jasnym tłem aluminiowych paneli, dzięki czemu osiągnięty został efekt wielkiego zdjęcia o wyraźnym rastrze. W nocy, kiedy fasada jest iluminowany od środka, obraz wygląda jak różnokolorowy negatyw zdjęcia – barwa światła jest inna ma każdym poziomie parkingu. Mountain Dwellings łączy najlepsze cechy dwóch światów – miasta i przedmieścia. Z jednej strony, jest blisko rozgorączkowanego miejskiego życia centrum Kopenhagi, z drugiej – oferuje spokój podmiejskiego życia.” Projekt: BIG Klient: HØPFNER A/S, Danish Oil Company A/S Współpraca: JDS Architects, Moe&Brødsgaard, Fredo Madsen Rådgivende Ingeniører ApS Powierzchnia: 33 tysiące m² Ukończenie realizacji – 2008
SGUhLbpUnMDK06XjzvLkOEXO44aMjX6uuhCEa2BzFipT5r1VlXYUaBZtEs4w_dania2.jpeg
gAZFWcFwtB6YGujGP526dsFfE2Len98qA1cSHfVcjHqdyT1Gu9Ws64dXyg7p_dania3.jpeg
B5CC3S81cJpmgeXmbabDa9sArsptcmWmF10k26Sz0FY9fQIZhy6N89PtEKK4_dania4.jpeg
Uua3WAHI97gKcJLYbJYYUPCJNV7kitsqFckiaJRKgnSpI7w0w0QCbMXkjxXc_dania5.jpeg
q7h7fikAwHCLaPJlw7hnCkgJswvul0MGxzIePi3ExWRbNyzdRHGpGW9h4NT8_mountain-dwellings7.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera