Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Płynna ikona

 

Czas czytania: ~3 min


il8TA5L9kCMfmSapB6H2YFoaedMxS5T3zFF088RbtXTNecCM61gs66UzpJNa_renoma.jpg
Wzniesiony w 1930 r. dom handlowy Wertheim, czyli obecna Renoma, jest jednym z architektonicznych symboli Wrocławia. I, jak wiele innych przedwojennych budynków w stolicy Dolnego Śląska, przez długi czas był również symbolem stopniowego upadku i degradacji dawnej świetności spowodowanych latami zaniedbań i bezmyślnie przeprowadzanymi remontami. Jednak, w przeciwieństwie do wielu innych pamiątek wrocławskiego modernizmu, Renoma miała dużo szczęścia – została poddana gruntownej i, co najważniejsze, mądrej modernizacji, która przywróciła budynkowi dawny blask. Zrealizowana na podstawie projektu Maćków Pracowni Projektowej przebudowa szybko też zdobyła uznanie w oczach architektów, krytyków i miłośników architektury, a w ostatnim, rozstrzygniętym 8 lipca 2009 r. rankingu polskiego oddziału międzynarodowego forum o architekturze Skyscrapercity.com została uznana za najlepszą realizację architektoniczną w Polsce, pokonując między innymi poznański Stary Browar czy stołeczny wieżowiec Rondo 1. Rewaloryzacja Renomy, przeprowadzona po kupieniu budynku przez firmę Centrum Development & Investments, miała na celu przekształcenie przedwojennego obiektu w nowoczesny pasaż handlowy, który ponownie stanie się dominantą ul. Świdnickiej – najważniejszego ciągu handlowego Wrocławia. Jednocześnie, miał zostać zachowany, a w wielu fragmentach również odtworzony pierwotny wygląd zabytkowego budynku, będącego wspólnym dziełem architekta Hermanna Dernburga i rzeźbiarzy Ulricha Nitschkego i Hansa Klakowa. Jak podkreślają architekci z MPP: „wzniesiony 75 lat temu gmach, dzięki fasadom licowanym wielobarwną ceramiką oraz wspaniałym wnętrzom zogniskowanym wokół dwóch oszklonych dziedzińców, stał się ikoną luksusowej, komercyjnej architektury modernistycznej, łącząc elementy nowej rzeczowości (Neue Sachlichkeit) z Art Déco”. Zaproponowane przez MPP rozwiązanie zakładało dobudowanie na tyłach zabytkowego budynku – od strony pl. Czystego – nowego, neomodernistycznego skrzydła i połączenie obu części w zharmonizowany kompleks mieszczący czteropiętrowy pasaż handlowo-usługowy skupiony wokół trzech atriów. Co ciekawe, rozbudowa obiektu w tym kierunku była przewidziana już w warunkach konkursu na projekt Warenhaus Wertheim ogłoszonego w 1927 r., ale z powodu kryzysu gospodarczego nie została zrealizowana. Architektura nowego budynku powstała w wyniku współczesnego przetworzenia form modernistycznych, a inspiracji dostarczyła projektantom charakterystyczna dla architektury pierwszych dziesięcioleci XX wieku fascynacja dynamiką ruchu, widoczna w wielu modernistycznych budynkach we Wrocławiu, między innymi autorstwa Ericha Mendelssohna. Do formy zabytkowego gmachu nawiązują zaokrąglone narożniki nowego budynku i silne, horyzontalne podziały kontynuujące kompozycję elewacji modernistycznego domu handlowego. Dynamiki nowej bryle dodaje wachlarzowe odchylenie poziomych gzymsów tworzących mocno zaznaczony pierwszy plan fasady. Tło dla nich stanowią szklane witryny i ściana wykończona płytami włóknocementowymi (fibre-C), których ciemnobrunatny kolor koresponduje z ceramiczną okładziną zabytkowego gmachu. Na styku obu brył znajduje się kontrastujące z ich zaokrąglonymi narożnikami kubistyczne, przeszklone atrium pełniące funkcję łącznika-buforu. Jak podkreślają autorzy projektu, ich głównym zamierzeniem była stylistyczna i formalna kontynuacja istniejącej architektury oraz stworzenie budynku nawiązującego do dawnego domu handlowego elegancją i wysokim standardem tak, by sprawnie funkcjonująca maszyna handlowa ze wszystkimi uciążliwymi, acz niezbędnymi elementami – między innymi wielopoziomowym parkingiem – nie naruszyła piękna gmachu Dernburga. Spójność starej i nowej części uzyskano również dzięki odpowiednim proporcjom, zabiegom redukującym masę, wpisaniu obiektu w historyczny układ urbanistyczny oraz charakterowi zastosowanych materiałów i kolorystyce. Oczywiście, projekt rozbudowy i modernizacji domu handlowego poprzedziły badania konserwatorskie, które, razem z analizami handlowymi mającymi na celu określenie strategii inwestycji i programu funkcjonalnego budynku, stały się podstawą kompozycji architektonicznej i wewnętrznego układu obiektu. Zadbano również o odtworzenie pierwotnego detalu, rzeźb i złoceń zdobiących niegdyś elewacje gmachu. W ramach inwestycji zagospodarowano także plac Czysty oraz przebudowano ulice Podwale i Czystą, dzięki czemu tereny otaczające dom handlowy zostały ponownie włączone w publiczne życie miasta. Projekt nowej Renomy powstał we współpracy z londyńską pracownią Benoy oraz inżynierami z Ove Arup & Partners International Limited Sp. z o.o. Fot: Anna Morgowicz
TW7sofVAfn9DVDOHyCbIkKsT8EhGWNpFBzxpE6t1e7LzVfsxChDTTpqaUF52_renoma-2.jpg
P4s84muCRqxuFTj8Qdh12h9APGbZcBhGCpoM9rE96WNLPfj1ZQuteFQAezao_renoma-3.jpg
DPP02B0obY506KwOnxZ0Ppl0lqRfT79xITPQ4Jkp4XfGS7OXDCNNrGrj0ZGp_renoma-6.jpg
aeTOaKgYp0qM5f6U7SALOyHIHJkCUgkdIPd3zV04154lWyoRYi2zN0OIvHne_renoma-7.jpg
wUQcd0ljac5BYzWFfNyyTGhdAcO3YLQbbDQcAPMpfGU11HK1mjb4z4QXhvKw_renoma-8.jpg
8pIvoE0UdfFiJbtlB78OhdIUCS4HKNFqvWPSAvn7EWV4gQe2XcM3YcqeNQAh_renoma-11.jpg
XjP8rZzcwdLyrl8qu5lXmupOym9nfAY4bwsfV6e79XnhbZf1cshX3y1Vwu3X_ground-floor.jpg
EvDrzP8GHgUnOGz1H9kL24SwXrJZ8D3ZFhMFNURCB6dLG9cOpWNmyobLMsPC_section-a-a.jpg
qUabUZPQ2r7TCb0qZ6vTZ9IpbBP5GcF6DgR48cPzXlKjHYVMJGzqy04aOpxF_section-b-b.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera