Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rewolucja w porcie

 

Czas czytania: ~3 min


JRsc6fjTpeOQYZXEvPfZ7ByeI3ZqjqN59QhHiM7MmMRsjtzriZo8fmk0cxag_sauerbruch3.jpeg
W kopenhaskim porcie ma powstać zespół nowoczesnej architektury, dzięki której nabrzeże przekształci się w reprezentacyjne centrum biznesu.
jvWXcBSOyZ5YOCW3YtzlXdfR7zBNPaTmhHG7YJBuBem5FIm3GDvxL8Kh9olm_sauerbruch2.jpeg
Plan zagospodarowania nabrzeża stworzyło biuro 3XNielsen, wybrany też został projekt pierwszych budynków – wież LM.

Do niezwykłych drapaczy chmur, zaprojektowanych przez Steven Holl Architects, dołączyć ma kolejny obiekt – biurowiec o formie nawiązującej do portowego magazynu, który stanie na nabrzeżu Angelinie.

Pod koniec grudnia został rozstrzygnięty konkurs na projekt tego budynku. Jury uznało jednak, że żaden z nadesłanych projektów nie spełnia w wystarczającym stopniu oczekiwań inwestora. Wybrano więc dwie najlepsze koncepcje, a ich twórcy zostali zaproszeni do dalszych negocjacji. Autorem jednego z projektów jest niemieckie biuro Sauerbruch Hutton, drugiej – Lundgaard & Tranberg z Kopenhagi.
5Iz21Lo9wpPV1PGYNtC8LG7jx8KbSdpmidxtpjrTvGsIAtfQEkeJrF8Nzs2X_sauerbruch.jpeg
Forma projektu Sauerbruch Hutton jest połączeniem magazynu i nowoczesnego budynku biurowego. Jego bryła nawiązuje do kształtu łodzi, wpisując się w kontekst miejsca, a jednocześnie zaokrąglone narożniki budynku pozwalają na maksymalne wykorzystanie naturalnego światła i zapewnienie wszystkim jego użytkownikom rozległych widoków z okien. Kształt budynku umożliwił również zróżnicowanie rozkładu wnętrz – w zaokrąglonych częściach umieszczono największe biura, mniejsze lokując wzdłuż elewacji. Ukłonem w stronę okolicznej zabudowy wybrzeża jest również posadowienie budynku na niewielkim cokole. Dzięki temu ma się on zintegrować z okoliczną tkanką miejską.

Elewacje budynku utworzone są z dwóch warstw szklanych paneli. Takie rozwiązanie zapewnia izolację termiczną, a w przestrzeni między powłokami znalazło się miejsce na kolektory słoneczne. Panele tworzące zewnętrzną warstwę mają formę perforowanych, pionowych „płetw”, których położeniem można sterować. Ich zmienny układ i różne kolory nadają budynkowi dynamiczny charakter – wygląd jego elewacji zmienia się zależnie od pory dnia i roku oraz pogody.

Zgodnie z oczekiwaniami inwestora, w projekcie Sauerbruch Hutton dużą rolę pełnią rozwiązania ekologiczne. Do zera zredukowana została emisja dwutlenku węgla do atmosfery. Umożliwiły to umieszczone na dachu turbiny wiatrowe, które będą produkować energię na potrzeby biurowca. Na każdym piętrze zaplanowano tarasy, zapewniające dostęp świeżego powietrza i światła do wnętrz budynku.
ZivuvKljWQ0D7njOeHGWfYVSYMQLjCX7RjTLgi5lAf4xzSa5Gks3D7woXnnR_lundgaard-tranberg-architekten.jpeg
Drugi zwycięski projekt, przedstawiony przez biuro Lundgaard & Tranberg, przewiduje realizację dynamicznego budynku, którego skala, zastosowane materiały i monolityczny wygląd, nawiązują do murowanych magazynów, znajdujących się wzdłuż wybrzeża Langelinie. Związek z otoczeniem ma również podkreślić otwarty parter. Wewnętrzna przestrzeń budynku jest zorganizowana wokół trzech atriów, przeprutych na całej wysokości budynku oraz dwóch rdzeni mieszczących pion komunikacyjny (windy i schody) oraz magazyny. Wszystkie pomieszczenia biurowe są połączona z wewnętrznymi dziedzińcami, a komunikację między nimi zapewniają przecinające ich studnie pomosty.

Budynek jest 7-kondygnacyjny i zgodnie z wymogami konkursu, osiąga wysokość 24 metrów. Otwarty parter mieści główne wejście, sale konferencyjne, stołówki, kuchnię i klub fitness, na poziomie dachu zaś ma się znaleźć miejsce spotkań i mniejsze sektory biurowe. Pozostałe 5 poziomów to elastycznie zaaranżowana przestrzeń biurowa z urozmaiconym układem wnętrz. W budynku została zapewniona naturalna wentylacja, duży nacisk został położono również na maksymalne wykorzystanie światła dziennego. By zapewnić komfort pracy, duże okna zostały wyposażone w antyodblaskowe żaluzje.
cPMZTXuEuolwu4YnUNnzvEYs4umkgvxuYI6M8XG7N4mlqJrlNzFPwIe3DzK7_lundgaard-tranberg-architekten2.jpeg
7yJtaWSAtilYujEDce6R6RiwAPQc8Yf5MfhdgG3d3OlHvn2f4AkTTvm6EfUe_lundgaard-tranberg-architekten3.jpeg

Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera