Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


1 + 2 gratis

 

Czas czytania: ~3 min


5SfoDVbEd4aQwPsQ0vwEmzWNHTLLVMpJhL8KhkbHO9fB1XVdA22tNi3cWB0b_dot-envelope.jpg
Kto lubi wycieczki w poszukiwaniu ciekawych budynków, korzystając z wakacji powinien wybrać się do Słowenii. Ten niewielki kraj może się bowiem poszczycić współczesną architekturą na bardzo wysokim poziomie.
gN5WGjuSiVty2d3J8MyFRpcEafXtGyAUGLKKgrGVe8v48ueBvgk0nE4fmkN5_dot-envelope-2.jpg
Jedną z najprężniej działających pracowni są Ofis Arhitekti, znani już naszym Czytelnikom z realizacji Tetris apartaments – bloku z mieszkaniami socjalnymi w Lublanie. Tym razem prezentujemy bardziej komercyjny projekt – elewacje centrum handlowego Mercator w stolicy Słowenii.

Zadaniem architektów było zaprojektowanie trzech ścian budynku, ale, ze względu na bardzo skromny budżet, mieli do dyspozycji tylko tyle materiału, ile w normalnych okolicznościach użyto by do pokrycia jednej z nich. W ten sposób powstała bardzo ciekawa, choć „kryzysowa” elewacja.

Centrum handlowe znajduje się w dzielnicy Mesarska, na terenie zabytkowego zespołu obiektów dawnej rzeźni i wieży ciśnień. Zgodnie z wymogami konserwatorskimi wieża musiała zostać odbudowana w swojej oryginalnej formie, a dawny portal hali rzeźni zintegrowany z fasadą nowego centrum handlowego. Zgodnie z oczekiwaniami klienta, architekci zaprojektowali halę o wymiarach 46x42x7 metrów, wykonaną z prefabrykowanych elementów betonowych. Wnętrza obiektu miały być wykonane zgodnie z standardem sieci Mercator, który jest „klonowany” we wszystkich należących do niej sklepach.

Budżet, jaki inwestor przewidział na realizację projektu był ekstremalnie mały – dokładnie taki, jaki firma przeznaczyła na inne centrum handlowe – prostą halę w niewielkiej miejscowości w północnej części Słowenii. Jako że klienci mogą dojechać do nowego centrum handlowego z trzech stron, najważniejsze było dekoracyjne ukształtowanie tylko tych trzech strategicznych elewacji. Ale za cenę jednej. Architekci mogli na to przeznaczyć 60 tysięcy euro.
W obliczu ograniczonych finansów, Ofis Arhitekti zaproponowali rozwiązanie, które nazwali Dot Envelope. „Ze względu na niewielki budżet zdecydowaliśmy się na użycie metalowych blach, które pomalowaliśmy na brązowo. Obliczyliśmy, ile okładziny potrzebne jest, by pokryć jedną ścianę budynku, a następnie podzieliliśmy tę ilość na trzy. Wówczas okazało się, że materiału wystarczy na pokrycie zaledwie 20% powierzchni betonowej skorupy. Dlatego zdecydowaliśmy się na wycięcie w metalowych płytach otworów o różnych rozmiarach. Później te wycięte koła posłużyły nam do stworzenia „ornamentu” na pozostałej powierzchni elewacji. Następnie, metalowe punkty zostały połączone łańcuchami, które wkrótce obrosną zimozielone, pnące rośliny. Z czasem porosną one całe elewacje, dzięki czemu budynek zyska bardziej ekologiczne oblicze.”

Inspiracją dla wprowadzenia na ściany galerii handlowej motywu okrągłych dziur i punktów była kampania reklamowa centrum handlowego pod hasłem „Mercator pika” („pika” to w języku słoweńskim odpowiednik angielskiego „dot” czyli „kropki”).

Realizacja została ukończona w 2008 r.
S81plzKaKu3XKSWGSJwJ8oIEXgt58fNmQBqsHY5TFkHMZpR87kxmC1dEE2sf_dot-envelope-3.jpg
V7lkV1NAlmEDr5lFpnrZ5QdYNBC6wz4E36QQ51pCHR6vB1t3MgOlUsGDYEfX_dot-envelope-4.jpg
n9HeMxkOCkXXEvG5M8Ztg0zSH7ufZcSuwRmuC092wXkhk5SVW7SK8sZypRBs_dot-envelope-5.jpg
8qbUca0P58XOHPrN7g35gI35oFPN71WVovROH96BggncGnz1zQHHrhiDJBKa_dot-envelope-6.jpg
xkr1JqcVwz0ohhkryhtUf0iqIlvDdLgICupqNX1tWVaMY8ffxPLcRP4LPEM8_dot-envelope-7.jpg
cjbXCn4BFqV2sUP2ysnm4b6QSlG72dp4ZpSZm9Uch5NAfvJ3V48uyy8AYmSS_dot-envelope-8.jpg
6mkBCz806H8EFbsCUakWZlLZAtLeBylbRk3sYCFeLyUMe9So6Ps1J1qaMBgC_dot-envelope-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera