Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowocześnie, ale lokalnie

 

Czas czytania: ~2 min


PzaZgwps8ZDznnqvEvD5A4LDx5lyGiqGncVJnVaywn6oO4O0ykL8RzXpw3rY_db2-muzeum.jpg
Budynek administracyjno – recepcyjny Muzeum Wsi Opolskiej, zaprojektowany przez biuro db2 architekci to przykład ciekawego połączenia tradycyjnego śląskiego budownictwa z nowoczesnymi rozwiązaniami formalnymi. Harmonijny mariaż skrajności trzy lata temu zdobył uznanie jury konkursu na projekt nowego obiektu na terenie parku etnograficznego. To jednak nie koniec sukcesów opolskich architektów – w tym roku zrealizowany budynek muzeum otrzymał nominację do nagrody Miesa van der Rohe. Założenia autorskie: Teren parku etnograficznego Muzeum Wsi Opolskiej potraktowaliśmy jako założenie kompozycyjne, w którym najważniejsze są jego walory przestrzenne i edukacyjne. Nowy budynek administracyjno-recepcyjny uzupełnia i kontynuuje istniejący układ zabudowy. Do tradycyjnej architektury parku nawiązuje również kompozycją i proporcjami bryły, zastosowanymi materiałami oraz rozwiązaniem funkcjonalnym wnętrza. Zlokalizowano go na osi wschód-zachód. W koncepcji jest to kierunek symbolizujący tradycję i nawiązanie do historycznego charakteru muzeum. Linie na osi północ-południe, będące kontynuacją podziałów elewacji, wyznaczają plac przed budynkiem, wydzielony parking, wewnętrzne podwórze, podziały posadzki. Definiują również kształt ogrodów oraz elementów małej architektury. Bryła nawiązuje formą do historycznej wiejskiej zabudowy w rejonie Śląska Opolskiego. Sień staje się holem wejściowym, oddzielającym część ogólnodostępną (izba biała) od części przeznaczonej dla pracowników (izba czarna). Sala konferencyjno-wystawiennicza oraz sala narad symbolizują komory – miejsce przechowywania rzeczy cennych – w tym wypadku wiedzy. Elewacja powstała w wyniku nałożenia na siebie trzech warstw materiału. Jej podział zainspirowała klasyczna śląska stodoła z klepiskiem i sąsiekami, z drewnianymi wrotami na osi. Rdzeń budynku stanowi współczesna konstrukcja, uzupełniona przeszkleniami, które wpuszczają do środka światło. Drugą warstwą elewacji jest drewno. Tradycyjny materiał zastosowany w sposób współczesny – jako żaluzje chroniące wnętrze przed słońcem i jednocześnie zabezpieczające przed intruzami. Żaluzje są ruchome, niektóre z nich otwierają się, co wpływa na wygląd elewacji, zmieniającej się w zależności od pogody. Ostatnia, trzecia warstwa – tradycyjny materiał pokrycia dachu – gont, nawiązuje do charakteru otaczającej architektury eksponowanej na terenie parku etnograficznego. Iwona Wilczek, Mariusz Tenczyński, Ewa Oglęcka, Jarosław Oglęcki
LxxtKn2UDrJ8c260FwXeK3JkfmdHzFRIX1z7d5H9zecgofSLHhixqMuarvpk_db2-muzeum2.jpg
RF93zb1FP7o87P9pHU83jzySiX8pB5lc69YMUZpmKbiwQDtWGwaXuRdFQJuu_db2-muzeum3.jpg
PaaPGezw4h2Wx4Oo3vkvGsazG5CVS5wSXnQ82avMNIRUmW3PpF583n6DyYPZ_db2-muzeum4.jpg
ncqPsjOipYEKVBNWjKzadQND7yFrdLXQT5P7Vr7NeiVD1SRg1k71IVKS1y4z_db2-muzeum5.jpg
jBVoYqzcWH2HnOiVZUiqKIe0JBvdD6CjZ8f5DX7nXSxk148JJgD02jfCpoac_db2-muzeum6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera