Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Powiew na Wildzie

 

Czas czytania: ~3 min


8RPOrX10vRY8kca7NTz4bcNlfwpukpCh5R5Ni9fCCQNLCJwzB37kPDON8Fmj_014.jpg
Wilda nie cieszy się wśród poznaniaków dobrą sławą. Ta najmniejsza dzielnica stolicy Wielkopolski z dominująca zabudową przemysłową – min. Zakładami im. Hipolita Cegielskieg i Zakładami Naprawczymi Taboru Kolejowego – przez wielu z nich uważana jest za niebezpieczną i mało atrakcyjną. A jednak właśnie tam powstał jeden z najciekawszych zespołów mieszkaniowych w Poznaniu – Green Point. Zaprojektowany przez Studio ADS, mające na swoim koncie takie ważne poznańskie realizacje, jak Stary Browar i Terminal Ławica oraz projekt rozbudowy terenów wystawienniczych Targów Poznańskich, obiekt wprowadza na Wildę powiew „wielkiego świata”. Cały kompleks składa się z dwóch stref – mieszkalnej i handlowo-biurowej. Pięciokondygnacyjny budynek mieszkalny, o rzucie zbliżonym do litery L, charakterystycznie zaokrąglonych krótszych bokach i przeszklonych elewacjach poprzedzonych wąskimi, pionowymi listwami ekranów akustycznych, połączony z jest z niższym, dwukondygnacyjnym obiektem mieszczącym galerię handlową i biura. Razem tworzą dynamiczną i elegancką bryłę, która, mimo nowoczesnego charakteru, nie usiłuje zdominować okolicznej zabytkowej zabudowy. Wręcz przeciwnie – jego forma jest wynikiem poszukiwania harmonii z zastaną tkanką miejską. Uroczyste otwarcie Green Point miało miejsce 22 kwietnia 2009 roku. Założenia autorskie: Wybrana przez inwestora lokalizacja – poznańska Wilda, to poprzemysłowa dzielnica położona w sercu miasta i stanowiąca atrakcyjny teren dla nowych inwestycji i działań urbanistycznych. Podstawowym problemem projektowym było wpisanie budynków o funkcji mieszkalnej oraz biurowo-handlowej w kwartał sąsiadujący z zabytkową zabudową śródmiejską od strony ulicy Pamiątkowej oraz zabudową przemysłową w rejonie ulicy Hetmańskiej. Udało się to dzięki dostosowaniu układu i gabarytów budynków do sąsiadującej zabudowy. -Zastany kontekst architektoniczno-urbanistyczny wpłynął na kreację jasnego, rzeźbiarskiego zamknięcia ulic Pamiątkowej i Fabrycznej. Rzeźba o zmiennej geometrii jest efektem poszukiwania form obrazujących możliwości technologiczne producenta elementów betonowych / Inwestor/. Drugim ważnym czynnikiem determinującym ostateczny kształt budynków była próba zdefiniowania przestrzeni mieszkania, zapewnienie komfortu akustycznego oraz otwarcie wnętrz mieszkalnych na dziedziniec południowy. Otwieranie kolejnych 4 planów przestrzeni mieszkań było efektem dążenia do zapewnienia południowego widoku przez szklaną elewację budynku. Te plany to: 1 – pokój, kuchnia i jadalnia 2 – ogród zimowy oddzielony szklaną przegrodą z możliwością jej modyfikacji w celu połączenia ze strefą pierwszą. 3 – taras 4- przesłony w formie białych wertykalnych elementów stanowiące również system ochrony akustycznej. Ważnym zadaniem było wprowadzenie na zabudowanym terenie elementów zieleni. Stąd pomysł przykrycia budynku handlowego zielonym dachem oraz umieszczenia przeszklonych ogrodów zimowych na południowej ścianie budynku mieszkalnego. Dzięki odpowiedniemu doborowi roślin gwarantujących utrzymanie wilgotności względnej od 40-60 % oraz wysokości pomieszczeń – 3 metry – tworzą one korzystny mikroklimat w mieszkaniach. Dominujący w budynku mieszkalnym biały żelbetowy prefabrykat nadaje powstałym budynkom wyrazisty, współczesny charakter. Jego strukturę, kolor i sposób piaskowania dobierano indywidualnie na potrzeby projektu. Podobnie, jak zawieszonych na wstęgach balkonów „żyletek” przesłaniających przeszklone elewacje.
5jrbSaOQKHgerwhrJD88HmWV7cryluBdcRaiPik6z7QuoLa7ejJiwUWZdX1k_greenpoint-004.jpg
mYTU5XHTVY6PDlx91oj8qCFEfPZAKYxzzILmVPE8FsXnX3mzPkb8GgqzqPWr_greenpoint-008.jpg
Ke6vkw8MJfQAW0xO07yCWHyuiLOmjm19EUubGhHCF4g8at3aAp6MbLnvx5qm_greenpoint-011.jpg
uTY9mB7CzQeVmz8Qr6Y8M2zUezRdRwimjUicegGWZKKk6MxgqFRPOdC5LXQp_greenpoint-010.jpg
zLtSqQjMI5xTAbgTMlZJbne5rir8u1daGTYdc8zueOogNFG1YH8Z57e3idwB_greenpoint-009.jpg
emJFxejT0QlSgi334nSlugjP7Hgbpec9ypD2mRSbkQh3w1Y2SIrBNIQhIIUY_greenpoint-006.jpg
bzeFonhK1Bq94KLq9J7uHzUzei0R1jYD69NV3FcldLdsbvLRPImbEpvxaZNV_01-greenpoint-landscaping.jpg
ABWX2r8aXhozLH6AMI3swQ1KWB8dSuvHIKVBQDihmAzy0zAseKLWHi0LApZN_001-greenpoint-layout.jpg
6ZUlKBnIB6BOz5XFagZVdFtAoOWnfApwxtBfSvy0kzAD4C1bFEMSa48jqoPP_02-greenpoint-apartment.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera