Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czerwień i białe koronki

 

Czas czytania: ~3 min


Uf5UGuvW8quWzVGAduKu1QXBHA14d1cseoW6OVwt6DRBxFrDJ3iM5HegE1zh_kfem.jpg
Zaprojektowany przez Wingårdh Arkitektkontor AB dom handlowy K:fem został przez jury World Architecture Festival w Barcelonie uznany za najlepszy obiekt handlowy 2008 r. Znajduje się on na przedmieściach Sztokholmu, w Vällingby, które jest sztandarowym przykładem szwedzkiej urbanistyki lat 50-tych XX wieku. 50 lat od momentu powstania, Vällingby czasy największej świetności miało już za sobą i potrzebowało odświeżenia wizerunku – budynku, który przyciągnie do miasta nowych ludzi. Rolę takiego magnesu ma pełnić K:fem – dom handlowy, w którym butiki będą sygnowane wyłącznie topowymi markami świata mody. Taka funkcja zobowiązuje. Forma budynku ma być odzwierciedleniem jego ekskluzywnej zawartości, dlatego K:fem nie mógł stać się kolejną przeciętną galerią handlową. Ma przyciągać miłośników mody ekstrawagancką bryłą, przypominającą czerwone, lakierowane pudełko, świecidełko, ozdabiające wjazd do centrum miasta. Zespół został zbudowany w dobrze widocznym miejscu – nad linią metra, a jego główne wejście jest zwrócone w stronę głównej drogi dojazdowej. Warstwowa struktura sprawia, że fasada K:fem daje wrażenie głębi. Mleczne, pokryte nadrukiem szkło o wzrastającej przejrzystości stopniowo odsłania ukrytą pod spodem czerwoną warstwę, dając efekt chłodnej, cienkiej powłoki przykrywającej gorące ciało. Znakiem rozpoznawczym budynku jest długi na 14 metrów, podświetlany dach – baldachim. Jego spodnią, czerwoną powłokę pokrywają błyszczące, białe logotypy firm, mających tu swoje butiki. We wschodnim krańcu działki umieszczony został drugi, niewielki budynek, mieszczący jeden, oddzielony od pozostałych, sklep. To czarny, betonowy obiekt o rzucie trójkąta, połączony z główną bryłą pieszymi uliczkami i kontrastujący z nią jak „mała czarna” z bogatą, balową kreacją. Podczas gdy zewnętrzna warstwa głównego budynku K:fem przypomina czerwoną, strojną suknię z białą koronką, wnętrze można porównać do fantazyjnej bielizny. Również tu pojawia się motyw półprzezroczystych powierzchni – podwieszony sufit przepuszcza stłumione, rozproszone światło, w którym rozmywają się białe wzory pokrywające balustrady. W ten sposób, wjeżdżanie na wyższe piętro ma przypominać ma podróż w stronę światła – jak w samolocie, zbliżającym się do chmur. Wnętrze K:fem zorganizowane jest wokół przestronnego, otwartego holu, którego forma nawiązuje do płynnych linii, pojawiających się w architekturze Vällingby w latach 50-tych i będących symbolem najlepszego okresu miasta. Jego znakiem rozpoznawczym była wówczas wielka, ruchoma litera „V”, która witała wjeżdżających do centrum. To z jednej strony pierwsza litera nazwy miejscowości, z drugiej – symbol wiktorii, zwycięstwa państwa socjalnego, którego dzieckiem było nowe miasto. Litera istnieje do dziś, będąc raczej wspomnieniem przeszłości i dawnych ideałów. Przyszedł czas na nową ikonę. Znakiem naszych czasów jest kult zakupów, więc jaki budynek lepiej będzie pełnić funkcję nowego znaku rozpoznawczego miasta niż błyszczące centrum handlowe?
RuZEeiTnm2GBkitLF7VjFNoecfhSdv1SLdJGmbTIWE2z8GhNnQcSC2HxlEWv_kfem2.jpg
RpCB6EWPkPLFMgIBWnVMgnIFEodqDQ00Br3bRMD5GXaugQZXJj8ArWoeiwnH_kfem3.jpg
3dSxQ8OwX4STesyZRd05YDbFnGSrEPKn7rAc5boKyLHvMnmlKu2JZNGE7nT4_kfem4.jpg
aUeDVqd56MLjKJZ7DaXqm6ZWOM00XEJktcDyQZ0jE0Joxxr6i2mwttSx5j5C_kfem5.jpg
3XErh9bq6wvMFiTDSjCZ94y6sKdAM034vSPuoVddyG0GmDJ6IPsKuDTNpJJB_kfem6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera