Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Prosta historia

 

Czas czytania: ~2 min


0gNzkEzX7nkdU4T6ZFMHQVlgOK1QdAGOhVgVZBuY487K3Ppwo5UByKhkz9WS_sq-house-1.jpg
Jasne, chłodne wnętrze zamknięte w prostopadłościennej, jednokondygnacyjnej bryle. Prostota i funkcjonalność. I tytuł Najlepszego Domu Roku 2008, przyznany przez miesięcznik „Dom & Wnętrze”. Zaprojektowany przez architektów z łódzkiego biura Moomoo Architects – Jakuba Majewskiego i Łukasza Pastuszkę – Square House to dom dla singla, który ceni sobie minimalizm. Moomoo: Prosta historia: jest inwestor, jest działka, są projektanci. Ma być dom. Z informacji właściciela działki wynikało, że przeznaczoną pod zabudowę działkę o powierzchni ponad 6000m² porastał w przeszłości bujny, brzozowy las. Wybraliśmy się pod wskazaną lokalizację i zastaliśmy…klepisko. Decyzja zapadła natychmiastowo: budynek z drewnianą elewacją, ale koniecznie z gatunków drzew rosnących w otaczającym lesie. Jako że inwestor-kawaler na co dzień zajmuje się wdrażaniem innowacyjnych systemów świetlnych, zaproponowaliśmy, by na prostej fasadzie budynku chociaż minimalnie zagrać naturalnym światłem. Stąd prostopadłe deskowanie zamocowane na ruszcie do ściany z kilkunastocentymetrowymi przerwami. Reszta bryły miała się rządzić prostym podziałem, a całość założenia oparta została na rzucie kwadratu. Wewnątrz strefę dzienną oddziela od sypialni wyłącznie szklana ściana, przez co wydawać się może, że powstało klasyczne kuriozum. Jednak zastosowane szkło w technice ciekłokrystalicznej umożliwia regulację transparentności, przez co mieszkańcy sami mogą decydować, kiedy strefa dzienna powiększona zostaje o sypialnię, a kiedy nie. Szyba ta ma jeszcze jedną właściwość – w momencie całkowitej nieprzezierności staje się ekranem dla rzutnika. Takie rozwiązanie pozwala stworzyć ponad 10m² interaktywnej ściany, na której można niezależnie wyświetlać projekcje w sypialni i salonie. SQUARE HOUSE DOM JEDNORODZINNY, PARTEROWY AUTORZY: JAKUB MAJEWSKI, ŁUKASZ PASTUSZKA POWIERZCHNIA UZYTKOWA: 181,0 m POWIERZCHNIA ZABUDOWY: 203,6 m ZESTAWIENIE POMIESZCZEŃ: 1. Przedsionek 6,1 2. Open space 89,4 3. Atrium 4,7 4. Sypialnia 26,3 5. Garderoba 6,9 6. Łazienka 10,0 7. Toaleta 5,1 8. Pokój 20,7 9. Pom. Gospodarcze 7,9 10. Kotłownia 4,0
q71lzTkx0ZJ4gOhQXCzUYI2JECQ78g1R3lmvzmkkdIK0SA0jtT5AI82QPoSw_sq-house-2.jpg
B7GN9ri0JGLwOrgTdBXefJCZQteNuRltgAu34dB9McmqssPSER0ys1gGXNpq_sq-house-3.jpg
786f3fjBVxe5YQw2ve0lmccVSyFcqK1xsvvEaJlbw2rd8LcybTNRr2B0ItGX_sq-house-4.jpg
M9XCKsdCT1bxWEptL7ZxEr1RnSKXLzTDbmQg94T5DODOy5MIE9brz2417qCK_sq-house-5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera