Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pomarańczowy lampion

 

Czas czytania: ~3 min


doWCVM2SMjGlcvJOjFI4vwMZ1tsfzQTmTMeQspomCY0MPg9HZxkm6THRXLpQ_zenith.jpg
Pomysł budowania hal muzycznych o wspólnej nazwie Zenith pojawił się we Francji w latach 80-tych ubiegłego wieku. Ówczesny minister kultury uznał, że w kraju brakuje dużych obiektów widowiskowo-rozrywkowych odpowiadających na coraz większe potrzeby rosnącej w siłę kultury związanej z muzyka rockową i popową.
jttXWhbORIxffZ7JNVD51yYul6JCIpLxtqmrt1EW7Jo4Y6KQCW6eYG0Jz855_zenith-model.jpg
Pierwszy Zenith został otwarty w Paryżu w 1984 r., a jego projektantami byli Philippe Chaix i Jean-Paul Morel. Od tamtego czasu powstało już 16 takich ośrodków. Jeden z najnowszych i jak dotąd największy został otwarty 3 stycznia 2008 r. w Strasburgu. Autorami jego projektu są włoscy architekci – Massimiliano i Doriana Fuksas. Projekt Fuksasów został wybrany w międzynarodowym konkursie rozstrzygniętym w 2003 r. Hala, która powstała na terenie rozwijających się w mieście terenów wystawowych, jest częścią planu architektonicznego odrodzenia Strasburga. Ma 16,5 tysiąca m² powierzchni i może pomieścić 10 tysięcy osób.
QUsz9QrksH8Cz2rHtrXPfmM6vRqSKmMa79vY5n6R7CNtMqwJApKMO4olpPiX_zenith-elewacje.jpg
Projektując Zenith, architekci skupili się na połączeniu kilku kluczowych kwestii: świetnej akustyki, zapewnienia dobrego widoku wszystkim widzom oraz optymalizacji kosztów. Nie zaniedbano jednak formy budynku – została ona pomyślana jako prosta i pełna ekspresji rzeźba. Podstawowym elementem konstrukcji są stalowe, przypominające hula-hop obręcze, połączone z owalnym, betonowym rdzeniem budynku, mieszczącym salę koncertową. Pierścienie te są elipsoidalnie skręcone, a ich obwód zwiększa się ku górze. Nadaje to elewacji budynku dynamiczny charakter, który podkreśla intensywnie pomarańczowa barwa rozpiętej na nich półprzezroczystej membrany z tkaniny, układającej się w cztery potężne fałdy. Ta sama powłoka widoczna jest od wewnątrz budynku, a pomarańczowy kolor pokrywa również ściany sali koncertowej. W ciągu dnia membrana tworzy nieprzezroczystą, pomarańczową ścianę, ale w nocy przepuszcza światło z wnętrza budynku, sprawiając, że staje się on wielkim lampionem, a konstrukcja nośna widoczna jest jak szkielet na prześwietleniu rentgenowskim. Pokrywająca elewacje tkanina może być również wykorzystywana jako ekran dla różnego typu projekcji – obrazów, filmów i tekstu albo dla transmisji wydarzeń odbywających się wewnątrz budynku. Z tego powodu architekci porównują halę do wielkiego billboardu albo rzeźby świetlnej. Kondygnacja przyziemia jest w całości przeszklona, co dodatkowo podkreśla lekkość konstrukcji budynku – umieszczona na transparentnym postumencie struktura wygląda jak olbrzymi balon. Założeniem projektantów było stworzenie wrażenia lekkości, objętości i powietrza a nie przytłaczającej, monumentalnej architektury.
U1phhjkH9rzvPaInWb5HZbwcmWskd3AW8WIHFi6RPoXigJTeu9A0GbmWNCTe_zenith-16d.jpg
Massimiliano Fuksas: „Dzięki zabawnej, niezobowiązującej formie, hala muzyczna Zenith doskonale wpisuje się w charakter teatrów Varietée. Nowy budynek jest projektem ważnym także z punktu widzenia przestrzeni wystawienniczej w Strasburgu. Będzie atrakcją, od której pójdzie impuls dla dalszego rozwoju infrastruktury miejskiej.” Realizacja hali w Strasburgu nie była ostatnim projektem pracowni Fuksasów dla programu Zenith. Według ich koncepcji powstała już kolejna hala – w Amiens na północy Francji. Jej uroczyste otwarcie miało miejsce we wrześniu ubiegłego roku.
YkK2WKLgh7ZzJ9yBDwefeQvJcbECNGBw9M5roWfDI87yoHHsE94w5Sm1VJL6_zenith-11.jpg
9xJdG1Jc3MDoE7daMc9bHzlY9sUI33EhvLaO4Ggr7DjAd8HWmvG9QL2jWLpH_zenith-12.jpg
wCCgjvcAMgNpXtYa6SulEXxqraCxhzXMn6RMPPT68mI3XcqqpM0iO1RHOX7N_zenith-13d.jpg
SS0nEPI11nlbvUfPXNNhRuAtC8wBaHMfxjsRvbEFlCGIihvLPieNPgkAvnUN_zenith-17d.jpg
nU0vnpta8mhMqVndzSFLNSqvPpKkivXHpsexN7RPobhP4uOqlcuv4zi8xhaZ_zenith-18d.jpg
4iNkQ6Cjv4DOkms4kO9wnqApie8Tt7WDmbQ8aZfmzmfO9l3ENMhxY0NNmGFX_zenith-19d.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera