Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesność i wiktoriańskie kraty

 

Czas czytania: ~2 min


92qixs6LFNv7oh3Hn9S2v9okQt9AnUwZUxEwppwRUK2PP0QsSUjpBWKByVAp_weswtwood-studio.jpg
We współczesnej architekturze obok uniwersalnej estetyki wieżowców, które można „wyciąć” z jednego miejsca i bez szkody dla ich architektonicznej wartości umieścić w niemal każdym dużym mieście na ziemi i jeszcze bardziej obcych otoczeniu blobów, wyraźnie zaznacza się chęć zakorzenienia budynków w kontekście historii i architektury miejsca. Taką właśnie strategię przyjęli projektanci z londyńskiej grupy Anarchitects, którzy opracowali koncepcję rozbudowy studia znanej kreatorki mody, Vivienne Westwood. Nowy budynek będzie dobudowany i częściowo nadwieszony nad obecną siedzibą firmy, która znajduje się w Battersea w Londynie. Anarchitects: „Vivienne Westwood i jej zespół, chcąc rozwijać swoją działalność i potrzebując więcej inspirującej przestrzeni, zwrócili się do nas z propozycją przeprojektowania obecnego budynku, w którym mieści się ich studio. Nie chcieli z niego rezygnować, bo darzą go dużym sentymentem, ale dalszy rozwój firmy wymaga większej siedziby. Podobnie jak Westwood, uznaliśmy, że przeszłości nie można ignorować ani usiłować zrównać ją z ziemią. Trzeba ją zrozumieć i podkreślać warstwę historyczną architektury. Umieszczając naszą nadwieszoną strukturę nad istniejącym obiektem, przekształcamy go, jednocześnie go nie zagłuszając – nowa struktura jest zaprojektowana tak, by zapewnić funkcjonalność studia i jednocześnie stworzyć spójny efekt wizualny. Proponowany przez nas obiekt szanuje zastane otoczenie i integruje się z nim. Stara, ceglana konstrukcja istniejącego budynku zachowa historyczną funkcję manufaktury, składu i wzorcowni. Oba elementy będą połączone windą oraz nową, odsłoniętą klatką schodową. Ten łącznik, który pełni funkcje utylitarne, ma też wydźwięk emocjonalny i symboliczny. Z jednej strony, zapewnia niezbędne światło umieszczonej na górze strefie kreatywności, z drugiej – podkreśla, że to „maszynownia”, czyli praca są podstawą sukcesu w biznesie. Nowy budynek będzie też oferował udogodnienia dla osób niepełnosprawnych, umożliwiając wejście do studia zarówno od strony parkingu, jak i ulicy. Dla Vivienne Westwood olbrzymie znaczenie ma światło i natura. Dlatego staraliśmy się zmaksymalizować oświetlenie we wszystkich pomieszczeniach oraz, gdzie tylko było to możliwe, wprowadzić zieleń. Pojawi się ona na poziomie ulicy i na dachu i w ten sposób zapewnić przyjemność zarówno pracownikom, jak i przechodniom. Zaletą naszego rozwiązania jest też to, że nie będzie utrudniać funkcjonowania studia podczas prac budowlanych, dzięki czemu Vivienne będzie mogła nieprzerwanie projektować.” Projekt Anarchitects przewiduje powiększenie istniejącego studia (950 m²) o prawie 700 m². Nowy budynek wykonany będzie z drewna, ceramiki, szkła i stali, w których towarzystwie pojawią się zaskakujące, tradycyjne wiktoriańskie balustrady – mieszanka materiałów i konwencji, którą znamy z projektowanych przez Westwood kreacji. Prace budowlane zaczną się jesienią i potrwają od 2009 r.
fww1VvOc2S2vQZaXzsMep4tS77dk9BVQQJ8JPWtDQcIKy3G8xi6D29tpFzt4_weswtwood-studio2.jpg
xzyC5t8JFQnN25vx42ztZ7gNitwLUzvwASvW7nzjhNqtcKRgr45HKWgwrqZH_weswtwood-studio3.jpg
2GMGNokDrHYA1KQB6Xwnrwfi0l3pwFOIfl53uwZWPa20LyxoCARHCaD0kekf_weswtwood-studio4.jpg
u4arIGT0sjVuFBZgFyUkETlqLlSrKQ0ZyDZjnyKn3nXZjHwUyKCSnTDhAQRp_weswtwood-studio5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera