Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Światło w betonie

 

Czas czytania: ~3 min


cWnMqVD65rHEs0AcM9vQ4Orlwa8qWAv2JKzlfuWuipmYjl7XM1tOG5t8wuzX_foligno.jpg
Większość współcześnie budowanych kościołów w Polsce trudno zaliczyć do architektury wysokich lotów. Przeważnie są mariażem elementów historyzujących uznawanych za tradycyjnie przypisane tego typu budowlom oraz… gustu parafian. W formach wielu budynków sakralnych powstających na świecie, zarówno niewielkich kaplic, jak i kościołów parafialnych, można jednak znaleźć bardziej udane przykłady kościołów. Wynikają z nowego stosunku do wiary i odpowiadają na poszukiwania nowej duchowości, pokazują, że nie potrzeba ostentacji i nagromadzenia religijnych symboli, by stworzyć nastrój sprzyjający modlitwie i zadumie. Podniosłą atmosferę tworzy silna i czysta forma, która urasta do rangi symbolu, a pierwiastek duchowości wprowadza do wnętrza precyzyjnie przemyślana gra świateł i cieni. Jednym z takich purystycznych budynków sakralnych jest zaprojektowany przez Massimiliano i Dorianę Fuksas kościół parafialny pod wezwaniem św. Pawła w Foligno we Włoszech. Jego uroczyste otwarcie nastąpi w piątek, 24 kwietnia. Projekt Fuksasów został wybrany w konkursie zorganizowanym przez Conferenza Episcopale Italiana w 2001 r. Jury uznało wówczas, że zaproponowana przez nich koncepcja ma szansę stać się czytelnym „znakiem przemian i innowacji, które wychodzą naprzeciw międzynarodowym poszukiwaniom naszych czasów”, a także symbolem odrodzenia miasta po trzęsieniu ziemi, które nawiedziło Foligno w 1997 r. Na zewnątrz zaprojektowany przez Fuksas Architetto kościół jest monumentalną, monolityczną bryłą ze zbrojonego betonu, przeprutą nieregularnie rozmieszczonymi i różniącymi się kształtem otworami okiennymi. W tej skorupie zawieszona jest druga, długa i wąska, pusta w środku bryła. Wisi ona nad prezbiterium jak potężny stalaktyt, optycznie wydzielając je we wnętrzu kościoła, a jednocześnie tworząc symboliczny tunel – łącznik z „niebem”. Ściany tej bryły również przeprute są nieregularnymi otworami okiennymi zapewniającymi dostęp dziennego światła do prezbiterium, a z jej sufitu zwisają lampy, zaprojektowane przez pracownię Fuksasów. Na zewnątrz do tylnej elewacji głównej bryły kościoła przylega trzeci, tym razem horyzontalny, prostopadłościan mieszczący plebanię i pomieszczenia administracyjne parafii. Fuksas Architects: „Budynek składa się z dwóch równoległościanów umieszczonych jeden w drugim, w wyniku czego wewnątrz kościoła zostały wydzielone trzy nawy. Pierwsza, zewnętrzna struktura zrobiona jest ze zbrojonego betonu, druga natomiast z cementu komórkowego. Obie przeprute są otworami, przez które do wnętrza wpadają promienie światła. Układają się one w świetlne łańcuchy, które nadają wnętrzu poetycki, pełen duchowości wyraz. W ten sposób, zewnętrzny monolit ze zbrojonego betonu jest równoważony przez panujące we wnętrzu wrażenie stanu nieważkości, które udało się osiągnąć dzięki grze światła. Wejście do kościoła poprzedza rampa, której zastosowanie umożliwiło rezygnację z klatki schodowej i podkreślenie roli kościelnego dziedzińca. Drzwi znajdują się w horyzontalnej, przeszklonej szczelinie, będącej symbolicznym pęknięciem – punktem, w którym wnętrze świątyni łączy się ze światem zewnętrznym.” Projektując kościół w Foligno, Massimiliano i Doriana Fuksas współpracowali z artystami. Autorem dwóch znajdujących się na zewnątrz rzeźbiarskich steli z cementu i białego marmuru karraryjskiego jest Enzo Cucchi, a 14 stacji drogi krzyżowej stworzył Mimmo Paladino. Budynek ma 620 m² powierzchni. Jego budowa trwała w latach 2001-2009. Autor fotografii: Moreno Maggi
fEyxpDKEVFkBm8Gq2hY1ch4ranqQQ4vceQr1rXd36To84O0vd5lPuiZ5aAyK_foligno-9.jpg
yOwpslGas1XdATIzDzYg7iYSSPFOMiZzCYp9OyVvcm4QtRSe6ZCWpgLyWfxk_foligno-2.jpg
Qq7EVpI9SeYajey6RQV0fN5zd3hqRAOVg6l6PnpH61BJS1pjJjVAVKrxm19A_foligno-3.jpg
yoraGmeh7hocByPuJGgLBPTZAcHuzXjRhHzbQ1PD1C3OkxVhQGZYtFQpvZ2P_foligno-4.jpg
yMVTtHLPZ0xzMifUZ6t62lcOMKIZ2AnGl0sNGYLR8LSbPMKriR47eScW8Vfo_foligno-5.jpg
MGrpoSYgh4oqNrh40pMn50l1kIs9YQDjvpMzRyTEnMMxhyoiyj9PKZyKRXBN_foligno-6.jpg
zAuqCKEDXDU6F26xIm5Vprf26vhoOZLhgRgYhBNKifPxju7snACI9LlzOkmc_foligno-7.jpg
teJdUPOTh058uLj2Mu2AWabC9floUYhT9nmHYghvLeeXUa4tRfrDnCvtQWNQ_foligno-8.jpg
jurZbw6q3QiiaOjVsYxlTpoMnwCcRIOpeG8LhITLcUBtbvd0wIW4yXW4jNoZ_foligno-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera