Warszawski falowiec - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Warszawski falowiec

 

Czas czytania: ~3 min


N2UU1GAfaxgGXU1sPaRVnVIqI1s0fho3T1Vn1NIRKAfQuwaqe39x6CNVEDPk_horizon-widok.jpg
Mieszkańcy stolicy nie muszą już jechać nad morze, żeby popatrzeć na fale. Wystarczy, że udadzą się na skrzyżowanie ulic Wołoskiej i Domaniewskiej, gdzie w wyrósł nowy biurowiec.
HPSnc9o1t7beFfAaFf5pDrOwxRdvMJQK6HnTJHIF8yYbS1nVxBSUit8BuBy8_horizon-wiok-2.jpg
Autorami projektu budynku, którego oficjalne otwarcie miało miejsce 10 czerwca 2009 r., są architekci z warszawskiej gałęzi pracowni JSK. Realizacja wpisuje się w modny dzisiaj trend budowania tzw. horyzontalnych drapaczy chmur.

Horizon Plaza to zespół dwóch, połączonych z sobą obiektów o kontrastowo ukształtowanych elewacjach i zróżnicowanej wysokości. Niższy – usytuowany wzdłuż ul. Domaniewskiego – swoją prostopadłościenną, wysoką na 25 metrów bryłą nawiązuje do okolicznych budynków, uzupełniając narożnik miejskiego kwartału. Wyższy, znajdujący się w głębi działki, liczy 11 kondygnacji, a jego bryłę tworzą trzy nakładające się na siebie moduły-fale. Oba budynki wykonane są ze szkła, stali i aluminium.

JSK:
„Prosta forma i rytmiczna, uporządkowana fasada niższego budynku podkreślają elegancką i nowoczesną architekturę. Elewacja ta została zaprojektowana jako system naprzemiennie ułożonych otworów z oknami przeszklonymi do samej podłogi oraz pełnych elementów pokrytych ciemnymi płytami fasadowymi w kolorze grafitowym. Co drugi element okienny jest otwierany i daje możliwość naturalnego przewietrzania pomieszczeń. Okna od strony południowej i zachodniej wyposażone zostały w zewnętrzne, sterowane elektrycznie żaluzje, zapewniające ochronę przed promieniami słonecznymi i redukujące efekt przegrzewania budynku oraz pozwalające bardziej wydajnie i oszczędnie wykorzystywać system klimatyzacji w pomieszczeniach biurowych.

Zróżnicowane pod względem wysokości falujące tarcze drugiego z budynków posiadają wspólne trzony komunikacyjne zapewniające wydajne wykorzystanie przestrzeni biurowej z możliwością wydzielenia dużej ilości niezależnych jednostek najmu. Fasada wysokiego biurowca składa się z przeszklonych do poziomu podłogi segmentów o szerokości 1,35 m. W co drugim elemencie znajduje się nieprzezierne skrzydło. Cała frontowa elewacja wyposażona jest w zewnętrzne żaluzje przeciwsłoneczne.

Podczas projektowania Horizon Plaza szczególny nacisk został położony na zapewnienie najwyższego poziomu technicznego i architektonicznego, a także na maksymalną elastyczność w aranżacji i użytkowania przestrzeni biurowej. Została ona zaprojektowana w oparciu o rastrowy podział osi co 1,35 m. W tym rytmie można dowolnie stawiać ścianki działowe i aranżować je w zależności od zmieniających się potrzeb w trakcie użytkowania biura. Ponadto, pomieszczenia mogą być łączone zarówno w poziomie, jak i w pionie.

Szerokość budynku Horizon Plaza umożliwia zastosowanie klasycznego układu z korytarzem i pokojami biurowymi lub jako biura otwarte, tzw. „open space”. Poszczególne jednostki najmu w całym budynku mają powierzchnię od 150 do 500 m². Każda z nich ma niezależne wejścia z holu windowego, toalety, kuchenki biurowe i pomieszczenia dystrybucyjne dla sieci komputerowej.


Na ostatnich kondygnacjach wyższego budynku zaprojektowano ekskluzywne biura z tarasami na dachach i widokiem na panoramę Warszawy. Pod całym obiektem znajduje się dwukondygnacyjny garaż dla pracowników, zaś na poprzedzającym budynek placu zostały wydzielone miejsca parkingowe dla gości.
Teren przed wysokim biurowcem został ukształtowany jako przestrzeń o charakterze placu miejskiego z ciągiem pieszo-jezdnym, elementami małej architektury, krzewami i drzewami w donicach”.

Horizon Plaza, jeszcze przed ukończeniem budowy został okrzyknięty jednym z najnowocześniejszych biurowców w Polsce – zastosowano w nim rozwiązania spełniające najwyższe standardy technologiczne i konstrukcyjne oraz elektroniczne systemy zarządzania. Jego całkowita powierzchnia użytkowa to 35 tysięcy metrów kwadratowych.

Horizon Plaza to wspólna inwestycja Curtis Development oraz IVG Immobilen AG.

Zdjęcia: JSK Architekci
linmCfL9BLkkDAwkI4o2XoVLek2JhnwJCmZ6PtjLWoqV2jsNgJujax4WZyKD_horizon-widok-3.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera