Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z jajem

 

Czas czytania: ~2 min


35GPYoUJlcVquk7G5XScqKMY3FomOZEYAJ8Jw0Z7qJPBy0TEPS1zN46b0WYo_eggo.jpg
Zbudowany w praskiej dzielnicy Žižkov EggO House to przykład architektury, w której najważniejsze jest to, co architekturą nie jest. Głównym elementem budynku jest bowiem przestrzeń wewnętrznego, owalnego dziedzińca – „ego” domu. Autorami projektu tego nietypowego budynku są architekci z czeskiego studia A69 Architects – Boris Redčenkov, Prokop Tomáąek i Jaroslav Wertig. Wprawdzie EggO House jest samodzielną jednostką, ale powstał jako rozbudowa zrekonstruowanego niedawno domu i konieczne było przyjęcie dominującej roli „starszego brata”. Architekci nie tylko musieli zrezygnować z konkurowania z architekturą istniejącego obiektu, ale też znaleźć rozwiązania, które w jak najmniejszym stopniu ingerowałyby w znajdujący się na działce ogród. Punktem wyjścia dla projektu EggO House stały się elementy ograniczające miejsce przeznaczone pod budowę – betonowa płyta okrywająca zewnętrzną klatkę schodową odbudowanego domu, mur przy bramie wejściowej na teren posesji i plac parkingowy – oraz ogród ze starymi drzewami. Żeby uniknąć ich wycięcia, architekci postanowili otoczyć ogród domem, a nie, jak to zwykle bywa, umieścić dom w centrum ogrodu. W ten sposób architektura została sprowadzona do roli ramy dla naturalnej, zielonej przestrzeni. Najważniejszym elementem organizującym przestrzeń działki i zarazem nośnikiem głównego motywu budynku – „dziury” o jajowatym kształcie – jest płaska płyta dachu. Sprawia ona, że nowy budynek kontrastuje ze zwartą, wysoką fasadą odtworzonego domu i stanowi psychologiczną barierę, chroniącą przed dominacją wyrastającej na kilka kondygnacji prefabrykowanej elewacji. Pełni również funkcję zwornika programu funkcjonalnego, spajając wszystkie elementy budynku – garaże i magazyn na rowery, zewnętrzny hol z wejściem na taras, część mieszkalną i ogrodzenie domu. Wnętrze EggO House podzielone jest na bloki funkcjonalne. Z wielkiego holu wejściowego można się dostać do niezależnego studia i strefy prywatnej, podzielonej na część intymną i wspólną. Pierwsza wychodzi na wschód i ma własny taras, druga – otwiera się na wewnętrzne atrium z ogrodem. Segment kuchenny jest połączony bezpośrednio z częścią wspólną – jadalnią i salonem, którym nadano formy przeszklonych pawilonów. Funkcjonują one również jako ogród zimowy oraz przestrzeń integrująca życie domowników wokół kominka, symbolizującego domowe ognisko. Kuchnia jest też połączona z porośniętym trawą tarasem na dachu. Mają do niego dostęp również mieszkańcy starszego domu, co ma być rekompensatą za to, że EggO House zajął znaczną część ich ogrodu. Zielony dach jest połączony z apartamentem znajdującym się na drugiej kondygnacji zrekonstruowanego budynku. Projekt powstał w 2006 r., a budowa zakończyła się w roku 2008.
JG0kekzPnmAxPaqTo55a2qkVsIdC3CfbK1UMZKdKEC41SzHVT7l3M0r2nSYp_eggo-2.jpg
kki9LgLPWdwmJiGm7PUNVLo3r9o4Aw104bOccAPAjAF97HWUV3grNUTaQj22_eggo-3.jpg
Q0jCf7ASf0WFbvE7MzV4UjNX8ZQ5FngTezBLh41N2edkcS6sfnTbNEPddKsY_eggo-4.jpg
8HL4aRg4FZXLve8MaR6idovyx1RnvQLb6AaAIeYIUhhmFF6DMRXSQPIuWdR0_eggo-5.jpg
muTNBbRW4e5OUtEcuXMLu4AcxHBouIVa0mTE2wsMFKRRd5pkrafRsOeAUajX_eggo-6.jpg
fuUzNKSM7qvzdKJb8UG3ESKFMKv8l2Z4LNGiRpdJL4MFSTSs4HNXDH1klIbV_eggo-7.jpg
GZP2yf5gRCKPHNYUyBkhgUnaYA41Jv0Brr7kYXgmvXnwIWuTOg6qmRqyteFD_eggo-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera