Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowa misja

 

Czas czytania: ~4 min


bethLMMZGnwDHCUknAYWz8NgQdPSByzJ2X1HhC2D8aj9k69CSnUiTJPYWPiZ_com-com-zone2.jpg
„Com” jak community (wspólnota), comfort (wsparcie), competence (fachowość), company (towarzystwo), communication (porozumienie), competition (współzawodnictwo), commerce (biznes). Com-Com Zone czyli Centrum Rozwoju w Nowej Hucie to obiekt, którego celem jest nie tylko stwarzanie warunków dla sportowej rywalizacji, ale też budowanie lokalnej społeczności, tworzenie płaszczyzny porozumienia wśród korzystających z niego młodych ludzi oraz oferowanie im wsparcia. Ma sprzyjać budowaniu tożsamości Nowej Huty, która przez wiele lat traktowana była jak dzielnica drugiej kategorii. Rolą biznesu jest natomiast finansowe wspieranie działalności centrum w ramach misji i odpowiedzialności społecznej. Com-Com Zone to nowoczesna placówka sportowo-wychowawcza, wybudowana z inicjatywy prezydenta Krakowa, a zarządzana przez Stowarzyszenie „U Siemachy”, które prowadzi tu młodzieżowy ośrodek rozwoju społecznego. Otwarte w październiku 2008 r. centrum ulokowane jest na Suchych Stawach, w pobliżu stadionu Hutnika i klasztoru cystersów, gdzie przed laty planowano wybudowanie krytego basenu. Jego projekt powstał w Studiu Architektonicznym Wojciecha Obtułowicza. Monumentalna, betonowa bryła znajduje się na dwuhektarowej działce. Wysokość horyzontalnie ukształtowanego obiektu nie wyrasta ponad korony otaczających go drzew. Jedynym wyjątkiem i wertykalną dominantą założenia jest wieża widokowa, o formie przywodzącej na myśl wieżę dla skoczków wodnych i przypominającej tę z innego budynku Obtułowicza – Muzeum Powstania Warszawskiego. Zarówno konstrukcja, jak i wnętrze obiektu wykonane są z szarego betonu, co nadaje mu surowy, brutalistyczny charakter. Obtułowicz przyznaje, że stworzenie takiego „wyrzeźbionego w betonie” budynku było jego marzeniem od dawna. Swoim projektem chciał udowodnić, że beton nadal doskonale sprawdza się w architekturze i niesłusznie jest przez architektów i odbiorców traktowany jak materiał siermiężny i pospolity. Zdecydowany charakter bryły, która mocno zaznacza swoją obecność w otoczeniu, miał być architektonicznym kontrapunktem dla mdłych i pozbawionych wyrazu budynków, jakie powstają w ostatnich latach w Krakowie. Jednocześnie, obiekt nie miał stanowić konkurencji dla zabytków Krakowa i Nowej Huty, a raczej pomyślany był jako ich rozwiniecie i dopełnienie. Nie brak w nim historycznych aluzji. Wieża widokowa to współczesna baszta, a północną elewację poprzedza podłużny portyk. Półokrągłe dachy pilaste (szedowe), zapewniające dostęp naturalnego światła do wnętrz, nawiązują do budownictwa przemysłowego Nowej Huty i nadają obiektowi industrialny charakter. Podkreślają go również podcienia przy wschodniej elewacji budynku, które zadaszono kratownicą z betonowych belek. Mieści się w nich skatepark z rampami i skoczniami do jazdy na deskorolce i rolkach. Mimo dużych gabarytów i wyrazistej bryły betonowy moloch nie przytłacza otoczenia. Zgodnie z zamysłem architekta, jest to obiekt architektoniczno-krajobrazowy, wbudowany w wał wiślany. Układ ciągów pieszych, przecinających budynek oraz wyłożone betonowymi płytami chodniki, zapewnia jego integrację z otoczeniem oraz planowaną przez architekta „wszechobecność rekreacji”, która „nie zamyka się w samym budynku” Ważnym elementem w najbliższym otoczeniu Com-Com Zone jest amfiteatr umieszczony od południowej strony obiektu. Przy tej samej elewacji ustawiono mur dla grafficiarzy. Na zewnątrz budynku znajdują się również boiska do gry w piłkę nożną, koszykówkę i siatkówkę. Niestety ich nawierzchnia pokryta jest asfaltem i betonem a nie pianką poliuretanową, co wynika z ich podwójnej roli – boisko do koszykówki jest jednocześnie drogą przeciwpożarową i placem manewrowym. Surowy beton pełni nie tylko funkcję zewnętrznej skorupy hali – jest też głównym materiałem zastosowanym we wnętrzach. Ich industrialny charakter podkreślają wyeksponowane, jak w paryskim Centrum Pompidou, elementy konstrukcyjne, instalacje i urządzenia techniczne. W ten sposób projektanci chcą przybliżać korzystającej z obiektu młodzieży tajniki anatomii budynków i ich technologicznych rozwiązań. Układ wnętrz jest czytelny i dobrze rozplanowany. Główny trakt, rozdzielający halę sportową i basen nakryty jest ażurowym dachem, dzięki czemu wnętrze wydaje się lżejsze i bardziej przestronne. Com-Com Zone ma 5,6 tysiąca m² powierzchni użytkowej. Znalazło się tu miejsce dla sześciotorowego basenu o długości 25 metrów, czterech boisk (trzy do siatkówki, jedno do koszykówki) z trybunami i siłowni, a także pracowni komputerowych, artystycznych, muzycznych i językowych oraz kawiarni. Budowa Com-Com Zone trwała od 2006 do 2008 r. i kosztowała 32 miliony zł. Zespół projektowy: Wojciech Obtułowicz (główny projektant), Łukasz Kępski, Grzegorz Lechowicz, Paweł Geroch, Piotr Wysogląd, Małgorzata Mondalska-Duma, Sylwia Kasprzyk, Monika Kosoń. Com-Com Zone jest ubiegłorocznym laureatem nagrody im. prof. Janusza Bogdanowskiego, przyznawanej przez Stowarzyszenie „Archi-Szopa” i redakcję „Gazety”. Jury uznało, że budynek ten „wykracza poza standardowe ramy myślenia o krakowskiej architekturze” i zdecydowanie „wybija się ponad przeciętną”, a jednocześnie pełni ważną funkcję publiczną.
nqJi7lWJRAXUIjOhIQKm28QJ1LfvFhRiR9B0n8AcsVhBhn1qZz9DZLVPc6Vi_com-com-zone3.jpg
dxUaaf4vPJHHgRKRkAb6ngxGDZbkT9qik85MsbR3IiU8Hyvpx71641RrI0he_com-com-zone4.jpg
NoOnbOD9zlODaSydEuSAXcugzmyzjrgJRDcTgfyemezEtSPtXD6PAhH1zh3Q_com-com-zone5.jpg
LN48Cnh5DOtLhMLmAFej7LQQRtU6cOOxTiadNFGp0f5Eu6KCJfXMVT6aZIxs_com-com-zone6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera