Drugie życie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drugie życie

 

Czas czytania: ~3 min


M7ytRRTmFJAiMQlnwSdcV1P2YOec1aVrn2ZU4XQazJ0lxopjCb8Z9D2QHTqP_spichlerz-loft-6.JPG
Zaczęło się od Łodzi i XIX-wiecznej fabryki Karola Scheiblera. Potem przyszła kolej na Warszawę, Żyrardów, Zieloną Górę i, oczywiście, Śląsk. Moda na lofty, choć dotarła do Polski stosunkowo niedawno, zatacza w naszym kraju coraz szersze kręgi. A warunki mamy idealne – wiele niewykorzystanych obiektów poprzemysłowych, często zabytkowych, czeka na swoją szansę – drugie życie, dzięki któremu unikną postępującej degradacji i, w efekcie, wyburzenia. Dawne budynki fabryczne i magazynowe świetnie sprawdzają się w roli nowoczesnych mieszkań dla nowoczesnych ludzi, dając im to, czego oczekują – przestrzeń, komfort i poczucie wyjątkowości. W Gliwicach właśnie zakończyła się adaptacja na lofty dawnego spichlerza przy ul. Zygmunta Starego. Autorami przebudowy obiektu są architekci ze śląskiej pracowni Medusa Group, mający już na swoim koncie inną tego typu realizację – Bolko Loft, który powstał w budynku lampiarni dawnych Zakładów Górniczo-Hutniczych „Orzeł Biały” w Bytomiu. Medusa Group: Zainteresowanie obiektami poprzemysłowymi nie jest zjawiskiem nowym i ma swoje początki w latach 50-tych, kiedy to zapoczątkowana została kultura „loftów” amerykańskich jako tanich mieszkań i atelier awangardy artystycznej. Stopniowo akceptacja tkanki poprzemysłowej jako estetyki życia i mieszkania została rozszerzona na warstwy nowej burżuazji, przez co rewitalizowany obiekt lub teren poprzemysłowy zaczął konkurować z uznanymi i drogimi dzielnicami miast. Taka sytuacja ma obecnie miejsce w Polsce, gdzie zainteresowanie mediów zjawiskiem loft'ów jest olbrzymie. Stąd decyzja o przystąpieniu do adaptacji dawnego spichlerza wydaje się być ze wszech miar słuszna. Sytuacja Budynek spichlerza znajduje się w bardzo atrakcyjnej części Gliwic wypełnionej niską i średniowysoką zabudową rezydencjonalną, co jest rzadkością w lokalizacjach obiektów i terenów poprzemysłowych. Obiekt otoczony jest starodrzewem i znajduje się w bezpośredniej bliskości parku grunwaldzkiego, na pograniczu terenów śródmiejskich miasta. Adaptacja budynku spichlerza Ze względu na powtarzalny układ kondygnacji założono możliwość wpisania różnych wariantów zagospodarowania funkcjami mieszkalnymi. W parterze, alternatywnie do funkcji mieszkaniowej, pojawiła się przestrzeń dla usług, handlu lub funkcji biurowych. Kondygnacja ta jako jedyna została poddana przebudowie od strony południowej – pojawiła się perforacja ściany wielkoformatowym szkleniem, a fasadę obłożono nowym materiałem elewacyjnym – płytami betonowymi wzmacnianymi włóknem szklanym marki rieder. Kondygnacje piwnic planuje się wykorzystać na drobne funkcje usługowe lub handlowe, zaś piętra +1, +2, +3 i +4 zajmują mieszkania. Zaprojektowano 8 rodzajów loftów, które, w pewnym zakresie, mogą być stosowane alternatywnie. Na ostatniej kondygnacji wprowadzono dodatkowe doświetlenie zenitalne w postaci świetlików dachowych, co umożliwiło lokalizację pokoi w środku rzutu mieszkania. Z uwagi na grubości ścian ocieplona została jedynie kondygnacja +4 od wewnątrz budynku (istniejące mury mają 38cm). Wszystkie stropy zostały wyposażone w izolację akustyczną zrealizowaną w przestrzeni między belkami. Najwyższa kondygnacja, ze względu na większą wysokość, została wyposażona w nowe podłogi umieszczone wraz z izolacją akustyczną na istniejącym stropie. Ślusarkę okienną pozostawiono w niezmienionym stanie, wymieniono jedynie szklenia na przeźroczyste oraz uzupełniono niektóre okna o kwatery otwieralne. Od wewnętrznej strony wprowadzono ślusarkę aluminiową ciepłą otwieraną do wnętrza loftów. Klatki schodowe i komunikację zostały jedynie doprowadzone do oryginalnego stanu (oczyszczenie, piaskowanie i zabezpieczenie granitu, renowacja balustrad). Dodatkowym elementem jest współczesna informacja wizualna i oświetlenie. autorzy: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała współpraca autorska: Rafał Dziedzic, Kuba Pudo, Tomasz Majewski, Dominik Jaksik, Dawid Beil, Krzysztof Drozda, Justyna Siwińska, Agnieszka Szewera, Jakub Magoń konstrukcja: statyk inwestor: wektor inwestycje sp. z o.o. pow. użytkowa: 5000m2 projekt: 2007-2008 realizacja: 2008-2009
1FmrIVr4h0xpcJqWn5rSQWbteyjs50AbzEqbPVADG0vrGaG170cQM5vEoQr4_spichlerz-loft-7.JPG
9GKAwZ8SaicgVzX8BMAZGy0oFKn1OWDbidzOOJAR7Hdd1ivEbCInIgC9oDs9_spichlerz-loft-8.JPG
bygOUnC7i0vNGFormcQ36RRnfnRbxoFj6EcWciPhpuEe9vGM55wlwYiAi2M6_spichlerz-loft-9.JPG
5W7sMuCuvDMXRXXMXjWcaLljLGoZfQd5HSSTdWgP6kJd8UWtgXUuOMeq9D5t_spichlerz-loft-12.JPG
k8774suKxfGh07rH2x55wuuzGUlD8ILCwUynjb3I81pxEhUqm5eCVFVYmAJc_spichlerz-loft-13.JPG
vIML8h89awe9U92ftFGka2ItxDjhJfn7rIe75hMhMK4HlwmrasLc3dmd5QKa_spichlerz-loft.JPG
T7kusFSOEM46F3I4WwoXXE9XFo0rapubwrJJvPNJM7e0dVj6JFAzqrDCvcGM_spichlerz-loft-2.JPG
3zUi8ZxLde2POudNhjTI8phh84hao9B5VM6EYrabSrqMLgKcb5iLCtmnTEDq_spichlerz-loft-3.JPG
oMPFTrzKPvNK77IFyXBEaqPM867pnecw4JXIhwaqqEHM2rDZZvp7VYGhgzIO_spichlerz-loft-4.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera