Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kasa z klasą

 

Czas czytania: ~3 min


snr1bNM1NN2uliE3zYFiPwLOHCwBD2CklP7B5pd09aGXFvXzh0atr9HBxvK6_gdynia-skok.jpg
10 lutego, w rocznicę zaślubin Polski z morzem, a także nadania praw miejskich, Gdynia ma swoje święto. Jego obchodom towarzyszy przyznanie zasłużonym dla rozwoju miasta ludziom Medali im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, wręczane są również Nagrody Przewodniczącego Rady Miasta „Czas Gdyni” za najlepszą inwestycję 2008 roku.
A6Uh7BoNfru2q3uRS180VGYbOtwpwZSUQM0JJT7eJcYEwhSZK8xr99nte9Ge_gdynia-skok-1.jpg
O założeniu, które otrzymało pierwszą nagrodę – zespole biurowców Łużycka Office Park realizowanym przez firmę Allcon – już pisaliśmy. Warto również wspomnieć o biurowcu, który został przez konkursowe jury wyróżniony, czyli o głównej siedzibie zarządu SKOK Stefczyka w Gdyni.
LNSaKgEiEG536McIDUsOw7osib5olahxXM72dGaQLmP6o2Ni62JGWeVCfiUi_gdynia-skok-2.jpg
Budynek powstał w wyniku rozbudowy mniejszego biurowca przy ul. Legionów. Jej projekt opracowało gdyńskie biuro CKK Architekci Jana Kozłowskiego. Dzięki powiększeniu obiektu o dodatkową część biurową, magazyny i garaż, możliwe było zebranie pod jednym dachem wszystkich działów największej w Polsce Kasy, rozrzuconych dotychczas w różnych punktach miasta. Budowa trwała trzy lata i zakończyła się we wrześniu 2008 r.
eIylFjan3acK7mIY1wYpnCpCFLzNlk9rzyWjtZXn02GZCSSZ46xm5kqk7TtV_skok-4.JPG
Jury doceniło budynek za interesująco ukształtowaną bryłę, którą „cechuje odwaga, czytelny zamysł i duża zręczność architekta”. Poza tym uznanie wzbudziło umiejętne wykorzystanie lokalizacji obiektu. Położony na stoku redłowskiego wzgórza, dobrze wpisujący się w otoczenie budynek jest jednocześnie świetnie wyeksponowany – góruje nad aleją Zwycięstwa i jest widoczny z wielu miejsc w Gdyni.
47Lgi7iEDHplJhbTDrV2rHL2IYJDyLvEVQVzUsFtHX22YbUhjdtWAi2Ceetf_skok-5.JPG
CKK Architekci:

Lokalizacja obiektu nie jest łatwa zarówno ze względu na otoczenie, jak i trudne warunki posadowienia. Stąd pomysł potraktowania jego ściany frontowej jako kurtyny łączącą spokój okolicy z pośpiechem panującym w biurze. Zastosowane na fasadzie drewno wprowadza spokój i ład, a także umożliwia harmonijne wpisanie budynku w zieloną okolicę dzielnicy, postrzeganej jako obszar naturalnie ukształtowanych wzgórz, zielonych lasów i spokojnych, zadrzewionych ulic.

Szczególna lokalizacja budynku na stoku wzgórza nie tylko pozwala dostrzec z okolicy jego bryłę, harmonijnie wpisującą się w otoczenie, ale też odwrotnie – pozwala z niego podziwiać wiele dzielnic Gdyni, daleką Zatokę Gdańską i dzielnicę Brzeźno.

Dominujące na elewacjach szkło podkreśla przejrzystość i transparentność instytucji finansowej jaką jest SKOK im. Franciszka Stefczyka. Przeszklone są na przykład elewacje południowe, przejście komunikacyjne wiszące nad głównym wejściem do budynku i, przede wszystkim, strefa głównego wejścia i hol obiektu, gdzie zajrzeć może każdy, kto znajdzie się przed budynkiem.

Przez przeszklony, 3-kondygnacyjny hol bez zamkniętych drzwi, czyli bez żadnych tajemnic i niepewności, widać jak ta instytucja wygląda „od środka". Aby podkreślić naturalny i spokojny charakter obiektu oraz zapewnić spójny wyraz jego strefy wewnętrznej i zewnętrznej, w holu również zastosowano drewno. W połączeniu z górującymi nad nim lampami w kształcie motyli, tworzy ono wnętrze spokojne i uporządkowane, a zarazem naturalne i przyjazne. Hol jest również prawdziwym „węzłem komunikacyjnym” budynku, w którym krzyżują się wszystkie kierunki ruchu w obiekcie. To świetnie działający centralny punkt, z którego można łatwo trafić do biur, zarządu, izby pamięci patrona instytucji, a także do bufetu i parkingu podziemnego. Taki sam komunikacyjny porządek zaproponowano w całym budynku, dbając przede wszystkim o to, aby układ komunikacji wewnętrznej był na każdej kondygnacji identyczny.

Powierzchnia terenu: 4323,73m2
Powierzchnia obiektu: 8500m2
Kubatura obiektu: 26000m³
2bvVKApJxbDzSLCeeknoyYVHV5vNSsUKfrxEKVKSfd2ZZRLFCIvvPNi3odD1_skok-6.JPG
QLY615mu79JgkPCtXFtP6vLzr3HOt50szSe6Lt1a8xstspOJw80xeTmldvtb_skok-7.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera