Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Niech żyje kontekst!

 

Czas czytania: ~3 min


qDuMMdMmsEzFRUefvHbICjdm2wczd01nMx083FDdcUoIRYXHq3fZPyc80r2x_big-brother.jpg
Projekt Ordos 100, o którym już pisaliśmy, jest okazją do przyjrzenia się pomysłom młodych architektów na architekturę mieszkaniową. Wolni od ograniczeń formalnych, z wyjątkiem wymogu zaprojektowania willi o powierzchni 1000 m², mogą popuścić wodze fantazji. Co ciekawe, zróżnicowane formy budynków są w większości przypadków efektem transformacji tego samego źródła – lokalnego krajobrazu. Młodzi architekci, starając się wpisać swoje budynki w kontekst otoczenia, odwołują się do jego najbardziej charakterystycznych cech oraz do historii miejsca. Fascynacja surową egzotyką Wewnętrznej Mongolii, czy zapowiedź nowej odsłony architektury kontekstu?
F0T8AoBrsvOk3wq8KemqlJyJN2ZTDZXgHc79AEDqNk9DB2KjEDHoXl9HvSjm_big-brother3.jpg
Inspiracją dla przedstawionego już przez nas projektu hiszpańskiego biura Barozzi-Veiga był skalisty krajobraz i tradycyjne namioty, pod którymi mieszkali mongolscy koczownicy. Dla duńskiego studia JDS była nią pustynia, a szwajcarscy architekci z pracowni Luca Selva Architects poszli jeszcze o krok dalej i za punktem wyjścia dla swojego budynku uczynili mapę regionu.
CWN7VQRcosAbGcj8gnve2awmlkxKdpXF0nYYsu8315v9EiDP1GG1ehN2nb3z_big-brother4.jpg
JDS:
„Dom ma powierzchnię 1000 m² i raczej nadaje się do odwiedzania i organizacji przyjęć niż zamieszkania. Zaprojektowaliśmy go w myśl zasad zbliżonych do Big Brothera, jako miejsce, w którym każdy wszystko i wszystkich widzi i jednocześnie sam jest widziany. Głównym punktem domu będzie atrium, które zostało pomyślane jako miejsce hedonistycznych przyjemności i zabawy. Z niego goście i bywalcy imprez mogą się dostać do pokoi, które znajdują się w segmentach, tworzących pierścień otaczający wewnętrzny dziedziniec. Ułożone jedne na drugich w formę zbliżoną do piramidy, stanowią osłonę atrium – jak ściany igloo i chronią je przed słońcem i wiatrem. Jednocześnie ich układ umożliwia naturalną wentylację zarówno atrium, jaki i poszczególnych pokoi. Wszystkie pokoje otaczające to atrium-panoptikon są wyposażone w prywatne tarasy, będące kontynuacją otaczającej budynek pustyni. Pustynia została również wprowadzona do atrium, gdzie piasek, woda i zieleń tworzą bezpieczną oazę. Rozkład pomieszczeń zapewnia maksymalne otwarcie i „upublicznienie” dwóch najniższych poziomów, podczas gdy najwyższa kondygnacja jest przeznaczona na sypialnie. W ten sposób znajdujące się na szczycie „piramidy” segmenty przekształcone zostały w apartamenty.”

Inny wpisujący się w lokalny krajobraz projekt opracowało szwajcarskie biuro Luca Selva Architects. Przystępując do zadania, architekci zadali sobie pytanie: jak projektować w Chinach? Czy tak jak w Europie, czy raczej szukać specyficznych tematów i rozwiązań? Odpowiadając na nie, postanowili stworzyć nową strategię kształtowania budynku, którego forma zostanie silnie zakorzeniona w konkretnym państwie, regionie i mieście.

Luca Selva Archtects:
„Proces projektowania polegał na transformacji specyficznego krajobrazu w wykres architektoniczny. Małe jeziora i stawy zostały przekształcone w wewnętrzne dziedzińce, wydmy – w przestrzeń zabudowaną, a zróżnicowane ukształtowanie terenu – w piętra i klatki schodowe. W ten sposób powstał projekt willi o specyficznym kształcie i układzie przestrzennym. Nasza willa jest krajobrazem przekształconym w architekturę.

Na pierwszej kondygnacji znajdują się pomieszczenia reprezentacyjne i basen, zajmujący jeden z dziedzińców, których głównym zadaniem jest wprowadzenie do wnętrza budynku delikatnego dziennego światła. Sypialnie znajdują się na drugim poziomie. Konstrukcja budynku wykonana jest z betonu i pokryta szarą cegłą, urozmaiconą akcentami czerwieni.”
Kk11x6koYFe808U90zgGYcTBdNWPKUMy8oWjCjg7guZpuYRAxXaucZiqfqTE_big-brother5.jpg
mi2L9lXGNKPIn0KHcXgBUSLDBEW4cQTEOzFmU9EGVfX5Nn9Ziim2KMPXJ507_big-brother6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera