Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuka pod dywanem

 

Czas czytania: ~4 min


KXnOWsC2X3RAN1rFFeA3Rlbuy5jjnUnPCv9EQrwbi9lWzUitJvASTHterXRv_artinstitueofchicago.JPG
16 maja miało miejsce uroczyste otwarcie zaprojektowanego przez Renzo Piano nowego skrzydła Art Institute of Chicago. To realizowane z wielkim rozmachem przedsięwzięcie było największą rozbudową w dziejach muzeum. W jej efekcie powierzchnia użytkowa budynku wzrosła o 30 procent – do prawie stu tysięcy metrów kwadratowych. W ten sposób chicagowski Art Intstitute znalazł się na drugim miejscu wśród największych muzeów w Stanach Zjednoczonych. Przewodniczący rady muzealnej, Thomas J. Pritzker, otwierając nową część muzeum, powiedział: „Modern Wing jest odbiciem Chicago na wielu płaszczyznach, wybiega w przyszłość i jest niezwykle świeże, ale jednocześnie jego budowa była filantropijnym przedsięwzięciem na skalę, jaką nie może się pochwalić żadna inna kulturalna instytucja w mieście. Powstanie Modern Wing nie byłoby możliwe, gdyby nie pomoc i zaangażowanie pracowników, zwiedzających, dobroczyńców i fundatorów. Mam nadzieję, że budynek godnie upamiętnia to wsparcie, wysiłek i cierpliwość. I chociaż muzeum prezentuje dzieła sztuki dawnej i współczesnej, możemy śmiało powiedzieć, że zostało zbudowane dla przyszłości”. W Modern Wing znalazły się sale wystawowe, w których prezentowana są zbiory Art Institute, w tym bogata kolekcja nowoczesnego malarstwa i rzeźby europejskiej, a także nieustannie uzupełniana kolekcja sztuki współczesnej, obejmująca między innymi film, videoart i sztukę nowych mediów. Oprócz tego, w budynku znalazła się dodatkowa przestrzeń dla wystaw czasowych oraz dla oddziałów architektury i designu oraz fotografii. Do dyspozycji zwiedzających jest także wewnętrzny ogród, taras z przestrzenią ekspozycyjną, kawiarnie i restauracje oraz piesza kładka łącząca muzeum z Millennium Park. Ważnym elementem rozbudowy Instytutu Sztuki była też modernizacja muzealnego centrum edukacyjnego, w którego skład wchodzą teraz nowocześnie wyposażone sale lekcyjne, studia i warsztaty, biblioteka oraz centrum badawcze. Cała ta część jest otwarta dla publiczności. Modern Wing składa się z dwóch pawilonów rozdzielonych wewnętrznym dziedzińcem. Na parterze wschodniego pawilonu mieści centrum edukacyjne oraz galerie fotografii i filmu, sztuki video i nowych mediów, na pierwszym piętrze – sale ze stałą ekspozycją sztuki współczesnej, na drugim zaś – galerie dla kolekcji europejskiej sztuki nowoczesnej. Ze wszystkich kondygnacji tej części budynku roztacza się widok na Millennium Park i rozciągające się za nim miasto. W zachodnim pawilonie pierwsza kondygnacja jest poświęcona na nowy sklep muzealny – Modern Shop – oraz punkty obsługi gości i galerie wystaw czasowych. Na drugim piętrze znajduje się strefa Oddziału Architektury i Designu – trzy razy większa niż w starym obiekcie. Z najwyższego poziomu goście mogą przejść na taras lub zejść pieszą kładką do Millennium Park. Nowe pawilony Instytutu Sztuki są przykryte baldachimem – „latającym dywanem”, ułożonym z precyzyjnie wymodelowanych, aluminiowych blach. Dzięki umieszczeniu w nim świetlików możliwe było zapewnienie naturalnego oświetlenia galerii na trzecim piętrze. Jednocześnie, dach został ukształtowany tak, by po stronie południowej budynków odbijał zbyt ostre światło. Gładka i lśniąca powierzchnia „latającego dywanu” jest nawiązaniem do tafli jeziora, które znajduje się w parku, na wschód od muzeum. Aluminiowy baldachim umożliwia również ograniczenie zużycia energii potrzebne do ogrzewania i oświetlenia budynku o 50 % w stosunku do starego obiektu. Z budynkiem Modern Wing zintegrowanych jest kilka przestrzeni publicznych, do których goście muzeum mają bezpłatny dostęp. Wszystkie one są pomyślane jako przedłużenie pobliskiego Millennium Park. Zwiedzanie Modern Wing można zacząć w południowo-zachodniej części parku, przy Nichols Bridgeway – długiej na 190 metrów pieszej kładce, która delikatnym łukiem wznosi się na wysokość 18 metrów i nad ulicami prowadzi gości bezpośrednio do muzeum – do wejścia umieszczonego na najwyższej kondygnacji zachodniego pawilonu nowego budynku. Zewnętrzną przestrzeń ekspozycyjną, służącą prezentacji instalacji i rzeźby stanowi Bluhm Family Terrace o powierzchni 315 metrów kwadratowych. Tu architektura przenika się z krajobrazem, a sztuka „wychodzi” na zewnątrz muzeum. Taras ma także funkcjonować jako miejsce spotkań. Z budynkiem muzeum taras łączy eteryczna, szklana bryła, mieszcząca ruchome schody, zabierające gości w stronę Griffin Court – wewnętrznego pasażu, który Piano nazywa „główną ulicą” Modern Wing. Wyznacza on wewnątrz budynku komunikacyjną oś północ-południe i prowadzi do jego najważniejszych części. Otoczenie budynku i wewnętrzny ogród zostały zaprojektowane przez biuro Gustafson Guthrie Nichol Ltd.
e8umEG9HGx8Z6seSe9nL9UF47meQkseVmqy3mpb3hzJDQ6WzknEObxPZzW5n_artinstitueofchicago-2.JPG
YSQfYK9oVDwQKOcX0n77mM9hvbM6ab8XE83zyQoWXobhT2ETDhM0FcC1z3Ei_artinstitueofchicago-3.JPG
R1UoisDXBdH0OLs15FRHPtTOJ8b4u5hdbALeSbqpwF4uUk7STGEquVhr4EyD_artinstitueofchicago-4.JPG
X8MuHjbnV6MgA856DvGVlchosr22g4YjfV39efNx5UVVmb2Js5QAANLG8KSo_artinstitueofchicago-5.JPG
VHEYRg8743BnFQd9fFZLaBKDDW0f2aQSER2c0HGGkdhRvFoMYraKLdf5H1y7_artinstitueofchicago-6.JPG
3RXHtkx5WHYsP2hU1XoLwN7OBtj199NYyCUpHfAJIY9f22Ipufpi2sVoi67t_artinstitueofchicago-7.JPG
WEfSXj36FSMeE8ZEdAe55rmlyiMhjBBPVCH3HFZRS8a7pcZ5cv3uKVghrXxh_artinstitueofchicago-8.JPG
TGFV8i6QDHGb0xXqqJtcwPZPIdU4SekaQXvMJTn0l4dg31t2RH5NfMnm0vJ4_artinstitueofchicago-9.JPG
R05PCFxwOp0wz8wHDKjgyyJTKxF6IR9wevIxZUx9951Ql4IAiBwdHIR28uoZ_artinstitueofchicago-10.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera