Trójkąt do kwadratu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Trójkąt do kwadratu

 

Czas czytania: ~3 min


wGjJTEKYCaNm1letmVhkUwx0YEdsOVCCECsIEzP9cjJ7JhJbpeuMfmnwSfKU_trio.jpg
Pod koniec lutego zakończyła się budowa zaprojektowanego przez JEMS Architektów apartamentowca Trio. Wzniesiony na trójkątnej działce u zbiegu ulic Stawki i Pokornej na warszawskim Muranowie zespół budynków jest trójkątny pod każdym niemal względem – od rzutu całego założenia po kształt balkonów i świetlików. Kwintesencją tej konwencji jest trójgraniasta wieża, ulokowana w szczycie działki i zamykająca oś od ulicy Stawki.
zbzHMKHZtMsJbOnlvRAD2Ozs0vfjPXm9lFaQkMY6DVchLdpFtOzmRKEH0xqz_trio-1.jpg
Projektując apartamentowiec, architekci musieli zmierzyć się z trudnymi wymaganiami, jakie stawiał przed nimi plan zagospodarowania przestrzennego i konieczność pogodzenia niskich budynków Muranowa z wieżowcem Intraco. W narożniku działki nowy obiekt mógł osiągnąć wysokość 17 pięter, w pozostałej części działki – 8. Żeby zatrzeć tę różnicę poziomów, obiekt został podzielony na kilka różnej wysokości brył – dwie 8-kondygnacyjne od strony sąsiedniego biurowca Intraco i jedną 4-kondygnacyjną wzdłuż ul. Pokornej, zwieńczone wieżą ulokowaną przy skrzyżowaniu ulic Stawki i Pokornej. Poszczególne części rozdzielone są przeszklonymi „pęknięciami”, które zapewniają wewnętrznemu dziedzińcowi otwarcia widokowe. Na dachach niższych brył znajdą się zielone tarasy.
5Wfo1aUfsDdTCDctSutnTeubuffxF8W5n8x5Afaym2kw6zx68fIctw1vCSnP_trio-2.jpg
Architekci przyznają, że inspiracją dla takiej kompozycji założenia były wielkomiejskie gmachy, takie jak warszawska siedziba Banku Gospodarstwa Krajowego zaprojektowana przez Rudolfa Świerczyńskiego i ukończona w 1935 r. czy ekspresjonistyczne budynki w Hamburgu. Trudno też nie zauważyć, że kompleks jest mocno podobny do obiektu przy Rondzie Radosława zrealizowanego w 2000 roku. Sięgając po swobodny układ zróżnicowanych pod względem wielkości i rzutu bloków chcieli uniknąć monumentalności i ciężkości bryły. Temu celowi służy również wprowadzenie zmiennych rytmów okien na elewacjach pokrytych okładziną z fibrobetonu. Trójkątny rzut założenia wprost wynika z kształtu działki. Stał się on podstawą całej kompozycji i, jak wyjaśniają architekci, „kolejne trójkąty pojawiały się po to, żeby wygospodarować więcej kątów prostych ułatwiających zagospodarowanie wnętrz”. W efekcie przekrój budynku przypomina trójkątny fraktal Sierpińskiego.
ouYY98QqD8nVjvsKXNlsADPUxnI8w5up5tTUN0PjN4Jr87kKtosScWm1jGHQ_trio-3.jpg
Trio jest z założenia jednym z najbardziej luksusowych apatramentowców w Warszawie, realizowanym z myślą o „śmietance” finansowej stolicy. Parter budynku przeznaczony jest na usługi, nad nimi znajdują się kondygnacje mieszkaniowe. W budynku znajdzie się 190 mieszkań, które zajmą w sumie 160 tysięcy m² powierzchni. W narożnikach budynku umieszczono duże mieszkania z trójkątnymi, przeszklonymi werandami, a na najwyższych kondygnacjach – penthousy, których mieszkańcy będą mieli dostęp do zielonych tarasów na dachach. Na życzenie klientów, wystrój każdego mieszkania może zostać zaprojektowany indywidualnie przez architektów wnętrz. Hol wejściowy w wieży, podobnie jak cały budynek, ma rzut trójkąta. Jest wysoki na cztery kondygnacje, a na wysokości trzeciego i czwartego piętra przerzucono przez niego wąskie kładki (podobne mostki łączą poszczególne bryły budynku). Hol będzie wyłożony białym marmurem podkreślającym jego przestronność. Klatki schodowe doświetlone są za pomocą trójkątnych świetlików. Podziemna kondygnacja przeznaczona jest na parking. Prace wykończeniowe już zaczęły się, a budynek ma być gotowy do zamieszkania w 2010 r.
LghmnDSamr5usk4CcTqxpmg4zONlKQF5HiFtyK7u64bu4KnNOAG3kQcmQsvX_trio-4.jpg
Ekskluzywność Trio nie ogranicza się jednak do rozwiązań formalnych i udogodnień dla mieszkańców (oraz, oczywiście, cen, które w przekraczają nawet 20 tysięcy zł/m²). Jego prestiż podnieść mają zapowiadane przez inwestora wydarzenia artystyczne – koncerty, wystawy, spektakle i performance, które będą się odbywać w budynku, by umożliwić jego mieszkańcom kontakt z kulturą i sztuką bez zbędnej straty czasu. Te ambitne plany firma Eco Classic tłumaczy dbałością o dobro (i snobizm?) klientów oraz dążeniem do podniesienia jakości ich życia. Nie jest również zaskoczeniem, że obiekt będzie wyposażony w nowoczesne systemy kontroli, które, jak informuje inwestor, „będą wspomagały zarządzanie różnymi funkcjami budynku i dostosowywały wymogi bezpieczeństwa do indywidualnych potrzeb każdego mieszkańca”.
v3KR36N319mKsj618rKAzPYTiQ0Y1J2J8JAvwliXAu0PjrfpWlEHBYNnc1cy_trio-5.jpg
IJFmH6arj9YXlSne9mOmTMRunXAXk49L9GwDJkk8vXhmFNFt4hu6sWIzo1y4_trio-6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera