Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bilbao – ćwiczenia z kubizmu

 

Czas czytania: ~3 min


gL2dBVZqC4LoSA62WNhR0K08atkQ19BM1fxqRCUXfoasMIAHyV26CrwPImbW_basque-health.jpg
Bilbao, które do niedawna było zwyczajnym, monotonnym, przemysłowym miastem, pozostającym poza szlakami turystycznymi, jest dziś jedną z największych atrakcji turystycznych nie tylko w kraju Basków, ale i w całej Hiszpanii. Wszystko za sprawą sztuki, w tym oczywiście architektury. Kiedy w 1997 roku zostało otwarte muzeum Guggenheima, zaprojektowane przez Franka Gehry’ego, Bilbao zaistniało w świadomości konsumentów kultury w całej Europie. Niejedno miasto próbowało powtórzyć „efekt Bilbao”, ale póki co żadnemu z nich nie udało zdeklasować baskijskiego miasta.
46hbKDyML9TKTKwoNvXBGVdqg73CFZqbEMm1Meb1Txs9jO1loyDGhzTeO8mj_basque-health2.jpg
Tymczasem władze Bilbao, zachęcone spektakularnym sukcesem dzieła Gehry’ego, postanowiły po raz kolejny ożywić miasto, realizując w nim kontrowersyjny, nowoczesny budynek. Na Nowym Mieście, przy skrzyżowaniu dwóch ważnych arterii – Licenciado Poza i Alameda Rekalde – wyrosła konkurencja dla muzeum Guggenheima. To siedziba El Departamento de Sanidad y Osakidetza, czyli nowa siedziba Baskijskiego Ministerstwa Zdrowia. Zaprojektowali ją hiszpańscy architekci z młodej, prężnie działającej pracowni Coll-Barreu Arquitectos – Juan Coll-Barreu i Daniel Gutiérrez Zarza. Budynek ma zostać oficjalnie otwarty jeszcze w październiku. Lśniące w słońcu, kanciaste elewacje budynku sprawiają, że na pierwszy rzut oka wygląda on jak ogromna, pognieciona puszka. Tyle, że ze szkła. Budynek ma tyluż zwolenników, co przeciwników. Wielu krytyków dopatruje się w nim odpowiedzi na Muzeum Guggenheima i próby powtórzenia jego sukcesu. Inni – uzupełnienia krajobrazu miasta o kolejny charakterystyczny obiekt, swoiste pendant dla muzeum, zwłaszcza, że oba budynki dzieli jedynie 10-minutowy spacer.
hz0iUu3vVbJMGnVAc49y2zMpbw9oAOC2uH3Mp7hxnM37nmP9GNZwIv6zWcPm_basque-health3.jpg
Rzeźbiarsko ukształtowana bryła wygląda jak nieregularnie połamana skorupa ze szkła i przywodzi na myśl „ćwiczenia z kubizmu”. Jej powierzchnia została tak pomyślana, by odbijała niebo i otoczenie i, dzięki temu, zmieniała się w zależności od punktu widzenia, pory dnia i roku. Kanciaste elewacje multiplikują refleksy i oferują różne perspektywy i widoki także osobom przebywającym wewnątrz budynku. Jak mówią architekci, zastosowany przez nich zabieg umożliwił stworzenie „bardzo efektywnego mechanizmu wciągającego miejskie życie do wnętrza budynku. Oglądane ze środka miasto jawi się jako system ruchu o wielu kierunkach i wektorach.” Obiekt mieści 13 pięter i 8 tysięcy m² powierzchni użytkowej. Siedem otwartych kondygnacji przeznaczono na biura, kolejne poziomy – na funkcje instytucjonalne i reprezentacyjne, a sale spotkań ulokowano w wieży. Na parterze znajduje się sala audytoryjna na 150 miejsc, a 3 kondygnacje podziemne zajmują parkingi. Budynek ma być miejscem pracy dla 250 urzędników, przewiduje się też, że codziennie będzie go odwiedzać około 600 interesantów. Projektując siedzibę ministerstwa, architekci dużą wagę przywiązywali do rozwiązań ekologicznych i stworzenia komfortowych warunków osobom, które będą w niej przebywać. Podwójna powłoka elewacji zapewni oszczędność energii elektrycznej. Jest świetnym izolatorem, więc umożliwi zarówno rezygnację z tradycyjnej klimatyzacji, jak i zminimalizowanie ogrzewania. Będzie też skutecznie redukować hałas panujący na zewnątrz, a jej transparentność gwarantuje dostęp naturalnego światła do wnętrza. Wnętrza są przestronne, jasne i eleganckie.
RGRMKqoXlh93QDcRcyRATop17wguVY8z6if6yo2ZAsyK2jjbY8Q8TAHH4y0n_basque-health5.jpg
Realizacja obiektu kosztowała 12 milionów euro. Od początku wzbudzał on kontrowersje, dla niektórych będąc po prostu kosztownym chwytem reklamowym, dla innych – wspaniałym budynkiem, który śmiało może konkurować z muzeum Guggenheima. Do tych ostatnich teorii architekci podchodzą z dużym dystansem. Juan Coll-Barreu: „Projektując ten budynek próbowaliśmy przede wszystkim rozwiązać problem, który przed nami postawiono. Czy będzie on „nowym Guggenheimem”? Trudno mi powiedzieć. Ale jeśli wierzyć lokalnej prasie – to najbardziej fotogeniczny budynek w mieście.”
osnnt2Melm6vs1enDVKwQn7SSHJsMSzUd9QqjtiKmuJ8227cRZZMbfdqkrUX_basque-health6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera