Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek z tęczą

 

Czas czytania: ~2 min


iMkucza6FgWdutnUcP6vxojx4KLRyMEnRyBDAWgBoyxSGLtCNiL3HepIx9LP_domino.JPG
Zaprojektowany przez szczecińską Grupę Domino budynek mieszkalno-usługowy przy u. Limanowskiego 1 w Stargardzie Szczecińskim zachowuje historyczną linię zabudowy i skalą dopasowuje się do zastanych obiektów. Nie lekceważy otoczenia, nie próbuje go zdominować, zakrzyczeć. Ale, dzięki jednemu prostemu zabiegowi, zdecydowanie się w nim wyróżnia. Spokojną, jasną fasadę budynku ożywiają kolorowe, transparentne pasy „żaluzji-okiennic” osłaniających loggie. Za ich sprawą budynek zyskuje indywidualny, niebanalny charakter. Założenia autorskie: Projektowany budynek przestrzennie składa się z dwóch elementów: części frontowej zdeterminowanej przez sąsiedztwo obiektów i wnętrza ulicy miejskiej i części zapleczowej powiązanej z wnętrzem kwartału i pozbawionej większych ograniczeń Front budynku skalą i proporcjami nawiązuje do istniejących budynków, min. przeznaczonych do wyburzenia kamienic. Projektowana zabudowa stosuje oszczędny detal, kompozycje elewacji opierając na grze podstawowych elementów takich jak: okno, loggia, klatka schodowa. Elementem uzupełniającym detal elewacji frontowej są „żaluzje – okiennice” umożliwiające zamknięcie loggii, dzięki czemu zostaje ona odseparowana od otoczenia lub otwarcia jej na otoczenie w dowolnym stopniu. Sąsiedztwo istniejących budynków (zwłaszcza obiektu banku) wymusza stosowanie rozwiązań formalnych zapewniających uspokojenie kompozycji ulicy Limanowskiego. Z większą swobodą można było potraktować zaplecze budynku. Powyższe różnice zostały wyartykułowane w podziałach bryły, w zastosowanych detalach i materiałach elewacyjnych. Jednakże budynek posiada jednolity wyraz przestrzenny i formalny, w czytelny sposób zamykając kwartał zabudowy ograniczony ulicami miejskimi. Jako podstawowego materiału użyto tynku mineralnego drobnoziarnistego a jako detal zastosowano elementy wykonane z tynku mozaikowego oraz paneli elewacyjnych. Elementy ruchomych żaluzji loggii zrobione są z kolorowego plexi. Budynek został zaprojektowany na zasadzie gradacji rozwiązań formalnych: od form najbardziej surowych poprzez pośrednie aż do delikatnych. Podziały urbanistyczne elewacji od strony ul. Limanowskiego wprowadzono za pomocą odpowiedniej gry otworów okiennych oraz charakterystycznych wnęk lokali usługowych, loggii i klatki schodowej, we wnętrzu zaś – za pomocą charakterystycznych balkonów. Budynek obsługiwany jest przez jedną klatkę schodową. Hol wejściowy stanowi jednocześnie przejście bramowe pomiędzy przestrzenią ulicy i wnętrza kwartału. Obiekt stanowi zamknięcie kwartału śródmiejskiego i jest częścią składową większego opracowania, w skład którego wchodziło zagospodarowanie całego wnętrza kwartału z elementami osiedlowego parku, miejscami postojowymi, placami zabaw. Rozpoczęcie inwestycji: 2007 r. Zakończenie: 2008 r. Zespół projektowy: Wojciech Dunaj, Anita Dunaj, Izabela Chruściel
7E4Nsjdsrh4t1OerjXrQWc79b34SAgQDPiCT9EFUTHbpwcKbZFWCoiLzwSEG_domino-1.JPG
sg6VsSg0vVzrFUMLBT5alkQD9fhZxWt9wXWGLqHNKF1Hs0MrNkBrz7K32Wwt_domino-2.JPG
DnVjuvtVoJeIQZtBfxuACydeU7OjuAqo84fCAxX6Lq0YupE7bXpY7QTjaV09_domino-3.JPG
9ExzQBvxqdE1roRl62uHKPvBz3LXir1xMjtn1fOUR0kWSpdLMjLIXCZYy1uK_domino-4.JPG
5kEoFl2Aw9EOlKoo7ZnllOymKmZ73BStK4Ov1CemP5cpeL0tWjosmIGTkpeC_domino-5.JPG
WJ8N8y06bTzCHzgboPl6DAaV5aOdkGzC52Ddx3Vn5nZ6Chnz6eelvMqBEqsi_domino-6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera