Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w paski

 

Czas czytania: ~3 min


ApCDAMDDRndWzVJCqaX4g70dfyEsw7QgY4yteMOyd8ku9cqSryF9OCz63TKa_dairyhouse.jpg
Dairy House autorstwa pracowni Skene Catling de la Peña w angielskim Sommerset to adaptacja na funkcje mieszkalne budynku mleczarni z 1902 r. Choć taniej było wyburzyć stary obiekt, zarówno klient, jak i architekci uznali, że lepszym rozwiązaniem będzie zaadaptowanie go na potrzeby nowych użytkowników. Charlotte Skene Catling: Naszym zadaniem było przekształcenie dawnej mleczarni na pięciopokojowy dom z małym basenem. Dom znajduje się na działce o powierzchni 850 akrów i praktycznie cała działka została przeorganizowana – zostały usunięte stare szopy, a pojawiła się dobudówka, w której zalazło się miejsce dla 4-5 sypialni i trzech łazienek. Przeznaczenie domu zmieniało się w trakcie projektowania. Pierwotnie miał on być przeznaczony pod wynajem, potem – miał być alternatywnym domem dla właściciela – jego miejscem ucieczki od miejskiego życia, a w końcu stał się miejscem jego stałego zamieszkania. Nasza interwencja miała być dyskretna, żeby wydobyć naturalny charakter istniejącej konstrukcji. Zadbaliśmy więc, by forma i masa dobudowanej części doskonale pasowały do zastanej struktury i podkreślały jej charakter. Dom z zewnątrz wydaje się właściwie niezmieniony. U podstawy projektu leży połączenie prywatności i odosobnienia z otwarciem na naturalny krajobraz. Inspiracja dla niego była zarówno dosłowna – stosy drewna znajdujące się na sąsiednim podwórzu, jak i literacka. Tej ostatniej dostarczył XVIII-wieczny traktat architektoniczny i powieść erotyczna Jeana-Francoisa de Bastide’a – „La Petite Maison – An Architectural Seduction”. Najważniejszym elementem domu jest struktura ścian. Tworzą ją naprzemienne, poziome pasy dębowych belek i paneli ze szkła laminowanego, w którym poszczególne tafle sklejane są folią PVB lub żywicą. W ten sposób światło zostało wprowadzone do wnętrza bezpośrednio „przez ściany”, co daje efekt lekkości konstrukcji, podczas gdy na zewnątrz budynek wydaje się znacznie cięższy, surowy i rustykalny. Wrażenie to podkreśla wykończenie materiału – wewnątrz są one gładko wypolerowane, na zewnątrz – szorstkie i surowe oraz zwiększająca się ku podstawie budynku grubość szklanych paneli. Przefiltrowane przez szklane panele światło załamuje się i odbija od gładkich powierzchni, dając wrażenie niematerialnego, podwodnego świata. Rano niskie światło zalewa wnętrze, załamując się w szklanych panelach jak w pryzmacie i tworzy wodniste, zielone romby na podłodze i ścianach. Koło południa, kiedy słońce jest najwyżej, światło wpada przez znajdujące się w dachu szczeliny i oświetla poddasze. Część podłóg zrobiona jest z luster weneckich. W zależności od zmieniających się w ciągu dnia relacji światła na poszczególnych kondygnacjach, przez podłogi dwóch poziomów można z najwyższego piętra zobaczyć parter albo z dołu – poddasze. Lustra weneckie zastosowano także na zewnątrz, przy wejściu do domu. Odbijający się w nich krajobraz dematerializuje klatkę schodową i podstawę budynku, dając wrażenie ich transparentności. Natomiast para starych lunet, które umieszczono w ścianach z tych luster, pozwala obserwować gości, zbliżających się do domu. Zasłona basenu i wypełnienie szczelin w dachu zrobione jest ze szkła samoczyszczącego się. Naszym założeniem było użycie w możliwie największym stopniu lokalnych materiałów. Drewno było deskowane i suszone w stodołach w pobliskim gospodarstwie. Właśnie zastosowana tam metoda suszenia – kiedy surowe deski są oddzielone przez dystanse, umożliwiające swobodną cyrkulację powietrza – stała się podstawą logiki i estetyki dobudowanej przez nas części. Prace budowlane powierzyliśmy lokalnemu wytwórcy szaf – Paulowi Longpré. Również szkło było cięte i laminowane w okolicznym warsztacie szklarskim. Niezwykle ważną częścią projektu jest zastosowane w nowatorski sposób i w różnych formach szkło. Właśnie ze względu na jego innowacyjne użycie, Dairy House znalazł się też na liście nominowanych do nagrody Bombay Sapphire Prize, która jest przyznawana różnego typu realizacjom i przedmiotom zrobionym z tego materiału.
sIpxIWYEwhsdqPoyOUlb9BX5jGdJi0kVRO0Kkh4JzsFLWr1R9fsxDTtydn9L_dairyhouse1.jpg
LC7ajyOyTTvA0TLig42IyovxPhYP3NXKcwBme78fkryKM8prd54JY0aKsEv4_dairyhouse2.jpg
esKDTs0x7ZMQ1HyT8gEjQ9vmaeppIRYdFCGSuVaEsYd7qfqoUS6DLmAU1Am2_dairyhouse3.jpg
sYqBTrPfsV3RVnOFQTIcXxr70bdzi2xJ8jtLoe0pPGvR8csWOTt6zG8hLaom_dairyhouse4.jpg
OD9BTyf4bSao7Vq681n2Bkszp3BcydTj7pAdPGfG9ArBEfIzRt8O8Adic99u_dairyhouse5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera